null Malesiassa vähemmistöuskonnot sallitaan, mutta muslimeja ei saa käännyttää

Malesialaisia muslimeja lähdössä ramadanin päättäneestä Eid al-Fitr -juhlasta pääkaupungissa Kuala Lumpurissa.

Malesialaisia muslimeja lähdössä ramadanin päättäneestä Eid al-Fitr -juhlasta pääkaupungissa Kuala Lumpurissa.

Ajankohtaista

Malesiassa vähemmistöuskonnot sallitaan, mutta muslimeja ei saa käännyttää

Neljä suomalaista pidätettiin, koska he jakoivat kristillistä materiaalia muslimeille. Malesiassa muut uskonnot ovat sallittuja, mutta tiukoin ehdoin. Shiialaisuus on kiellettyä.

Tiistaina poliisi pidätti neljä suomalaista Malesiassa Langkawin saarella. Heitä syytetään Malesian viisumimääräysten rikkomisesta ja maan uskonnollisen harmonian häiritsemisestä.

Pidätetyt olivat jakaneet paikallisille kristinuskoon liittyvää materiaalia. Tiettävästi heidän toimintansa tapahtui ilman paikallisten kristillisten yhteisöjen myötävaikutusta. Pahimmassa tapauksessa pidätetyt voivat saada useamman vuoden mittaisen vankeusrangaistuksen.

Malesiassa islam on virallinen uskonto, mutta perustuslaissa myös vähemmistöuskonnot ovat sallittuja. Etninen tausta ja uskonto pitää rekisteröidä ja merkitä henkilöllisyystodistukseen.

Maassa myös enemmistönä oleviin muslimeihin on viime vuosina kohdistunut tiukkenevaa valvontaa, eivätkä vähemmistöuskonnot saa käännyttää muslimeja muihin uskontoihin.

Kaksi kristittyä pappia kaapattiin

Viime vuonna kansainvälistä huomiota herättivät kristittyjen pastorien Raymond Kohin ja Joshua Hilmyn kaappaukset. Kohin sanottiin pyrkineen käännyttämään muslimeita kristityiksi. Hilmy oli itse kääntynyt muslimista kristityksi.

Kukaan ei ottanut vastuuta katoamisista, mutta Kohin kaappaus oli onnistuttu videoimaan ja myöhemmin Malesian poliisi sanoi tehneensä pidätyksen asiaan liittyen. Poliisi kielsi Kohin perhettä puhumasta asiasta medialle.

Kohin vaimo Susanna Liew ei ole nähnyt miestään sitten viime vuoden helmikuun.

Ketään ei vieläkään ole asetettu syytteeseen, mutta Kohin perheen asianajaja Kurdial Shinghin mukaan asiasta tietävä poliisivirkamies on tunnontuskissaan paljastanut kaappausmääräyksen tulleen poliisin omasta erikoisryhmästä.

Shiialaisuus ja muut sunnalaisuudesta poikkeavat islamin muodot ovat Malesiassa kiellettyjä.

Susanna Liew on myöhemmin kertonut Malesian poliisin viisituntisesta kuulustelusta. Liew kertoo poliisin olleen kiinnostunut vain pastori Kohin aktiviteeteista ja siitä, käännyttikö tämä muslimeita, ei lainkaan katoamisen yksityiskohdista.

Joshua Hilmyn mukana katosi myös hänen vaimonsa ja shiia-muslimina tunnettu Amri Che Mat.

Malesian tunnetuin ihmisoikeusjärjestö SUARAM on pitänyt tapauksia esillä ja maan virallinen ihmisoikeuskomissio SUHAKAM on vaatinut tapausten kunnollista tutkimista.

Malaijien on pakko olla sunneja

Uskontoihin kohdistuva vaino ei ole huolestuttanut vain Malesian kristittyjä ja muita vähemmistöuskontoja, vaan myös monia 62 prosentin muslimienemmistöön kuuluvia.

Etnisen enemmistön maassa muodostavien malaijien on pakko olla sunnimuslimeita. Heillä ei ole vapautta päättää myöskään siitä, miten uskontoaan harjoittavat. Heidän paastoamisensa, rukoilemisensa ja pukeutumisensa ovat yhä tiukemmin säädeltyjä.

Naapurimaa Indonesiassa uskonnollinen elämä on ääriryhmien vaikutusyrityksistä huolimatta vapaampaa. Esimerkiksi asuinalueensa muslimijärjestön kouluun voi mennä myös kristitty. Koulussa hän voi opiskella kristinuskoa ja kristittyyn kouluun menevä muslimi voi opiskella siellä islamia. Eri uskontoja tunnustavien on monissa laajan saarivaltion osissa helppoa muodostaa kaveripiirejä.

Malesian islam on sunnalaista, ja shiialaisuus ja muut sunnalaisuudesta poikkeavat islamin muodot ovat kiellettyjä. Muslimit eivät saa halutessaan vaihtaa toiseen uskontoon. Jos toiseen uskontoon kuuluva menee sunnin kanssa naimisiin, täytyy tämän kääntyä sunniksi.

Kahden uskonnon pareilla on kolme vaihtoehtoa: kääntyminen, maasta pakeneminen tai varovainen eläminen.

Virasto valvoo uskonnollista elämää

Malesian hallinnossa on myös erityinen virasto (Jakim), jonka tehtävä on valvoa uskonnollista elämää.

Väestöstä noin 10 prosenttia on kristittyjä. Muita merkittäviä vähemmistöuskontoja ovat buddhalaisuus, hindulaisuus, sikhiläisyys ja taolaisuus.

Maan eri oikeusasteissa määrätään joskus tuomioita islamilaisen sharia-lain perusteella myös vähemmistöuskontoihin kuuluville ja uskontoja tunnustamattomille.

Kun puoluetta vaihtaneen ja uudelleen pääministeriksi nousseen Mohamad Mahathirin ja aiemmin opposition näkyvimpänä johtajana tunnetun Anwar Ibrahimin muodostama Pakatan Harapan (Toivon Allianssi) voitti kesän alussa pidetyt parlamenttivaalit, odottivat monet maahansa vapaampia uskonnollisia oloja. Toistaiseksi muutoksia ei ole näkynyt.

Malesian muslimit ovat jakautuneet kolmeen suhteellisen saman suuruista kannatusta saavan puolueen kannattajiksi. Vanhan valtaliittouma UMNO:n muslimipuolue Barisania tuki vaaleissa yli 35 prosenttia, oppositiossa olevaa islamismiin taipuvaista PAS-puoluetta yli 30 prosenttia ja Anwar Ibrahimin ja Mahathirin tukena olevia puolueita noin 30 prosenttia muslimiäänestäjistä.

Sen sijaan maan kiinalais- ja intialaisperäiset asukkaat eivät enää luottaneet islamilla ratsastaneen UMNO:n suojeluun, vaan ratkaisivat vallanvaihdon äänestämällä suurin joukoin moniarvoisuuden ja tasa-arvon puolesta puhunutta DAP-puoluetta.

Tämä Demokraattinen toimintapuolue on saanut jalansijaa erityisesti sen jälkeen, kun se liittoutui UMNO:sta erotetun ja oppositiojohtajaksi siirtyneen Anwar Ibrahimin kanssa. Ennen kesäkuun valtakunnallisia vaaleja oppositio oli saavuttanut valta-aseman jo monessa maakunnassa.

Suurimmalla etnisellä ryhmällä on etuoikeuksia

Pääministeriksi uudelleen noussut 93-vuotias Mohamad Mahathir on sanonut luopuvansa hallituksen johdosta vuonna 2020, jolloin Anwar Ibrahimin on tarkoitus nousta pääministeriksi. Kuvio on varsin erikoinen, sillä juuri Mahathir passitti aiemman varapääministerinsä Ibrahimin ensimmäistä kertaa vankilaan tekaistun homoussyytteen nojalla. Homoseksuaalisuus on kotimaisesta ja kansainvälisestä arvostelusta huolimatta Malesiassa kiellettyä.

Myöhemmin Mahathirin seuraajakseen valitsema uusi UMNO-pääministeri Najib Razak uusi Mahathirin tempun, kun oppositio oli lähellä voittaa vuoden 2013 vaalit. Ibrahim joutui taas vankilaan, kunnes vapautui kuninkaallisella armahduksella opposition kesän vaalivoiton jälkeen.

Ibrahimin PKR (Oikeuspuolue) on Toivon Allianssin suurin puolue ja sen merkittävä pitkäaikainen liittolainen DAP on monietninen puolue. DAP on perinteisesti vaatinut yhtäläisiä ihmisoikeuksia ja uskonnollisia vapauksia kaikille malesialaisille.

Malesian väestöstä noin 10 prosenttia on kristittyjä.

Uskonnollisen suvaitsemattomuuden kasvu Malesiassa on johtanut myös siihen, että ihmiset ystävystyvät yli etnisten ja uskonnollisten rajojen aiempaa harvemmin.

Suurimpaan etniseen ryhmään kuuluvilla malaijeilla on etuoikeuksia kiinalais- tai intialaisperäisiin asukkaisiin verrattuna esimerkiksi koulutukseen pääsyssä, sosiaaliturvassa ja yritystuissa. Asiaa perustellaan sillä, että malaijien elintaso on keskimäärin muita etnisiä ryhmiä heikompi.

Etnisten vähemmistöryhmien edustajat eivät kiistä tosiasiaa, mutta muistuttavat että myös heidän joukossaan on köyhiä, joita samalla tavalla pitäisi suosia. Uudelta hallitukselta odotetaankin toimenpiteitä ylipäänsä eriarvoisuuden vähentämiseksi ja eri ryhmien paremman keskinäisen kanssakäymisen tukemiseksi.

Malesian muslimit ovat vastustaneet esimerkiksi Allah-sanan käyttöä merkityksessä

Malesian muslimit ovat vastustaneet esimerkiksi Allah-sanan käyttöä merkityksessä "Jumala" malaijinkielisessä Raamatussa.

Uusi sukupolvi haluaa muutosta

Monet muutosta toivovat kuitenkin epäilevät, josko ihmisten asenteet voivat vaalituloksen myötä muuttua. Kun uusi hallitus nimitti ei-muslimit Richard Malanjumin pääsyyttäjäksi ja Tommy Thomasin oikeuskansleriksi, alkoi UMNO-johto heti syyttämään uutta hallitusta yrityksestä tehdä kristillisyydestä maan virallinen uskonto.

Kun Toivon Allianssin kansanedustaja Charles Santiago uskalsi parlamentissa ensimmäisenä julistaa, että myös seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisoikeudet tulee turvata, hän joutui parjauskampanjan kohteeksi.

Malesian uskonnollisten ja muiden vähemmistöjen keskuudessa kiertää vanha sananlasku. Sen mukaan tasa-arvo Malesiassa alkaa kuolinvuoteelta, koska silloin kaikki saavat samat lääkärit ja sairaanhoitajat huolehtijoikseen.

Erityisesti Malesian nuoremman ja kansainvälisemmän sukupolven keskuudessa on alettu arvostella elämää kahlehtivaa etniseen ryhmään liittyvää, uskontoon sidottua ja vahvasti korruptoitunutta politiikkaa. Tämän on nähty vaikuttaneen myös kesän vaalitulokseen ja siihen, että vallasta väistymään joutunut pääministeri Najib Razak on asetettu syytteeseen korruptiosta.

Razakin hallitus perusti pääministerin valvoman rahaston, josta syytteiden mukaan on kadonnut yli kolme miljardia dollaria. Rahalla on hankittu muun muassa kiinteistöjä Manhattanilta, jahteja, Picasson maalauksia ja The Wolf of Wall Street -elokuvan oikeuksia.

Aiemmin pääministeri Najib Razak pysäytti asiaan liittyvät tutkimukset, erotti yleisen syyttäjän ja määräsi asiaan liittyvät dokumentit salaisiksi. Vaalien jälkeen käsittely avattiin uudelleen ja rahoista arvellaan nyt 681 miljoonaan dollarin päätyneen ex-pääministerin henkilökohtaiselle pankkitilille.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.