null Luurit korville ja luontoon – Vantaan seurakunnat julkaisivat metsämeditaatiosovelluksen 

Ajankohtaista

Luurit korville ja luontoon – Vantaan seurakunnat julkaisivat metsämeditaatiosovelluksen 

Metsämeditaatiossa yhdistetään puhetta, selkokielisiä raamatunkohtia, musiikkia ja muuta äänimaisemaa. 

Vantaan seurakunnat ovat julkaisseet niin sanotun multisensorisen metsämeditaatiosovelluksen. Siis minkä?

– Multisensorisuudella tarkoitetaan moniaistillista työtä, jonka avulla halutaan vahvistaa tiettyjä aisteja. Sovellusta kuuntelemalla voi vahvistaa aisteja äänen kautta. Voi mennä luontoon tai johonkin mukavaa, turvalliseen paikkaan luurit päässä ja kuunnella materiaaleja itsekseen. Voi myös keskustella toisen kanssa siitä, millaisia reaktioita ne synnyttivät, kehitysvammaistyön diakoni Kristiina Tuohimaa-Salminen Vantaan seurakunnista kertoo.

Metsämeditaatiossa on puhetta, selkokielellä olevia raamatunkohtia, musiikkia ja ääntä. Tekstit ovat laatineet Kristiina Tuohimaa-Salminen ja diakoniapappi Sami Suhonen.

Ajatus metsämeditaatiosovelluksesta syntyi käytännön tarpeesta. Koronapandemian vuoksi monet kehitysvammaiset ihmiset eivät ole voineet osallistua toimintaan ja tavata ihmisiä yhtä paljon kuin yleensä.

– Olemme halunneet palvella heitä eri tavoin. Monet ovat kokeneet, että koronatilanteen vuoksi elämä on ollut rajattua, Kristiina Tuohimaa-Salminen kertoo.

– Kun olen tavannut kehitysvammaisia ihmisiä ulkona, he puhuvat usein siitä, että ihana aurinko, ihana ilma ja ihanan tuntuisia havuja. Olen ollut kehitysvammaistyön diakonina vuodesta 2007 ja koen olevani etuoikeutettu, että olen saanut oppia näitä aistimuksia heiltä.

Vaikka metsämeditaation suunnittelu lähti halusta suunnitella jotakin kehitysvammaisille, meditaatio on ihan kaikille.

– Moniaistillisuudesta hyötyvät muistisairaat, lapset, aikuiset, ihan kaikki. Metsämeditaatio sopii myös ihmisille, jotka eivät kommunikoi puhumalla.

Metsämeditaatiosovelluksen äänisuunnittelusta ja musiikeista vastaa äänisuunnittelija, muusikko Sami Asp.

– Tätä oli ilo tehdä. Olen itse auditiivinen ihminen ja nautin luonnosta, joten tämä osui kohdilleen. Suunnittelin äänimaisemaa ja musiikkia tekstin ehdoilla. 

Vaikka kyse on luontoteemaisesta materiaalista, luonnon äänien sijaan äänimateriaalina on käytetty lähinnä ihan muuta.

– Yhdessä kohtaa on luonnon ääntä. Kun kysytään, kuuletko tuulen, siinä on oikeaa tuulta. Luontoa kuvaillaan musiikin ja soitinten kautta. On myös käytetty niin sanottua konvoluutiokaikua eli oikeasta tilasta, tässä tapauksessa metsästä, mallinnettua kaikua.

Tavoitteena oli, ettei muu äänimaisema vie liikaa huomiota tekstiltä.

– Tekstin lukija on tässä vähän kuin laulaja, jota bändi komppaa. Bändin tarkoitus ei ole viedä huomiota häneltä. Teksti ja puhuja on se juttu, Asp kuvailee.

– Halusin, että musiikki olisi turvallista ja veisi hyviin maisemiin. Lukurytmi on rauhallinen ja selkeä. 

Toista video

  

Metsämeditaation materiaalit löytyvät YouTubesta Kirkko Vantaalla -tililtä ja Vantaan seurakuntien sivuilta. Materiaalit ovat myös tulossa Spotifyhyn.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.