null Lähes kaikki tunnistavat Bachin jouluhitin – nyt sitä esitetään kirkoissa 75 muusikon voimin

Hannu-Pekka Heikkilä haaveili jo opiskeluaikana, että pääsisi johtamaan Bachin Jouluoratorion.

Hannu-Pekka Heikkilä haaveili jo opiskeluaikana, että pääsisi johtamaan Bachin Jouluoratorion.

Ajankohtaista

Lähes kaikki tunnistavat Bachin jouluhitin – nyt sitä esitetään kirkoissa 75 muusikon voimin

J. S. Bachin Jouluoratorion kantaatteja esitetään joulun alla Espoossa ja Vantaalla. Voit kuulla koko teoksen vaihtamalla välillä kirkkoa.

Luettuna kuultu jouluevankeliumi on monelle meistä tuttu. Tänä jouluna Vantaalla ja Espoossa voi kuulla jouluevankeliumin tutun tarinan myös soitettuna ja laulettuna, kun Hämeenkylän kirkossa, Leppävaaran kirkossa ja Pyhän Laurin kirkossa kuullaan J. S. Bachin Jouluoratorio 1–3.

Solistit, Hämeenkylän kamarikuoro ja Leppävaaran Kirkon Kamarikuoro sekä Espoon barokkiorkesteri esiintyvät kanttori Hannu-Pekka Heikkilän johdolla. Yhteensä kokoonpanossa on 75 muusikkoa.

– Tämän proggiksen synty vie juurensa Leppävaaran seurakunnan kanttoriin Pauliina Hyryyn. Hän ja kollegansa Kullervo Latvanen olivat miettineet, että haluavat juhlistaa tänä vuonna 40-vuotiasta Leppävaaran kirkkoa. He kutsuivat minut ja kuoroni tekemään Jouluoratorion kimpassa, Heikkilä kertoo.

Jouluoratoriota ei ole aiemmin esitetty Hämeenkylän tai Leppävaaran kirkoissa. Pyhän Laurin kirkossa se on kuultu viimeksi joskus kauan sitten.

– Suunnittelimme kolmen konsertin sarjan. Seurakunnat pystyvät jakamaan kustannuksia. Tämä on ehkä tulevaisuutta, että on pakko alkaa tehdä työtä seurakuntarajojen yli, Heikkilä pohtii.

Oratorio kuuluu jouluun

Hannu-Pekka Heikkilän mukaan kaikki, jotka vähänkin klassista musiikkia tuntevat, erottavat Bachin Jouluoratorion. Korvat tunnistavat melodian: tämä kuuluu jouluun. Se on Bachin suosituimpia teoksia. Heikkilä toteaa, että Jouluoratoriota kuunnellessa saattaa päästä myös omiin lapsuusmuistoihinsa.

– Kirkossa on käsiohjelma, josta voi seurata tarinaa. Siitä näkee, missä kohtaa evankeliumia mennään ja kuulee, että musiikki kertoo samaa tarinaa. Musiikissa ovat samat tunteet, jotka ovat tarinassa. Bach on säveltänyt oratorion sillä tavalla oivallisesti, että kun esimerkiksi enkelit ilmestyvät, musiikissa on yhtäkkiä yllättävä elementti.

Musiikissa ovat samat tunteet, jotka ovat tarinassa.

– Hannu-Pekka Heikkilä

Heikkilä tuntee päässeensä itsekin uusiin kerroksiin käsiksi, kun hän tutki ja mietti teoksen partituuria.

– Joulun tarinassa voi nähdä elementtejä, joita on tänäkin päivänä. Tai sen voi nähdä sellaisena luonnonilmiönä, joka toistuu. Mikään ei ole oikeastaan muuttunut – samoja kysymyksiä on mietitty ennen ja nyt. Samat elementit ovat joka päivä. Jeesus on joka joulu ja joka päivä totta. Hän syntyy mieleen aina uudelleen.

Kaikki kantaatit samana iltana

Jouluoratorio-projekti laajeni vielä kolmesta konsertista neljään, kun Espoonlahden kirkossa esitetään Jouluoratorion loput kantaatit 4–6. Siellä esiintyvät kuitenkin eri solistit, orkesterina Espoon barokki ja kamarikuoro Navichorus.

– Luvassa on harvinainen tilaisuus, kun samana iltana 21.12. on mahdollisuus päästä kuuntelemaan ensimmäinen, toinen ja kolmas kantaatti Pyhän Laurin kirkossa sekä neljäs, viides ja kuudes kantaatti Espoonlahden kirkossa. Konserttien välissä on puolentoista tunnin tauko ja silloin voi käydä vaikka syömässä ja jaloittelemassa, ehdottaa Hannu-Pekka Heikkilä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.