null Leena Julin teki kirkkomusiikkia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistetusta vihapuheesta, jotta sen julmuus tulisi näkyväksi

Ruutukaappaus yhdeltä Vihapuhetta Jumalan nimessä -projektin videolta.

Ruutukaappaus yhdeltä Vihapuhetta Jumalan nimessä -projektin videolta.

Ajankohtaista

Leena Julin teki kirkkomusiikkia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistetusta vihapuheesta, jotta sen julmuus tulisi näkyväksi

Materiaalia teoksiin antoivat muun muassa kirkon työntekijät ja luottamushenkilöt, jotka ovat puhuneet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien puolesta.

Kun tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan vuonna 2017, aiheeseen liittyvä keskustelu kiihtyi uudestaan myös kirkossa. Samaa sukupuolta olevia pareja vihkineistä papeista tehtiin kanteluita tuomiokapituleihin, mutta vihapuheeseen ei tuntunut puuttuvan kukaan.

Teologi, pappi ja kirkkomusiikko Leena Julin tunsi, että jotain on tehtävä. Hän oli seurannut aiheesta käytävää keskustelua ja lukenut muun muassa Helsingin piispa Irja Askolan haastatteluita, joissa oli lainauksia Askolan saamista viesteistä. Niistä välittyi viha.

– Kyyneleet silmissä luin kaikkea sitä. Ajattelin, että jos jotakin voin tehdä asialla, nyt on sen aika, Leena Julin kertoo.

Hän päätti tarttua aiheeseen taiteen keinoin, tehdä teksteistä kirkkomusiikkia.

Ensiksi Julin alkoi koota asiattomia viestejä, joita kirkon työntekijät ja luottamushenkilöt olivat saaneet puolustettuaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Hän pyysi viestejä joiltakin henkilöiltä suoraan, mutta aineistoa sai myös sosiaalisesta mediasta ja kristillisen median kommenttipalstoilta. Joitakin tekstejä hän poimi kirkolliskokouksessa käydyistä keskusteluista.

Vihapuheesta syntyi esimerkiksi nuorten veisu

Ensimmäiseksi Leena Julin kävi läpi saamansa materiaalin ja jaotteli sen teemoittain. Syntyi kuusi tekstikokonaisuutta ja kuusi kappaletta.

– Mietin kirkkomusiikin kliseisiä muotoja, jotka kaikki tunnistavat. Liturgista laulua, sekakuorolaulua, nuorten veisua.

Tekstit päätyivät sävellyksiin siinä muodossa kuin kirjoittajat ovat ne kirjoittaneet, korkeintaan muutaman sanan paikkaa on vaihdettu, jotta sanapainotukset ovat kohdillaan. Sitten kappaleet esitettiin ja äänitettiin ja niiden pohjalta tehtiin musiikkivideoita, jotka julkaistaan 10. syyskuuta Sateenkaariyhdistys Malkus ry:n YouTube-kanavalla, kansainvälisen LGBTIQ+ People of Faith -seminaarin yhteydessä.

He voivat puolustella lähimmäisenrakkaudella sitä, että sanovat toisen joutuvan helvettiin.

Projektissa oli mukana Julinin lisäksi ammattisoittajia, -laulajia ja -äänittäjiä, mutta Julin on ainoa, joka esiintyy projektissa nimellään ja kasvoillaan. Videoilla esiintyy vapaaehtoisia. Niitä on kuvattu muun muassa Paavalinkirkossa ja Helsingin tuomiokirkon portailla.

– Osa mukana olleista olisi ollut valmis esiintymään nimellään ja kasvoillaan, osa ei. Ihmiset eivät halunneet riskeerata toimeentuloa tai kotirauhaa. Ymmärrän sen oikein hyvin, Leena Julin toteaa.

Osa kokee olevansa hyvällä asialla

Leena Julinin kokoamissa viesteissä oli asiattomia sanavalintoja ja henkilöön käyvää haukkumista, mutta myös syrjintää. Sellaista ajattelua, että kaikkien ei kuulukaan saada samoja oikeuksia kuin muiden. Ihmisiä kutsuttiin pirun lähettiläisiksi ja epäsikiöiksi, puhuttiin siitä, mikä on luonnotonta ja maalailtiin vihan laskeutuvan Suomen ylle.

Leena Julin on teologi, kirkkomuusikko ja pappi.

Leena Julin on teologi, kirkkomuusikko ja pappi.

Julinia hämmästyttää se, että julmaa puhetta ei ole vain viesteissä, vaan sitä on ollut myös esimerkiksi kirkolliskokouksessa.

– Siellä on ollut käsittämättömiä kommentteja. Miten näin voi yhä olla, kun tietoa asioista on niin paljon? Aina asiattomaan puheeseen ei puututa ja se on yksi syy sille, miksi tämän projektin tein.

Julin on pohtinut paljon sitä, mitä törkypuheiden taustalla on.

– Jos osaisin vastata siihen, mikä saa ihmiset puhumaan, niin se olisi tietysti hyvä. Tuntuu, että ihmiset eivät ajattele, mitä sanovat ja että kohde on ihan oikea ihminen. He voivat puolustella lähimmäisenrakkaudella sitä, että sanovat toisen joutuvan helvettiin.

Moni saattaa myös kuvitella olevansa hyvällä asialla ja että vakaumus antaa oikeuden puhua mitä sattuu.

– Siinä on taustalla on kai ajatus, että uskonnonvapaus antaa oikeuden määrittää toisten elämää.

Vihapuhetta Jumalan nimessä -projektissa syntyiden kappaleiden tarkoitus on tehdä ilmiötä näkyväksi.

– Toivon, että joku herää tajuamaan, että tämä on julmaa ja että kirkon päättävät tahot ymmärtäisivät, että tämä on todellisuutta monelle.


Kuuntele yksi Leena Julinin kappale:

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.