null Leikola jeesustelee: En etsi valtaa, loistoa, vaan kauneimman joululaulun alkuperäistä ajatusta köyhistä ja rikkaista

Puheenvuorot Kolumnisti

Leikola jeesustelee: En etsi valtaa, loistoa, vaan kauneimman joululaulun alkuperäistä ajatusta köyhistä ja rikkaista

”Sinä ainut, joka et tee eroja, Herrani ja Kuninkaani, tule.”

Mielestäni kaikkein kaunein joululaulu on Sibeliuksen säveltämä ja Topeliuksen sanoittama. Nykyään laulu löytyy virsikirjasta numerolla 31. Niilo Rauhalan uuden suomennoksen alkusanat kuuluvat ”Ei valtaa, kultaa, loistoa tuo joulu lahjanaan.” Ne ovat yhtä kaukana alkuperäisestä merkityksestä kuin ”En etsi valtaa, loistoa.”

Topeliuksen alkuperäisten aloitussanojen sanatarkka käännös alkaa nimittäin ”Älä anna minulle loistetta, älä kultaa pyhitettynä jouluaikana”. Kyse ei siis ole Rauhalan epämääräisestä joulutoimijasta tai varhaisemmasta nöyrästä minätoimijasta, vaan ankarasta kiellosta yläkertaan: älä! Perusta on ajankohdan poikkeuksellisuus: kulta ja kunnia eivät kuulu pyhän piiriin.

Ero radikaalin ja sovinnaisen välillä valkenee vielä selvemmin kolmannessa säkeistössä, joka on totuttu laulamaan: ”Luo köyhän niin kuin rikkahan saa joulu ihana / Pimeytehen maailman tuo taivaan valoa / Sua halajan, Sua odotan, Sa Herra maan ja taivahan.” Topeliuksen alkuperäisajatus on ihan muuta: ”Korkean, matalan, rikkaan, köyhän luo, tulkoon pyhä joulurauha. / Tulkoon lasten ilo, sydämen lämpö maailman talviaikaan. / Sinä ainut, joka et tee eroja, Herrani ja Kuninkaani, tule.”

Tässähän tunnustetaan maallisen yhteiskunnan valtavat erot ja todetaan, etteivät niitä maalliset voimat poista edes jouluksi!

Mielenkiintoisin asenne on niillä huipputuloisilla, jotka haluaisivat kokonaan eroon muusta yhteiskunnasta.

Kuluneen vuoden aikana on käynyt ilmi, että köyhät pelaavat eniten hedelmäpelejä, koska näkevät sen ainoaksi mahdollisuudekseen rikastua: THL:n mukaan eläkeläiset, työttömät tai lomautetut pelaavat lähes kolmanneksen rahapeleihin käytetystä rahasta. Keno-arvonnat pyörivät televisiossa päivittäin pitämättä taukoa edes jouluna.

Rikkaat pelaavat pörssipelejä tullakseen vielä rikkaammiksi. Anu Kantolan ja Hanna Kuuselan TietoFinlandia-ehdokkaanakin ollut tutkimusraportti Huipputuloiset valaisee ensimmäistä kertaa, mitä Suomen rikkain promille ajattelee. Vaikka promille suomalaisia on pieni joukko ihmisiä, asenteita on monia. Joillekin jokainen on oman onnensa seppä, toiset ovat politiikanvastaisia ja epäilevät kateutta. Jokunen koulutuksen ja yhteiskuntarauhan korostajakin sentään löytyy.

Mielenkiintoisin asenne on niillä huipputuloisilla, jotka haluaisivat kokonaan eroon muusta yhteiskunnasta, koska eivät koe tarvitsevansa sitä mihinkään. Ylivoimaiselle valtaosalle köyhistä ja matalista yhteiskunta on sen sijaan ääritärkeä asia ja toivon kohde, ei mikään välttämätön paha.

Minun joulutoiveeni on, että virsi 31 suomennettaisiin vielä kolmannen kerran alkuperäiseen merkitykseensä. Tulkoon sydämen lämpö maailman talviaikaan. Ja vähemmän erojen tekemistä ihmisten välille.

 

Kirjoittaja on kirjailija ja kolumnisti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.