null ”Kuuset ovat seininä ja taivas kattona” – Metsäkirkko on aina avoinna Espoon Matinkylässä

– Tämä pieni havumetsikkö on ollut kymmeniä vuosia Matinkappelin edustalla valmiina palvelemaan myös hengellisessä käytössä, sanoo Sirkka Ruikkala.

– Tämä pieni havumetsikkö on ollut kymmeniä vuosia Matinkappelin edustalla valmiina palvelemaan myös hengellisessä käytössä, sanoo Sirkka Ruikkala.

Ajankohtaista

”Kuuset ovat seininä ja taivas kattona” – Metsäkirkko on aina avoinna Espoon Matinkylässä

– Kuka tahansa ohikulkija voi tulla tänne kuusten keskelle hiljentymään, sanoo idean äiti Sirkka Ruikkala.

Matinkappelin viereisessä metsikössä häämöttää suuri puinen risti. Maahan kiinnitetyn ristin edustalla on pieni aukio. Tila vaikuttaa kirkkosalilta. Ja sitä se onkin. Kyseessä on uusi metsäkirkko.

– Täällä kuuset ovat seininä ja taivas kattona, sanoo Sirkka Ruikkala, jonka ideasta Matteuksen metsäkirkko sai alkunsa.

Ruikkala on Olarin seurakuntaneuvoston jäsen ja Matinkylän asukasaktiivi. Kun hänet valittiin seurakunnan luottamushenkilöksi vuoden 2018 seurakuntavaaleissa, hän alkoi katsella ympäristöä uudesta näkökulmasta. Miten seurakunta voisi palvella Matinkylän asukkaita entistä paremmin, hän mietti.

Puiden juuria suojaa reilu kerros männynkuorikatetta 

Sirkka Ruikkala lähetti keväällä 2019 sähköpostia kirkkoherra Salla-Maria Viitapohjalle ja ehdotti kirkkosalin luomista Matinkappelin viereiseen metsikköön. Idea sai suopean vastaanoton.

Uuden metsäkirkon alue on Espoon kaupungin omistuksessa. Sirkka Ruikkala otti runsas vuosi sitten yhteyttä kaupungin ympäristömuotoilija Niko Riepposeen, jonka kanssa hän mietti metsäkirkon toteutusta.

Riepponen ehdotti männynkuorikatteen levittämistä metsänpohjaan, jotta puiden juurakot varjeltuisivat. Niinpä Matinkappelin vahtimestari Markku Lappalainen ja Sirkka Ruikkala puolisoineen panivat hihat heilumaan ja levittivät 800 litraa kuorikatetta tantereelle.

Metsäkirkossa voi viettää vaikka vihkiäiset

Kun kaupungin puuseppien nikkaroima suuri risti oli valmistunut ja kiinnitetty paikoilleen, oli kirkkosali valmis käyttöönottoon, kertoo kirkkohankkeen teologiseksi asiantuntijaksi nimetty Olarin pappi ­Antti Malinen.

Hänen mukaansa Matteuksen metsäkirkko soveltuu jatkossa hyvin hiljentymiseen ja rukoushetkiin.

Mikään ei myöskään estä kirkollisten toimitusten viettämistä ulkotiloissa.

– Etenkin vihkimisiä toimitetaan toisinaan luonnon helmassa, Malinen sanoo.

Metsäkirkko sopii monikulttuuriseen Matinkylään 

Matteuksen metsäkirkko valmistui marraskuun lopussa, kun koronarajoitukset kiristyivät ja seurakuntien piti supistaa toimintaansa. Sirkka Ruikkalan mukaan luonnon kirkkosali on onnen omiaan monikulttuurisessa Matinkylässä.

– Metsäkirkko on esteetön ja aina auki. Kuka tahansa ohikulkija voi tulla tänne kuusten keskelle hiljentymään ja rukoilemaan omalla kielellään.

Ruikkala arvioi, että vastaavia luonnon kirkkosaleja voisi perustaa muuallekin Espooseen.

– Metsä on aina ollut suomalaisille pyhä paikka ja kuin kirkko. Kun tuuli puhuu puissa, ihminen voi kokea luonnon parantavaa voimaa ja Jumalan ­puhetta.

Matteuksen metsäkirkko otettiin käyttöön marraskuun lopussa ensimmäisenä adventtina. Se on aina avoinna Matinkappelin viereisessä metsikössä. Katso kuinka Matteuksen metsäkirkko siunattiin käyttöön.

Miten Matteuksen metsäkirkko sai nimensä?

Matinkylään nimistöön perehtynyt pappi Antti Malinen kertoo, että Matteuksen metsäkirkon ja Matinkappelin nimet liittyvät luontevasti Matinkylään. 

Kaupunginosa on saanut nimensä keskiaikaisen kylän mukaan. Matti-nimi on Matteuksen suomalainen muoto.

– Espoon tuomiokirkko pyhitettiin aikanaan apostoli Matteukselle. Matinkappelin sisällä on Kuutti Lavosen teos Matteus ja enkeli vuodelta 2008, eli myös Matinkappelilla on yhtymäkohtia pyhään Matteukseen, Antti Malinen sanoo. 

– Näin Matteuksen metsäkirkko liittyy sekä ympäröivän asuinalueen menneisyyteen ja Espoon kirkkohistoriaan.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.