null Mari Nevander löysi Krito-ryhmästä rukouksen voiman – vertaistukiryhmässä tehtiin myös kurssikirjan tehtäviä yhdessä

Krito-ryhmä vahvisti Mari Nevanderin omaa uskoa. Nykyään hän muun muassa käy kurssilaisten kanssa kirkossa sunnuntaisin.

Krito-ryhmä vahvisti Mari Nevanderin omaa uskoa. Nykyään hän muun muassa käy kurssilaisten kanssa kirkossa sunnuntaisin.

Ajankohtaista

Mari Nevander löysi Krito-ryhmästä rukouksen voiman – vertaistukiryhmässä tehtiin myös kurssikirjan tehtäviä yhdessä

Krito eli kristuskeskeinen toipumisryhmä opetti Mari Nevanderin kuuntelemaan muita ja kutsui tapakristityn lempeästi kristittyjen yhteyteen.

Mari Nevander tunsi elävänsä ­kriisien putkessa, jossa risteilivät läheisten äkillisestä kuolemasta aiheutunut suru ja parisuhteen päättymisen jälkeiset ristiriitaiset tunteet.

− Se oli tunteiden vuoristorataa. Välillä tunsin olevani todella yksin kaiken sen myllerryksen keskellä.

Nevander surffaili Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan Facebook-sivuilla etsien jotain, mistä voisi ottaa kiinni, ehkä jotain omia tunteita sanoittavaa kirkkokonserttia, kun hän törmäsi Krito-ryhmään.

− Krito ei ole terapiaryhmä vaan vertaistukiryhmä, jossa on tehtäviä, rukousta ja selkeät säännöt, hän kertoo.

Ryhmässä jaettuja asioita ei puhuta muualla

Tuo uusi Krito-ryhmä jakautui kahdeksi osallistujien iän mukaan. Ryhmässä sitouduttiin luottamukseen ja vaitiolovelvollisuuteen. Työskentely perustui kurssikirjaan, jonka tehtävät muodostivat ryhmäkeskustelun aiheet.

− Minulle oli iso läksy oppia kuuntelemaan muita niin, etten vain miettinyt omaa seuraavaa vastaustani. Ryhmätyön edetessä koin, että omissa suruissa piehtarointi oli tehnyt minusta itsekeskeisen, Mari Nevander toteaa.

− Kun opin kuuntelemaan muita, olin todella vaikuttunut toisten ryhmäläisten rohkeudesta ja avoimuudesta puhua omista asioistaan.

Kun opin kuuntelemaan muita, olin todella vaikuttunut toisten ryhmäläisten rohkeudesta ja avoimuudesta puhua omista asioistaan.

Hän kuvaa itseään tapakristityksi, jolle kristinusko oli alkanut tuntua kaukaiselta. Kristuskeskeisessä toipumisryhmässä rukoiltiin yhdessä ja yksin muiden puolesta.

− Rukouksen kautta usko palasi elämääni. Tuntui hyvältä rukoilla muiden puolesta ja pysähtyä pohtimaan omaa suhdettaan Jumalaan.

Aiheet ja toimintatavat vaihtelevat

Mari Nevander sai ryhmästä myös ystäviä, joiden kanssa jakaa hengellisiä asioita vaikka käymällä yhdessä kirkossa.

Krito-ryhmä kokoontuu kerran viikossa, ja sen pituus riippuu ryhmän aiheesta ja työskentelytavoista. Itsekin Krito-ohjaajaksi kouluttautuva Nevander rohkaisee kaikkia lähtemään ennakkoluulottomasti mukaan. Ainoastaan akuutteihin kriisitilanteisiin ryhmä ei sovi.

− Kritossa sain kokea ennen kaikkea avoimuutta, myötätuntoa ja rakkautta. Meissä kaikissa on rikkonaisuutta, jota pelkäämme tuoda esiin. Krito on auttanut minua ymmärtämään, että olemme kaikki silti yhtä arvokkaita.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Toisten tuki antaa toivoa – Aini Torkkeli Krito-vertaisryhmästä: ”Minut hyväksyttiin sellaisena kuin olin”

Hyvä elämä

Krito tarkoittaa kristillistä toipumista. Krito-vertaisryhmissä luetaan kirja, kerrotaan omista tuntemuksista ja kuunnellaan toisia keskeyttämättä.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.