null Koronapandemiasta tuli isosille sukupolvikokemus – kaikki nuoret eivät jaksaneet osallistua etäkoulutuksiin

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan nuorteniltoja vietetään tavallisesti Suvelan kappelissa.

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan nuorteniltoja vietetään tavallisesti Suvelan kappelissa.

Ajankohtaista

Koronapandemiasta tuli isosille sukupolvikokemus – kaikki nuoret eivät jaksaneet osallistua etäkoulutuksiin

Nuorten osallistuminen isoskoulutuksiin väheni vuonna 2020 yli kolmanneksen. Pandemia pakotti nuorisotyöntekijät luoviin ratkaisuihin.

Alma Virkkunen ja Thomas Wirta ovat 16-vuotiaita toisen vuoden isosia Espoon tuomiokirkkoseurakunnasta.

He kävivät oman rippileirinsä kesällä 2020, kun ensimmäiset koronasulut olivat takanapäin.

– Oli mukavaa nähdä ihmisiä kasvotusten ja ilman maskia leirillä. Se oli irtiottoa korona-arjesta, Wirta sanoo.

Wirta päätti hakea isoseksi positiivisten rippileirikokemusten perusteella. Virkkunen tiesi haluavansa olla isonen jo ennen rippileiriä.

Molemmilla oli edessään epätavallinen isoskoulutusvuosi.

Pandemia yllätti seurakunnan

Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa valmistaudutaan isosen tehtävään nuortenilloissa, Halleluja-messuissa sekä viikonloppuleireillä. Tapaamisiin ovat tervetulleita myös nuoret, jotka eivät halua isosiksi.

– Toivomme että nuori löytää oman paikkansa seurakunnassa, kun hän osallistuu monenlaiseen toimintaan, nuorisotyönohjaaja Risto Saarinen sanoo.

Saarinen ja muut nuorisotyönohjaajat eivät olleet valmistautuneet siihen, että koronarajoitukset astuivat voimaan maaliskuussa 2020. Kaikki lähitoiminta lopetettiin ja tilalle jouduttiin keksimään uusia ratkaisuja.

– Kokeilimme aluksi livelähetyksiä nuorille Instagramissa, mutta se ei riittänyt isosten kouluttamiseen.

Tuleville isosille alettiin järjestää etäkoulutuksia ensin pikaviestintäpalvelu Discordissa ja myöhemmin Teams-alustalla. Nuorisotyönohjaajat tekivät myös opasvihon tuleville isosille sekä ohjevideoita seurakunnan YouTube-kanavalle.

Nämä keinot olivat Saarisen mukaan kuitenkin korvike, eivätkä vastanneet lähitapaamisia.

– Nuoret osallistuivat paljon vähemmän, eikä asioita voitu käsitellä yhtä syvällisesti.

Etätapaamiset vähensivät motivaatiota

Kun Alma Virkkusen ja Thomas Wirran isoskoulutus alkoi syksyllä 2020, he pääsivät nuorteniltoihin kuin ennen pandemiaa. Nuorteniltoja vietettiin paikan päällä Suvelan kappelissa.

Tilanne muuttui lokakuun alussa, kun lähitapaamiset keskeytettiin, ja tilalle tulivat viikoittaiset teamskokoukset. Etätapaamisissa käytiin läpi diaesityksin, miten hyvän isosen kannattaa toimia.

– Yhdellä viikolla kerrottiin, millaisia leikkejä kannattaa pitää leiriläisille, Wirta sanoo.

Wirta sopeutui etäkoulutuksiin hyvin. Hän kävi lähes kaikissa tapaamisissa, eikä kokenut sen haitanneen motivaatiota osallistua.

Kun ei päässyt harjoittelemaan, pelotti, osaanko leirillä mitään

Virkkuselle etätapaamisiin osallistuminen oli raskaampaa. Hän meni vain viiteen Teams-tapaamiseen, koska kaipasi oikeita ihmiskontakteja. Motivaatiota ei lisännyt diaesitysten luentomaisuus. 

– Tuntui kuin olisin ollut koulussa. Olisin osallistunut enemmän, jos tapaamiset olisi järjestetty Suvelan kappelissa kuten ennen pandemiaa, Virkkunen sanoo.

Virkkusta pelotti, pääseekö hän seuraavana kesänä edes isoseksi heikon osallistumisen takia. Wirralla ei ollut samaa huolta, mutta etätapaamiset vaikuttivat myös hänen itseluottamukseensa. Hän ei ollut esimerkiksi vetänyt leikkejä ennen kesän leirejä.

– Kun ei päässyt harjoittelemaan, pelotti, osaanko leirillä mitään, Wirta sanoo.

Nuoret osallistuivat isoskoulutuksiin vähemmän pandemian aikana

Nuorten aktiivisuus isoskoulutuksissa väheni Kirkkohallituksen mukaan koronapandemian aikana. Kun vuonna 2019 isoset osallistuivat koulutustilaisuuksiin lähes 19 000 kertaa, oli osallistumiskerrat vuonna 2020 alle 12 000.

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan Saarinen arvioi, että syynä osallistumiskatoon voivat olla etätapaamiset.

– On palkitsevampaa tavata ihmisiä kasvotusten, kuin verkon välityksellä.

Tuomiokirkkoseurakunnassa oltiin huolestuneita nuorten epäaktiivisuudesta, mutta se ei näkynyt leirille ilmoittautuneiden isosten määrässä.

– Olimme positiivisesti yllättyneitä, kuinka paljon nuoria saimme isosiksi leireille, Saarinen sanoo.

Wirta ja Virkkunen eivät ole ehtineet osallistumaan tänä syksynä nuorteniltoihin koulukiireiden takia. Wirta opiskelee ensimmäistä vuotta Ressun lukiossa, ja Virkkunen on aloittanut lähihoitajan opinnot Omniassa.

Wirta ja Virkkunen eivät ole ehtineet osallistumaan tänä syksynä nuorteniltoihin koulukiireiden takia. Wirta opiskelee ensimmäistä vuotta Ressun lukiossa, ja Virkkunen on aloittanut lähihoitajan opinnot Omniassa.

Hybridimalli jakaa mielipiteitä seurakunnissa

 Vaikka tänä syksynä on palattu lähitapaamisiin, ei Saarisen mukaan kaikkea pandemian aikana opittua hylätä. Esimerkiksi isosen opasvihkoa ja apuvideoita aiotaan käyttää myös tulevaisuudessa.

– Myös hybridimallia voidaan käyttää. Jos nuori haluaa päästä tapaamiseen etäyhteyksin, hänet voidaan ottaa mukaan, Saarinen sanoo.

Kaikissa seurakunnissa tämä ei ole mahdollista. Leppävaaran seurakunnalla ei nuorisotyönohjaaja Elina Törrösen mukaan ole resursseja hybridimalliin. Sen sijaan seurakunnassa otettiin pandemian aikana käyttöön kolmen pienemmän isoskoulutusryhmän koulutus yhden ison ryhmän sijasta. Ryhmät kokoontuvat eri aikoihin. Samaa järjestelyä aiotaan käyttää tulevaisuudessa.

Espoonlahden seurakunnassa kokeiltiin 20202021 itsenäisesti suoritettavaa isoskoulutusta yhtenä vaihtoehtona. Sen kävi kaksi nuorta, joista toinen toimi isosena kesällä 2021.

Kokeneet isoset auttoivat onnistumaan

 Virkkunen ja Wirta pääsivät isosiksi kahdelle rippileirille viime kesänä. Vaikka leireille meno jännitti, onnistuivat ne nuorten mielestä erittäin hyvin.

Oman luovuuden ja maalaisjärjen lisäksi kokeneemmat isoset auttoivat molempia onnistumaan. Myös postissa tulleesta isosten oppaasta oli ollut paljon apua.

– Ilman sitä opasta en olisi selvinnyt, Virkkunen sanoo.

Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa on jälleen palattu perinteisiin nuorteniltoihin. Virkkusella ja Wirralla ei ole ollut aikaa osallistua opintokiireiden takia.

Kumpikin aikoo hakea uudestaan isoseksi ensi kesänä. He eivät koe jääneensä mistään paitsi, vaikka kouluttautuivat isosiksi poikkeusoloissa.

– Tämä oli meidän sukupolven yhteinen kokemus, Virkkunen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.