null Leppävaaran kirkkoherraksi valittu Kaisa Yletyinen: ”Tehtäväni on luoda puitteet, joissa työtovereilla on mahdollisuus onnistua”

Kaisa Yletyinen haluaa seurakunnan olevan yhteisö, johon halutaan kuulua ja joka säteilee hyvää ympärilleen. Hänet kuvattiin Leppävaaran kirkolla.

Kaisa Yletyinen haluaa seurakunnan olevan yhteisö, johon halutaan kuulua ja joka säteilee hyvää ympärilleen. Hänet kuvattiin Leppävaaran kirkolla.

Ajankohtaista

Leppävaaran kirkkoherraksi valittu Kaisa Yletyinen: ”Tehtäväni on luoda puitteet, joissa työtovereilla on mahdollisuus onnistua”

Tuleva kirkkoherra Kaisa Yletyinen kuvaa seurakuntaansa sanoilla nuori, vireä, monikulttuurinen – ja ihana.

Puhelinhaastattelu on sovittu loskaiselle maanantaille. Kaisa Yletyinen vastaa autosta, jonka hän on pysäköinyt matkallaan Leppävaaran kirkolta kotikäynnille. Hän lupaa jutella niillä sijoillaan, ainakin niin pitkään kuin hän tarkenee viilenevässä autossaan.

Yletyinen on ollut pappina Leppävaaran seurakunnassa kymmenen vuotta ja liikkunut alueella Ruukinrannasta Karakallioon ja Nihtisillasta Lintuvaaraan. Ensi heinäkuun alussa Yletyinen, 45, aloittaa Leppävaaran kirkkoherrana. Seurakuntaa vuodesta 2007 johtanut Kalervo Salo jää silloin eläkkeelle.

Seurakuntaneuvosto päätti Yletyisen valinnasta 12. marraskuuta. Ehdokkaita oli neljä.

Keskeneräisenä kelpaava

Arkkitehti tai pappi, siinä olivat Kaisa Yletyisen uravaihtoehdot nuorena. Arkkitehdiksi veti äidin esimerkki, teologian opintoihin houkuttelivat hyvät kokemukset koulun uskonnonopetuksesta ja rippikoulusta Kuopion tuomiokirkkoseurakunnassa.

Paikka arkkitehtikoulutuksessa jäi valintakokeessa vajaan pisteen päähän. Näin asia ratkesi, ja se tuntui Yletyisestä johdatukselta.

Kirkkososiologian pro gradussaan Yletyinen tutki pappeuteen liittyviä odotuksia ja pohti samalla, onko hänestä itsestään tehtävään. Gradu auttoi ymmärtämään, että on.

– Opin, että odotuksia on yhtä monenlaisia kuin ihmisiä, enkä pysty niitä kaikkia täyttämään. Esimerkillisyys voi tarkoittaa myös inhimillisyyttä, keskeneräisenä kelpaamista.

Yletyinen vihittiin papiksi vuonna 2004. Aluksi hän työskenteli Tikkurilassa Vantaalla, sitten Helsingin Mikaelin seurakunnassa ja Siilinjärvellä Pohjois-Savossa. Leppävaarassa hän aloitti 2014.

Yletyinen on ollut Leppävaarassa lähiesihenkilö ja kirkkoherran sijainen. Kirkkoherraksi hän on hakenut aiemmin kahdesti: Munkkiniemeen vuonna 2021 ja Olariin vuonna 2022.

– Hakuprosessit ovat olleet mankeleita, jotka ovat vahvistaneet minulle, että tunnen itseni.

Johtajana hän lupaa olla kuunteleva, innostava ja asioihin aktiivisesti tarttuva.

Kaisa Yletyinen aloittaa työt Leppävaaran seurakunnan kirkkoherrana heinäkuun alussa ensi vuonna. 

Kaisa Yletyinen aloittaa työt Leppävaaran seurakunnan kirkkoherrana heinäkuun alussa ensi vuonna. 

Millainen sitten on Leppävaaran seurakunta? Ensimmäinen vastaus on spontaani:

– Ihana!

Seurakunnasta on tullut kymmenen vuoden aikana Yletyiselle rakas. On tilaa kokeilukulttuurille, yrityksille ja erehdyksille.

– Leppävaara on nuori, vireä ja monikulttuurinen, Yletyinen sanoo.

Se on 23 000 jäsenellään keskikokoinen espoolaisseurakunta. Muuttoliike on vauhdikasta: alueella asuu paljon opiskelijoita, ja monet asunnot ovat pieniä.

Leppävaaralaisista evankelis-luterilaiseen seurakuntaan kuuluu 42 prosenttia. Osuus on pienin Espoossa. Lähes joka kolmannen alueen asukkaan äidinkieli on jokin muu kuin suomi, ruotsi tai saame.

– Espoon seurakunnat tekevät monikulttuurista työtä useilla vähemmistökielillä. Leppävaarassa myös suomenkielisistä jumalanpalveluksista pyritään tekemään mahdollisimman helposti lähestyttäviä, Yletyinen sanoo.

Seurakunta on alueella yhteisö muiden joukossa. Yletyisen mielestä se vapauttaa miettimään, miten kirkko voi tuoda asukkaille hyvää katsomuksesta riippumatta. Hän pitää uskontojen väliseen yhteistyöhön keskittymistä jatkossa entistä tärkeämpänä.

Uusi rooli tutussa yhteisössä

Leppävaaran seurakunnassa on 47 palkattua työntekijää.

– Tulevaisuudessa tehtäviä pitää täyttää niin, että ne vastaavat muuttuviin tarpeisiin, Yletyinen sanoo.

Työntekijät ovat myös kouluttautuneet tarpeen mukaan myös lisää. Yletyinen on opiskellut organisaatiokonsultiksi ja ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi. Leppävaara kuuluu seurakuntiin, jotka tarjoavat nuorille ajanvarauksetonta Walk in -terapiaa.

– Toivon, että alueen ihmiset voivat riittävän hyvin, ja sitten kun eivät voi, voimme tukea toinen toistamme.

Haastattelun päätyttyä Yletyinen käynnistää autonsa ja ajaa käynnille leppävaaralaiseen kotiin, jossa halutaan tavata pappi.

Kirkkoherrana hallinnon tehtävät lisääntyvät ja tällaiset käynnit vähenevät, samoin kasteet, häät ja hautajaiset. Yletyinen tietää, että siitä voi seurata pettymyksiä monelle tutulle seurakuntalaiselle ja hänelle itselleen.

Tutussa yhteisössä täytyy ottaa uusi rooli.

– Onneksi on osaavat työtoverit. Tehtäväni on luoda puitteet, joissa heillä on mahdollisuus onnistua. Niin voimme olla yhteisö, johon halutaan kuulua ja joka säteilee hyvää ympärilleen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.