null Lohtuhuivi lämmittää surevaa – leskille annettavia huiveja neulotaan porukalla nyt myös pääkaupunkiseudulla

Käsityön avulla voi muistaa tai ilahduttaa myös muita ihmisiä.

Käsityön avulla voi muistaa tai ilahduttaa myös muita ihmisiä.

Ajankohtaista Ajankohtaista

Lohtuhuivi lämmittää surevaa – leskille annettavia huiveja neulotaan porukalla nyt myös pääkaupunkiseudulla

Hartioille tuleva villahuivi on konkreettinen tapa muistuttaa, että ihminen ei ole surussaan yksin.

Joskus pienestä, ystävällisestä eleestä voi kasvaa ilmiö. Tamperelainen pappi Minnamaria Tammisalo osti lohtuhuiviksi nimetyn kaulahuivin, jonka joku Tampereen Tuomasyhteisössä oli neulonut. Eräänä päivänä aktiivinen seurakuntalainen toi seurakuntaan kolme samankaltaista huivia ja Tammisalo alkoi miettiä, mitä niillä voisi tehdä. Hän keksi ottaa huivin mukaan hautajaisiin ja antoi sen muistotilaisuuden päätteeksi leskelle.

Kun Tammisalo hautajaisten jälkeen postasi Facebookiin kuvan huivista saateteksteineen ja kysyi, haluaisiko joku tehdä tällaisia huiveja lisää, idea alkoi levitä. Nyt lohtuhuiveja neulotaan jo ainakin 30 seurakunnassa ympäri Suomea ja Lohtuhuivien lähettiläät -ryhmässä Facebookissa on jo yli 2 000 jäsentä.

– Suosio on ollut todellinen yllätys! Missään vaiheessa en ollut luomassa valtakunnalista juttua, pyysin vain jotakuta neulomaan muutaman huivin lisää, Tammisalo kertoo.

Idea lohtuhuiveista on levinnyt myös pääkaupunkiseudulle. Ainakin Herttoniemen, Espoonlahden ja Hakunilan seurakunnissa neulotaan niitä lohdutukseksi sureville.

Huivi muistuttaa siitä, että vaikka on surua, ei ole jäänyt yksin, vaan seurakunta ja muut ihmiset haluavat olla tukena. - Outi Lantto

Herttoniemen seurakunnan diakoniapappi Outi Lantto innostui lohtuhuiveista heti niistä kuultuaan.

– Meidän seurakunnassa on muutamia, joille neulominen ei ole ollenkaan vieras ajatus, minä olen yksi heistä. Käsittelimme asiaa kokouksessa ja päätimme, että Herttoniemi lähtee tähän mukaan.

Lohtuhuivien tekeminen sopii seurakuntien toimintaan hyvin, sillä monessa seurakunnassa vapaaehtoiset ovat neuloneet esimerkiksi tossuja tai sukkia kastettaville vauvoille.

Lohtuhuivi on konkreettinen, kaunis tapa muistaa surevaa.

– Kuten Minnamaria Tammisalo on asian muotoillut, lohtuhuivi tarjoaa lohtua silloin, kun puolison käsi ei enää kierry selän ympäri. Huivi muistuttaa siitä, että sureva ei ole jäänyt yksin, vaan seurakunta ja muut ihmiset haluavat olla tukena. Huivi myös ihan konkreettisesti lämmittää, Outi Lantto kertoo.

Huivit jaetaan myöhemmin

Tähän mennessä Herttoniemen seurakuntaan on tullut jo 29 valmista lohtuhuivia. Niitä ei ole jaettu vielä, vaan ajatus on, että niitä kootaan lisää ja aletaan jakaa syksyllä leskeksi jääneille seurakuntalaisille.

– Pitää vielä miettiä, miten ne paketoitaisiin ja tulisiko mukaan jokin vyöte tai viesti, Outi Lantto sanoo.

Yleisin malli lohtuhuiveissa on erään puolalaisen naisen kehittämä Nikolai, jossa on pitsimäinen reunus. Miehille voi tehdä yksinkertaisempia malleja, tai vaikka lohtukaulaliinan tai villasukat.

22. toukokuuta Herttoniemen seurakunta järjestää Myllypuron kirkolla Lohtuhuivi-illan, jossa huiveja pääsee tekemään porukalla. Siellä saa myös opastusta huivien tekemiseen sekä langat, jos antaa valmiin huivin sitten seurakunnalle eteenpäin välitettäväksi.

Tamperelainen pappi Minnamaria Tammisalo keksi antaa lohtuhuivin surevalle leskelle.

Tamperelainen pappi Minnamaria Tammisalo keksi antaa lohtuhuivin surevalle leskelle.

Sureva kaipaa läsnäoloa

Lohtuhuivi on myös vastaus konkreettiseen tarpeeseen. Ihmiset haluaisivat usein osoittaa tukensa ja myötätuntoa surevia kohtaan, mutta eivät oikein tiedä, miten. Outi Lanton mukaan ihmiset hakevat usein ennen kaikkea oikeita sanoja, mutta kaikki sanat tuntuvat latteilta, kun toinen on juuri menettänyt läheisensä.

– Onhan se vaikeata kohdata sureva. Ihmiset miettivät, että mitä minä sitten sanon, mutta ei sanominen ole tärkeää, vaan se, että uskaltaa olla läsnä. Sureva voi tarvita enemmänkin kuuntelijaa tai apua arkisissa asioissa, Outi Lantto muistuttaa.

– Osittain kyse voi olla siitäkin, että ajatellaan, että surevalle pitää antaa aikaa surra. Joskus se voikin olla tarpeen, ihmisillä on erilaisia tapoja surra, mutta joskus siinä voi olla taustalla myös muiden epävarmuutta, jos sureva jää yksin.

Tule mukaan lohtuhuivi-iltaan

Haluatko olla mukana välittämässä lohtua sureville? Lohtuhuivi-illassa Myllypuron kirkolla (Neulapadontie 12) ke 22.5. 17–18.30 tehdään lohtuhuiveja porukalla ja saa opastusta lohtuhuivin neulontaan. Ota mukaan pitkät tai pyöröpuikot koko 4,5.

Seurakunnan kautta välitettäviin huiveihin saa langat kirkolta. Jos haluat itse ostaa langat, Novitan Nalle-langan vahvuinen lanka on hyvä vaihtoehto. Hartiahuivi kannattaa neuloa noin numeroa paksummilla puikoilla kuin mitä vyötteeseen on merkitty. Lohtuhuivi voi olla pitsireunuksinen Nikolai tai muu huivi. Lisätiedot: Outi Lantto, p. 050 476 1791 tai outi.lantto@evl.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.