null Kommentti: Lopetetaan lasten hankkiminen ja muu eläminen, niin loppuvat päästötkin

Puheenvuorot

Kommentti: Lopetetaan lasten hankkiminen ja muu eläminen, niin loppuvat päästötkin

Tehokkaimpien ilmastotekojen lista on takaperin luettuna pahimpien ilmastosyntien lista.

Lapsen hankkiminen on Helsingin Sanomien maksumuurin takana olevan artikkelin mukaan pahin ilmastosynti, johon tavallinen ihminen voi syyllistyä. Toisin päin sanottuna: jätä yksi lapsi tekemättä, niin saat kaikkein suurimmat päästövähennykset aikaan (HS 18.8.2019).

Muutama vastaväite. Kaikki eläminen kuluttaa maapallon resursseja ja tuottaa jonkinlaisia päästöjä. Päästöjen lopettamiseksi kokonaan pitäisi lopettaa eläminen. Vähintäänkin syöminen! Ja liikkuminen paikasta toiseen. Mielellään myös rakentaminen, lämmittäminen, teollinen tuotanto – esimerkiksi älylaitteiden ja tietokoneiden – sekä etenkin viljely ja karjanhoito, muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Lapsen ilmastokuormalaskelmissa puhutaan ihmisistä, elävistä sieluista. He ovat näissä laskelmissa muuttuneet pelkiksi päästölähteiksi. Nämä päästölähteet oppivat aika pian lukemaan ja voivat saada pieniin päihinsä ajatuksen, että heidän syntymänsä on onnettomuus ja ilmastonmuutos on heidän vikansa.

Lasten on kyllä kannettava aikanaan vastuuta ja tehtävä valintoja, joilla torjutaan ilmaston lämpenemistä ja pidetään maapallo elinkelpoisena ihmiselle ja muille lajeille. Mutta ei tätä tarvitse lapsena koko ajan miettiä. Lapsen on tärkeää saada elää lapsuutta, leikkiä, kasvaa, oppia. Lapsi puolestaan tuo aikuisen elämään rakkautta ja iloa. Hoivaaminen on kirjoitettu monen ihmisen geeneihin niin, että se on luonnollinen osa elämää.

Miten täällä elettäisiin, jos tiedostavat ihmiset lakkaisivat kokonaan hankkimasta lapsia? Kansantalouden paimentajat ovat jo vuosia hälyttäneet suomalaisia huomaamaan, että syntyvyys on Suomessa laskenut dramaattisesti kahdeksan vuotta peräkkäin. Vuonna 2018 syntyi yli 2 700 lasta vähemmän kuin edellisvuonna.

Ei ole tarkkaa tutkimustietoa siitä, kuinka paljon ilmastoahdistus, tai sanotaan nyt ympäristötietoisuus, on vaikuttanut tähän kehitykseen. Missään tapauksessa ympäristötietoisuus ei selitä vauvojen vähenemistä kokonaan. Mutta ilmastoahdistus on tullut esiin uutena syynä muun muassa pätkätöiden, kumppanin puuttumisen ja toisenlaisten asioiden arvostamisen ohella.

Vertailun vuoksi: onko laskettu lemmikeistä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä?

Normaali yhteiskunta tarvitsee kaikki sukupolvensa. Jos tämä on outo ajatus, niin kannattaa miettiä, kuka tekee työt sitten, kun et enää itse jaksa. Kuka maksaa verot, rahoittaa niillä sosiaaliturvan ja muut yhteiset menot ja lopulta hoitaa sinua, kun et itse enää pärjää omillasi? Yksinkertaisesti: se, että jokin kansakunta noin vain lakkaisi lisääntymästä, on elämälle kovin vieras vaihtoehto.

Perheen ilmastopäästöt on laskettu Lundin yliopistossa. Laskelmissa yksi maailmaan saatettu lapsi rasittaa vanhempiensa ilmastotasetta koko ikänsä, ja tässä on laskelmien perusvirhe. Lapsi ei muutu koskaan itsenäiseksi toimijaksi, joka tekee omat ratkaisunsa. Jopa lastenlastenkin päästöjä on sisällytetty laskelmaan.

Miten näin hassusti voidaan laskea? Ei ole ihme, että taulukossa valinta ”yksi lapsi vähemmän” pienentää yksilön päästöjä lähes 30 kertaa enemmän kuin seuraavaksi vaikuttavin ilmastoteko, autottomuus. Ja kun kyse on nimenomaan yksilön päästöistä, onko sama kuorma laskettu molemmille vanhemmille, eli tuplattu syyllisyys?

Laskelmissa on unohdettu, että lapsiperheetkin voivat tehdä erilaisia kulutusvalintoja. Monilapsisessa perheessä voidaan kierrättää tehokkaasti lastentarvikkeita, eikä tämä ole mikään uusi oivallus. Kaupungissa voi pärjätä ilman autoa, kun taas maalla asuvia on järjetöntä syyllistää auton käytöstä.

Minulle oli yllättävä tieto, että Suomessa rekisteröitiin viime vuonna enemmän uusia koiranpentuja kuin vauvoja, puhumattakaan kissoista. Vertailun vuoksi: onko laskettu lemmikeistä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä? Missä kasvatetaan koirien ja kissojen valmisruuassaan syömät eläimet, missä valmistetaan lemmikkien teolliset ruuat, miten ne kuljetetaan Suomeen ja millainen määrä pakkausjätettä niistä syntyy? Koti- ja luomuruokaa lemmikit eivät taida enää syödä. Entä jos opettaisimme koirat ja kissat kasvissyöjiksi, ilmastotalkoiden merkeissä?

On helppo keksiä toisten elämäntavasta vikoja, jotka kasvattavat turhaan hiilidioksidipäästöjä. Kuinka valtava lentoliikenne syntyykään kilpaurheilusta – urheilijat, yleisö, toimitsijat ja toimittajat lentävät jatkuvasti ympäri palloa, lähelle ja kauas. Lentely alkaa jo lasten harrastustasolla. Erityisesti moottoriurheilu tuottaa pelkkiä turhia päästöjä, ja sen voisi saman tien kieltää. Vai kuinka?

Ehkä ennen sitä kuitenkin vauraissa teollisuusmaissa siirrytään ankaraan yhden lapsen politiikkaan, Kiinan uljaasti viitoittamalla tiellä.

Kirjoittaja on himokierrättäjä ja innokas junamatkustaja, joka on räjäyttänyt hiilijalanjälkensä synnyttämällä kolme lasta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.