null Korona syö Temppeliaukion kirkon turismitulot – kirkkoherra Hannu Ronimus: ”Me selviämme useammankin laihan vuoden yli”

Turistipappi Piia Klemi Temppeliaukion kirkon penkissä viime vuoden heinäkuussa, kun ajat olivat toiset ja kirkossa riitti kävijöitä.

Turistipappi Piia Klemi Temppeliaukion kirkon penkissä viime vuoden heinäkuussa, kun ajat olivat toiset ja kirkossa riitti kävijöitä.

Ajankohtaista

Korona syö Temppeliaukion kirkon turismitulot – kirkkoherra Hannu Ronimus: ”Me selviämme useammankin laihan vuoden yli”

Töölön seurakunta on netonnut Temppeliaukion kirkon vierailumaksuista yli miljoona euroa vuosittain.

Tavallisena kesäpäivänä Temppeliaukion kirkossa saattaa vierailla tuhatkunta turistia. Vilkkaimpien päivien kävijämäärät yltävät useisiin tuhansiin. Vuonna 2017 Töölön seurakunta alkoi periä turisteilta vierailumaksua siivous- ja henkilöstökulujen kattamiseksi.

Maksun periminen on osoittautunut merkittäväksi tulolähteeksi, sillä vuonna 2019 Töölön seurakunta nettosi siitä 1,2 miljoonaa euroa.

Koronaepidemian vuoksi tulevan kesän tuotto näyttää jäävän totuttua paljon vaatimattomaksi.

– Turismisesonki kestää tavallisesti toukokuusta syyskuuhun. Tänä vuonna kukaan ei vielä tiedä, millaiseksi loppukesä muotoutuu, mutta luulen, että suuret matkailualan yritykset keskittyvät jo vuoteen 2021, ennakoi Töölön seurakunnan kirkkoherra Hannu Ronimus.

Hänen mukaansa meneillään oleva koronaepidemia ei kuitenkaan ole vaikuttanut kuluneeseen kevääseen juuri lainkaan.

– Monet yritykset olivat ostaneet lippuja jo ennakkoon, ja tämän vuoden tammi-huhtikuun välisenä aikana jäimme voitolle peräti 57 000 euroa enemmän kuin viime vuonna, Ronimus sanoo.

Tuotot pantu heti yhteiseen hyvään

Reilun miljoonan euron vuosittaisilla vierailumaksutuotoilla Töölön seurakunta on palkannut määräaikaisiin suhteisiin yhteensä kuusi työntekijää, joukossa muun muassa alueviestijä sekä kaksi perheneuvojaa.

– Lisäksi olemme rahoittaneet kirkon ja HUSin yhteistä Hyvinvoinnin tuki -hankkeen, joka tukee dialyysihoitoa saavia potilaita ja heidän läheisiään, Hannu Ronimus kertoo.

Osa vierailumaksutuotoista on käytetty kertaluontoisiin hankintoihin.

– Vuonna 2017 Temppeliaukion kirkkoon kohdistui terrorisminuhka, minkä seurauksena kirkon edustalle rakennettiin turvallisuutta parantavat pylväsesteet. Kustannukset kohosivat lähes puoleen miljoonaan euroon, ja kolme neljäsosaa kuluista katettiin vierailumaksutuloilla, Ronimus sanoo.

– Ja kun Mall of Triplaan avattiin lokakuussa 2019 seurakunnan monitoimikeskus Fokus, kyseinen kiinteistö oli raakatilaa, johon piti rakennuttaa väliseiniä ja hankkia sisustus. Tämäkin saatiin hoidettua vierailumaksuilla.

”Kukaan ei laita kaikkia munia samaan koriin”

Hannu Ronimuksen mukaan seurakunnat ovat varautuneet taloudelliseen niukkuuteen. Kirkollisverotulojen hupeneminen on merkittävin kirkon talouteen vaikuttava tekijä.

– Yksi katovuosi Temppeliaukion kirkon vierailumaksuissa ei vielä Töölön seurakunnan taloutta kaada. Korona kurittaa kaikkia seurakuntia Suomessa, mutta toisaalta kukaan ei myöskään ole talouden suhteen laittanut kaikkia munia yhteen koriin. Meillä on seurakunnan taloudenhoidossa monia liikkuvia elementtejä, joiden avulla sopeudumme talouden muuttuviin tilanteisiin, Ronimus sanoo.

Perustoiminnoista ei tarvitse tinkiä, vaikka budjettia leikattaisiinkin.

– Voi olla niin, että kun työntekijöitä jää eläkkeelle, virkoja ei täytetäkään. Tai voi olla, että määräaikaisia työsuhteita ei jatketakaan. Mutta niin pitkälle ei olla menossa, että puhuttaisiin irtisanomisista. Meillä on sen verran puskurirahaa, että selviämme useammankin laihan vuoden yli, Ronimus sanoo.

Vessaongelmaan saatiin ratkaisu

Temppeliaukion kirkolla ei ole ollut tarjota vierailijoilleen vessahelpotusta, sillä wc-tilat on jouduttu sulkemaan jatkuvasti kasvavan asiakasvirran aiheuttaman paloturvallisuusriskin vuoksi. Vessaan jonottavat vierailijat muodostivat ovelle ihmismuurin ja tukkivat poistumistiet.

Töölön seurakunta päätti korjata tämän puutteen tilaamalla kirkon ulkopuolelle konttivessan. Novisan Oy:n suunnittelema konttivessa on nyt tuotu paikalleen. Se on valmis käyttöön heti, kun matkailijavirta kirkkoon käynnistyy uudelleen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.