null Leikola jeesustelee: alkuseurakunnassa nainen olisi voitu valita EU-komission johtoon

Puheenvuorot

Leikola jeesustelee: alkuseurakunnassa nainen olisi voitu valita EU-komission johtoon

Heti kun kristinusko sai otetta vallankahvasta, kirkko rupesi vieroksumaan naisia.

EU-maiden johtajat onnistuivat nimittämään naisia maanosan huipulle istuttuaan usean maratonsession toisensa jälkeen. Onnea, Ursula von der Leyen, saksalainen komission uusi puheenjohtaja, ja Christine Lagarde, ranskalainen Euroopan keskuspankin uusi pääjohtaja!
Vihdoinkin.

Komission 62-vuotisessa historiassa naiset tulivat mukaan 30 vuotta sitten. Kreikkalainen Vasso Papandreou ja ranskalainen Christine Scrivener olivat uranuurtajia 1989. Seuraavalla vuosikymmenellä, kun komissiossa oli jo viisi naista (ja viisitoista miestä) luxemburgilainen Jacques Santer luonnehti naiskomissaareja: ”Nämä ovat joustavampia ja valmiimpia kompromisseihin kuin miehet.”

Luxemburg onkin johtanut komissiota kolmesti eli enemmän kuin yksikään toinen maa – tuskin kuitenkaan kokonsa vuoksi tai koska sillä olisi ylivertainen kyky tuottaa johtajia. Esimerkiksi Santerin oma joustavuus kävi ilmi hänen (eroamaan joutuneen) komissionsa korruptiota tarkastelleen raportin lausumasta: tarkastajat eivät olleet löytäneet komissiosta ensimmäistäkään ihmistä, jolla olisi ollut vähäisimmässäkään määrin vastuuntuntoa.

Koko joukko naisia hääräsi Jeesuksen ympärillä, eikä suinkaan vain jalkoja pesten ja suurusta kokaten, jotta herroille jäisi enemmän aikaa teologiseen harrastuneisuuteen.

Kristinuskon johtajien kehitys on kulkenut toiseen suuntaan. Koko joukko naisia hääräsi Jeesuksen ympärillä, eikä suinkaan vain jalkoja pesten ja suurusta kokaten, jotta herroille jäisi enemmän aikaa teologiseen harrastuneisuuteen. Jeesuksen ylösnousemuksen ensimmäisen todistajan Maria Magdalenan evankeliumi unohtui kirkkoisiltä ottaa virallisten tekstien kokoelmaan.

Varhaiskirkon ansioitunein matkasaarnaaja Paavali käski kristittyjen vielä totella Kenkrean seurakunnan viranhaltijaa sisar Foibea. Seuraavalla vuosisadalla historian muokkaus oli jo täydessä vauhdissa kerettiläiseksi julistamisineen. Tässä kunnostautunut Hippolytes esimerkiksi ei 70 apostolia luetellessaan mainitse ensimmäistäkään naista, mutta niin vain joutui paavi vielä vuonna 495 kieltämään naisia toimimasta pappeina.

Rooman linja on pitänyt ja kaukaisessa Fenniassakin naispappeus herättää älämölöä yhä. EU:n peruskirjaa, Rooman sopimusta, ei kuitenkaan tulkitse jatkossa EU-papisto, vaan papittaristo.

Kirjoittaja on kirjailija ja kolumnisti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.