null Kun muisti alkaa pätkiä pahasti – Kati Outisen monologinäytelmä sanoittaa nasevasti ja herkästi muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä kokemuksia

Kati Outinen on haastatellut esitystä varten lukuisia muistisairaita ja heidän läheisiään.

Kati Outinen on haastatellut esitystä varten lukuisia muistisairaita ja heidän läheisiään.

Ajankohtaista

Kun muisti alkaa pätkiä pahasti – Kati Outisen monologinäytelmä sanoittaa nasevasti ja herkästi muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä kokemuksia

Kati Outinen on esittänyt näytelmää ja keskustellut siitä yleisönsä kanssa noin sata kertaa. Hänellä on hyvä näppituntuma muistisairaiden elämäntilanteesta.

Näyttelijä Kati Outinen, olet esittänyt muistisairaudesta kertovaa monologinäytelmääsi Niin kauas kuin omat siivet kantaa kuuden vuoden ajan. Kuinka laajasti olet kiertänyt Suomea esittämässä teosta?

– Olen esittänyt sitä ympäri maata, Rovaniemeä myöten. Esityksiä on ollut satakunta. Viime kevääksi oli sovittu Ruotsin-kiertue ruotsinsuomalaisten keskuudessa, mutta koronan vuoksi se peruuntui, kuten muutkin työni.

– Lokakuussa esitin näytelmän Jyväskylässä omaishoitajien seminaarissa. Sitä varten muokkasin sen koronaturvalliseksi. En esimerkiksi lähtenyt kulkemaan yleisön joukossa kuten aikaisemmin.

Esitykseen kuuluu olennaisesti jälkikeskustelu yleisön kanssa. Millaisen vastaanoton näytelmä on saanut?

– Ällistyttävän hyvän. Esitys sanoittaa muistisairaiden ihmisten sekä heidän läheistensä ja heidän kanssaan työskentelevien ihmisten kokemuksia. Se myös lisää muiden ihmisten ymmärrystä muistisairaudesta. Ihmiset ovat uskaltaneet jakaa kokemuksiaan, ja samalla olemme puhuneet siitä, miten teatteriesitys syntyy.

Olet kirjoittanut ja ohjannut monologin itse ja vastaat myös valosuunnittelusta, puvusta ja meikeistä. Paljonko tarvitset rekvisiittaa näytöksessä?

– Rekvisiittaa on sen verran kuin Toyota Corollaani mahtuu. Tärkeä osa on tukeva tuoli, jonka päälle voi hypätä. Se toimii siis myös näyttämönä. Käytän luovasti kulloisenkin esitystilan tarjoamia esineitä esimerkiksi palvelutaloissa ja hoivakodeissa.

Mitä olet oppinut muistisairaudesta tämän näytelmäprosessin myötä?

– Olen oikeastaan opettanut enemmän muita. Esitystä varten olen haastatellut lukuisia muistisairaita ja heidän läheisiään. Pyrin myös jatkuvasti päivittämään tietojani. Esimerkiksi uusia diagnooseja tehtiin Suomessa viime vuonna jo 16 000, sitä ennen suunnilleen 13 000 vuodessa.

– Keskusteluissa nousi esiin muistisairaiden taloudellinen hyväksikäyttö puhelinmyynnissä, mikä hämmästytti minua. Jos jollekin muistisairaalle tulee vaikka 38 Aku Ankkaa, tilauksia on hyvin vaikea saada peruttua.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.