null Kristittyjen turvapaikanhakijoiden auttamiseksi perustettiin osuuskunta – viranomaisten virhe voi johtaa palautetun kuolemanvaaraan

Kristityksi kääntyneen on todistettava kristillinen uskonsa aidoksi, jotta hän voi saada suojelua ja välttää palautuksen todennäköisten vainojen keskelle ja hengenvaaraan.

Kristityksi kääntyneen on todistettava kristillinen uskonsa aidoksi, jotta hän voi saada suojelua ja välttää palautuksen todennäköisten vainojen keskelle ja hengenvaaraan.

Ajankohtaista

Kristittyjen turvapaikanhakijoiden auttamiseksi perustettiin osuuskunta – viranomaisten virhe voi johtaa palautetun kuolemanvaaraan

Osuuskunta PETRA31:n takana on joukko turvapaikanhakijoiden kanssa työtä tehneitä ihmisiä eri seurakunnista ja järjestöistä. Nimi on kreikkaa ja tarkoittaa kalliota.

Monen kristityksi kääntyneen turvapaikanhakijan tilanne on Suomessa yhä vaikea. Vaikka osa on saanut turvapaikan, osan tilanne on edelleen auki. Turvapaikanhakijoita, seurakuntiensa jäseniä, jo pitkään auttaneet ihmiset ovat kuormittuneita ja toisaalta on paljon niitä auttajia, jotka eivät tiedä, mistä saisivat tarvitsemaansa tukea.

Näistä syistä on nyt perustettu osuuskunta, joka tarjoaa verkoston, jonka kautta voi saada asiantuntija-apua. Osuuskunnan takana on joukko yksittäisiä kristittyjä eri kirkkokunnista ja järjestöistä. Osuuskunnan puheenjohtajana toimii Evankelis-luterilaisen Lähetysyhdistys Kylväjän pakolaistyön erityisasiantuntija Taneli Skyttä.

– Mietimme, mikä voisi olla sellainen organisoinnin tapa, joka parhaiten toimisi meidän ajassa. Ajattelimme, että nyt on aika kokeilla jotain uutta. Emme halunneet lähteä siihen, että kerätään rahaa erilaisilla kampanjoilla. Osuuskunnan jäsenmaksu on 250 euroa/jäsen ja myös yli sen voi sijoittaa. Haluamme olla kutsumassa mukaan myös muita kuin henkilöjäseniä, esimerkiksi seurakuntia, Skyttä kertoo.

Skytän mukaan tavoitteena on, että PETRA31 pystyisi palkkaaman ainakin yhden päätoimisen työntekijän, joka pystyisi ohjaamaan apua tarvitsevat eteenpäin. Laaja verkosto auttaa tässä. Tiedossa on kokeneita lakimiehiä, jotka ovat perehtyneet niihin tilainteisiin, joita kristityksi kääntyneet turvapaikanhakijat voivat kohdata.

Kääntyneen on todistettava uskonsa oikeaksi

Mistä nimi PETRA31 tulee?

– Mietimme, mikä olisi sellainen nimi, joka parhaiten kuvaisi sitä, mitä haluamme olla tekemässä. Silloin esille tuli psalmi 31, jossa puhutaan kalliosta ja turvapaikasta, Taneli Skyttä kertoo.

Psalmi 31 kuuluu näin: ”Herra, sinuun minä turvaan. Älä milloinkaan hylkää minua. Sinä olet vanhurskas, pelasta minut! Kuule minua, riennä avukseni! Ole minulle kallio, jonka suojaan saan paeta, vuorilinna, johon minut pelastat.”

Tästä päästäänkin työn ytimeen. Osuuskunta pyrkii auttamaan kristittyjä turvapaikanhakijoita erityisesti oman kristillisen vakaumuksensa todistamisessa sekä siihen liittyvien epäkohtien ja niistä nousevien vaarojen esiin tuomisessa viranomaisille. Osa kristityistä on paennut Suomeen kotimaassaan kokemansa vainon vuoksi, osa on kääntynyt täällä ja on uuden uskonsa vuoksi vaarassa, jos heidät palautetaan. Uskonnon vaihtaminen on aiheuttanut monille hankaluuksia myös täällä Suomessa.

Saadakseen suojelua ja välttääkseen palautuksen todennäköisten vainojen keskelle ja hengenvaaraan, kristityksi kääntyneen on todistettava kristillinen uskonsa aidoksi. PETRA31-verkoston asiantuntijat auttavat kääntyneitä tässä prosessissa, jotta ihmisoikeudet toteutuisivat myös heidän kohdallaan.

– Se, miten ihminen kykenee ilmaisemaan syvintä olemustaan, riippuu monesta asiasta. Tähän vaikuttaa esimerkiksi henkinen kuormitus ja jännitys sekä kysymysten valinta ja tulkkaus. Kuluneina vuosina viranomaiset ovat monesti päätyneet kyseenalaistamaan turvapaikanhakijoiden vakaumuksen niissäkin tapauksissa, joissa seurakuntien asiantuntijalausunnot ovat todistaneet hakijan uskon aitouden todeksi yhdessä eletyn arjen perusteella, Oulun helluntaiseurakunnan pastori ja Helluntaikirkon monikulttuurisuustoimikunnan jäsen Juan Castillo sanoo osuuskunnan mediatiedotteessa.

Kristittyjä turvapaikanhakijoita auttavan osuuskunnan puheenjohtajana toimii Evankelis-luterilaisen Lähetysyhdistys Kylväjän pakolaistyön erityisasiantuntija Taneli Skyttä. Kuva: Saija Tiilikainen.

Kristittyjä turvapaikanhakijoita auttavan osuuskunnan puheenjohtajana toimii Evankelis-luterilaisen Lähetysyhdistys Kylväjän pakolaistyön erityisasiantuntija Taneli Skyttä. Kuva: Saija Tiilikainen.

Skytän mukaan uskon todistaminen maahanmuuttoviranomaisille edellyttää turvapaikanhakijalta kristinuskon tiedollisen aineksen sisäistämistä ja kertomista puhuttelussa. Tämä ei aina ole helppoa esimerkiksi kielellisten valmiuksien ja traumaattisten kokemusten vuoksi.

– Haluamme käydä asiasta vuoropuhelua Maahanmuuttoviraston kanssa. Ymmärrämme sen, että uskon arviointi ei ole yksinkertainen asia. Eikä ole kenenkään etu, jos joku ei-kristitty tulkitaan kristityksi ja hän saa turvapaikan väärin perustein. Vaan kaikkein pahinta on, jos ihminen lähetetään väärän arvion vuoksi vaaraan, Skyttä sanoo.

Suomesta on palautettu ihmisiä vaaraan

Erityisen suuressa riskissä ovat islaminuskosta kristityksi kääntyneet.

– Julkisesti Jeesuksen seuraajaksi tunnustautuneelle ex-muslimille kristillisestä vakaumuksesta seuraa todellinen vainon ja hengen vaara. Tätä vaaraa ei aina ole ymmärretty asianmukaisesti, sillä useita kristityksi kääntyneitä lähimmäisiämme on pakkopalautettu, ja he ovat kohdanneet vainoa kotimaassaan suvun tai valtiovallan taholta. Osa on päässyt uudelleen pakenemaan. Joskus yhteys on äkisti katkennut palautuksen jälkeen, ja seurannut hiljaisuus on pelottava viesti mahdollisesta kohtalosta, kertoo Suomen Lähetysneuvoston puheenjohtaja Timo Keskitalo.

Kirkko ja kaupunki haastatteli Keskitaloa tilanteesta vuosi sitten. Tuolloin hän kertoi, että seurakunnat ovat kyenneet seuraamaan joidenkin pakkopalautettujen vaiheita. He ovat joutuneet elämään maan alla. Ihmisiä on kadonnut ja heitä on kidutettu. Osa on joutunut pakenemaan uudestaan. On tehty virheitä, joista on ollut ihmisille traagisia seurauksia.

Taneli Skytän mukaan kunnollinen tulkkaus ja oikeusapu ovat tärkeitä virheiden välttämiseksi. Tärkeää on myös se, että viranomaiset saavat ajankohtaista tietoa kristittyjen tilanteesta turvapaikanhakijoiden lähtömaissa.

Kirkot, seurakunnat ja esimerkiksi Ekumeeninen neuvosto ovat pitkään pyrkineet vaikuttamaan tilanteeseen. Ne ovat PETRA31:lle tärkeitä kumppaneita.

Miksi kristityksi kääntyminen on erityisen vaarallista muslimille?

– Se on vaarallista sen vuoksi, että monissa islamilaisissa maissa uskonnonvapaus ei pidä sisällään oikeutta vaihtaa uskontoa. Jos kääntyy, siitä voi seurata kuolemanvaara viranomaisten, yhteisön tai perheen taholta, Skyttä sanoo.

Kristinuskon sanoma armollisesta Jumalasta ja tähän liittyvä kokemus rauhasta ja rakkaudellisesta yhteisöstä on uskontoaan vaihtaneille niin merkittävä, että se muuttaa koko heidän elämänsä. Siksi, vaikeuksista huolimatta, sadat ovat Suomessa kääntyneet kristityiksi. Moni heistä odottaa yhä viranomaisten lopullista ratkaisua siitä, onko heidän uskonsa aitoa ja onko vaara todellinen, jos heidät palautetaan.

Skytän mukaan järjestö kokoaa perjantaina julkaistaville nettisivuilleen turvapaikanhakijoiden kertomuksia. Ne ovat aitoja tapauksia, jotka on kirjoitettu niin, ettei kertojan henkilöllisyys paljastu. Tämä siksi, että moni on yhä vaarassa.

PETRA31:n perustajajäseniä ovat Juan Castillo, Kaisa Huhtala, Timo Keskitalo, Ari Kuittinen, Taneli Skyttä, Kari Tassia ja Tero Vaarna. Osuuskunnan nettisivut osoitteessa petra31.fi aukeavat 27.5.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.