null Maan sisäisten pakolaisten määrä kasvaa Myanmarissa – Espoon seurakunnat myönsi maahan 25 000 euron avustuksen

Moni myanmarilainen on paennut kotoaan Thaimaan rajan tuntumaan, mutta yli rajan on päässyt vain yksittäisiä henkilöitä. Thaimaan armeija mittaa ihmisten ruumiinlämpöjä torjuakseen koronan leviämistä.

Moni myanmarilainen on paennut kotoaan Thaimaan rajan tuntumaan, mutta yli rajan on päässyt vain yksittäisiä henkilöitä. Thaimaan armeija mittaa ihmisten ruumiinlämpöjä torjuakseen koronan leviämistä.

Ajankohtaista

Maan sisäisten pakolaisten määrä kasvaa Myanmarissa – Espoon seurakunnat myönsi maahan 25 000 euron avustuksen

Kotinsa jättäneet ihmiset ovat lähteneet kohti Thaimaan rajaa. He tarvitsevat ruokaa, suojaa, lääkkeitä ja hygieniatarvikkeita.

Espoon seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto on myöntänyt 25 000 euroa Myanmarin konfliktin uhrien auttamiseksi Suomen Lähetysseuran ja sen paikallisten kumppaneiden välityksellä. Varoilla autetaan maan sisäisiä pakolaisia, jotka tarvitsevat suojaa, ruokaa, hygieniatarvikkeita, lääkkeitä ja vaatteita.

Lähetysseura tukee myös Myanmarin kirkkojen federaation kautta ihmisiä, jotka ovat menettäneet elinkeinonsa. 

Myanmarissa armeijan siviileihin kohdistamat väkivaltaisuudet, uhka konfliktin laajenemisesta sekä talouden romahtaminen ovat aiheuttaneet vakavan humanitaarisen kriisin. Tammi-helmikuun vaihteessa tehdyn vallankaappauksen jälkeen armeija on kohdistanut suurissa kaupungeissa väkivaltaa mielenosoittajia vastaan. Maassa pitkään jatkunut sisällissota uhkaa voimistua. Myös etnisten vähemmistöjen ja armeijan välillä on ollut yhteenottoja. 

Apu menee perille Euro-Burma Officen kautta

Myanmarin rauhanhankkeen projektipäällikkö Johannes Vierulan mukaan pakolaisiksi Thaimaan rajalle ovat lähteneet hyvin monenlaiset ihmiset. Tarkoista määristä ei ole tietoa.

– On valtaväestöön kuuluvia henkilöitä, jotka ovat olleet mukana demokratialiikkeessä alusta asti. Pakoon lähteneiden joukossa on myös paljon poliiseja ja sotilaita, jotka ovat liittyneet protestiliikkeeseen ja jotka armeija näkee turvallisuusuhkana. Jonkin verran on myös poliitikkoja, jotka ovat olleet mukana NLD-puolueessa. Puolue voitti vaalit, mutta menetti valtansa vallankaappauksen jälkeen.

Myanmar on ajautunut takaisin pimeyteen, jossa se oli ennen demokratisoitumisprosessia. Maata johdetaan pelolla ja kaaoksella.
– Johannes Vierula

Thaimaan rajalle siirtyneet ihmiset ovat pitkälti oman onnensa nojassa. Ainakaan YK:n pakolaisjärjestö UNCHR ei tällä hetkellä pysty työskentelemään alueella. Suomen Lähetysseura saa kuitenkin avun perille erityisesti kumppaninsa Euro-Burma Officen kanssa, joka on tukenut maan rauhanprosessia ja demokratialiikettä.

– UNCHR ei tunnusta vallassa olevaa sotilasjunttaa eikä halua toimia sen kautta. Tästä syystä YK:n toimintamahdollisuudet Myanmarin puolella ovat hyvin pienet, Vierula kertoo.

Thaimaan puolellekaan myanmarilaiset eivät tällä hetkellä pääse, sillä naapurimaan terveysviranomaiset haluavat estää koronan leviämisen.

Kriisi on lähentänyt uskontoja

Vierulan mukaan Myanmarin tilanne on monella tapaa hankala, eikä välttämättä muutu paremmaksi vielä hetkeen.

– Myanmar on ajautunut takaisin pimeyteen, jossa se oli ennen demokratisoitumisprosessia. Maata johdetaan pelolla ja kaaoksella.

Pieni valopilkku tilanteessa on se, että uskonnollisten ryhmien väliset jännitteet ovat vähentyneet.

– Kriisi on tuonut eri uskontoja yhteen. Muslimeilla, kristityillä, buddhalaisilla on samantyyppiset haasteet armeijan kanssa ja se nähdään yhteisenä pahana, josta halutaan eroon.

Suomen Lähetysseura on muutenkin ohjannut katastrofiapua Myanmariin, yhteensä 80 000 euroa, josta 25 000 euroa tulee nyt Espoosta. Espoon seurakuntien vuoden 2021 talousarviossa katastrofiavustuksiin on varattu 120 000 euroa. Tuleviin anomuksiin jäi myönnettäväksi vielä 80 000 euroa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.