null Kolmen minuutin retriitti – näin saat jokaiseen päivääsi hiljaisen tilan

Tässä olen -harjoitukset voi tehdä esimerkiksi tyynyn päällä istuen.

Tässä olen -harjoitukset voi tehdä esimerkiksi tyynyn päällä istuen.

Hengellisyys

Kolmen minuutin retriitti – näin saat jokaiseen päivääsi hiljaisen tilan

Kännykällä kuunneltava Tässä olen -harjoitus luo tilaa, jossa voi olla läsnä itselleen ja Jumalalle.

”Jumala on läsnä, hän on tässä. Olet mitä ilmeisimmin kuullut hänen kutsunsa. Olet kaivannut ja etsinyt häntä, ehkä jopa itseltäsi salaa.”

Näin alkaa hengellisten harjoitusten kokoelma Tässä olen.

Uskontodialogin asiantuntija Pekka Y. Hiltunen sekä pappi ja opetusneuvos Kalevi Virtanen ovat tehneet raamattumeditaation vuoden jokaiselle päivälle. Niitä voi lukea ja kuunnella ilmaiseksi Suomen Pipliaseuran verkkosivustolla ja mobiililaitteeseen ladattavasta sovelluksesta.

Kuunneltaessa yksi harjoitus kestää reilut kolme minuuttia. Harjoituksista on julkaistu myös kirja.

Pysähdy, kuuntele, rukoile

Tässä olen -harjoitusten nimi viittaa vanhaan Raamatun rukoukseen. Muun muassa Abraham, Mooses, Samuel, Jesaja, Jeremia ja Maria ovat vastanneet Jumalan puhutteluun näillä sanoilla ja niiden mukaisella asenteella. Harjoitusten innoittajina ovat olleet ignatiaaniseen traditioon pohjautuvat Sacred Space -nettiharjoitukset ja skotlantilaisten jesuiittojen Pray as You Go -sivusto.

Pekka Y. Hiltusen mukaan jesuiittojen sääntökunnan vuonna 1539 perustanut Ignatius Loyola halusi pidättäytyä opettamisesta ja antaa tilaa oivaltamiselle.

– Harjoitusten tavoite on saattaa ihminen ja Jumala vuorovaikutukseen luottaen siihen, että Pyhä Henki ohjaa itse kutakin näkemään elämän asiat niin kuin ne ovat.

Ihmisen on usein vaikea olla itsensä kanssa.

”Kannattaa varata itselle keskittymisen mahdollistava hetki ja paikka”, tekijät neuvovat. Sellainen voi löytyä esimerkiksi kotoa, lenkkipolulta, bussista tai kirjastosta. Pyri tekemään harjoitukset säännöllisesti.

”Koeta löytää tila, jossa jäät Jumalasi eteen. Kuuntele, mitä Jumala tahtoo sinulle sanoa, keskustele hänen kanssaan ja rukoile löytämäsi perusteella.”

Eläytyminen herättää sisäisen lapsen

Ignatiaanisissa harjoituksissa Raamattua luetaan eläytyen. Kuulija tai lukija voi myös mielessään keskustella tekstin hahmojen kanssa. Itseä puhuttelevaan tai vaivaavaan tekstin kohtaan voi pysähtyä ja seurata siitä heräävää ajatuskulkua. Suomessa eläytyvää lukutapaa käytetään muun muassa retriiteissä ja arkiretriiteissä.

Tällainen hiljentyminen ja meditoiminen voi paljastaa itsestä tai Jumalasta jotakin sellaista, mitä harjoittaja ei ole aiemmin tunnistanut.

– Ihminen tutkii itseään, ja samalla hän voi löytää yhteyden kristinuskon isoon kertomukseen. Oman kokemukseni mukaan eläytyvä samaistuminen tekstiin on välitöntä. Sisäinen lapsi ottaa roolin kuulemassaan kertomuksessa, Pekka Y. Hiltunen sanoo.

– Olen aina ajatellut, että Jumala on kaukana poissa, ja minun pitää houkutella hänet paikalle. Tämän prosessin aikana ymmärsin, että Jumala on tässä, ja mikä vielä ihmeellisempää, ei vain tässä vaan minussa. Ihmisen on usein vaikea olla itsensä kanssa, Kalevi Virtanen sanoo.

Seuraavan Kirkko ja kaupunki -lehden ilmestymispäivänä 19.1. Tässä olen -harjoitus johdattaa katsomaan, mitä hyvää Jumala on antanut omaan elämään toisten ihmisten kautta, ja pohtimaan, miten voisin jakaa tätä hyvää eteenpäin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.