null Seurakuntaliitoksen myötä kasvanut Töölön seurakunta on entistä enemmän läsnä seurakuntalaisten arjessa

Meilahden ja Töölön seurakunnat yhdistyivät vuoden 2019 alussa. Grafiikka: Maija Saari

Meilahden ja Töölön seurakunnat yhdistyivät vuoden 2019 alussa. Grafiikka: Maija Saari

Ajankohtaista

Seurakuntaliitoksen myötä kasvanut Töölön seurakunta on entistä enemmän läsnä seurakuntalaisten arjessa

Meilahden ja Töölön seurakunnat yhdistyivät vuodenvaihteessa. Uusi seurakunta on valmis satsaamaan yli 20 000 euroa kuukaudessa uuden monitoimitilan vuokriin kauppakeskus Triplassa.

Meilahden ja Töölön seurakuntien yhdistymisestä syntynyt Töölön seurakunta haluaa tarjota jäsenilleen läsnäoloa arjessa, entistä paremmilla resursseilla.

– Meilahden ja Töölön seurakuntien yhdistyminen merkitsee ennen kaikkea seurakunnan toiminnan turvaamista. Nyt kykenemme takaamaan kirkollisten tilojen ja palveluiden helminauhan koko toiminta-alueellamme riippumatta siitä, asuuko seurakuntalainen Etu-Töölössä vai Pohjois-Pasilassa. Haluamme, että kirkko on läsnä arjessa tasapuolisesti mahdollisimman monelle, Töölön seurakunnan kirkkoherra Hannu Ronimus perustelee.

Seurakunnat yhdistyivät vuodenvaihteessa.

– Toinen peruste yhdistymiselle on isompi määrä työntekijöitä ja vapaaehtoisia, jolloin voimme reagoida yllättäviinkin tapahtumiin nopeasti ja tehokkaasti. Lisäksi erillisinä seurakuntina meillä ei olisi ollut mahdollisuutta investoida esimerkiksi Triplan kaltaisiin toimitiloihin.

Triplasta on muodostumassa Pasilan ydin, koska alueelle rakennetaan kiivaasti. Seurakunnan 466 neliötä kattava monitoimitila sijoittuu kauppakeskuksen ja Pasilaan valmistuvan uuden rautatieaseman väliin.

– Monitoimitila palvelee alueen asukkaita kuin kotikirkko konsanaan, Ronimus sanoo.

Töölön seurakunnan väkimäärä kasvaa noin 10 000 jäsenellä kun Keski- ja Pohjois-Pasilan uudet asuinalueet valmistuvat. Väkeä saattaa muuttaa alueelle jopa 20 000 henkeä, mutta helsinkiläisistä kirkkoon kuuluu nykyään enää 53 prosenttia.

Temppeliaukion kirkon pääsymaksuista lisärahaa toimintaan

Triplan monitoimitilojen yli 20 000 euron kuukausivuokra ei hätkähdytä Hannu Ronimusta, sillä hänestä ihmisten tavoittaminen on rahallisen uhrauksen arvoinen. Monitoimitila tulee olemaan suoraan junamatkustajan näkyvillä, kun tämä kohottaa katseensa.

– Kauppakeskus Triplan konseptiin kuuluu se, että meidät on sisällytetty sen turvapalveluihin sekä markkinointi- ja mainosratkaisuihin. Ilman seurakuntien yhdistymistä näin keskeinen sijainti, hyvä saavutettavuus ja suuri näkyvyys eivät olisi mahdollisia.

– Kirkon pitää tulla sinne, missä ihmiset liikkuvat. Olen totta kai huolissani siitä, että kirkon jäsenmäärä on ollut laskussa etenkin pääkaupunkiseudulla. Muualla Suomessa kirkkoon kuuluu yhä noin 70 prosenttia väestöstä. Tosin tämä sama suuntaus on ollut nähtävissä jo 10–20 vuotta sitten Euroopan metropoleissa.

Töölön seurakunta on saanut toimintaansa lisärahaa Temppeliaukion kirkon turistipääsymaksuista. Vuoden 2018 pääsymaksutulot ovat noin 1,8 miljoonaa euroa. Tämä tulolähde on ollut tervetullut,sillä kirkollisveroista saatavat tulot ovat olleet laskussa.

Uuden Töölön seurakunnan juhlamessu järjestetään loppiaissunnuntaina 6.1. klo 10 Temppeliaukion kirkossa. Kuva: Andrei/Lehtikuva

Uuden Töölön seurakunnan juhlamessu järjestetään loppiaissunnuntaina 6.1. klo 10 Temppeliaukion kirkossa. Kuva: Andrei/Lehtikuva

Soraääniä tuskin lainkaan

Hannu Ronimuksen mukaan yhdistyminen ei ole juuri kirvoittanut vastustusta sen paremmin seurakunnan työntekijöiden kuin seurakuntalaistenkaan piirissä.

Siitä on Ronimuksen mukaan kiittäminen paitsi luottamushenkilöiden, työntekijöiden ja seurakuntalaisten osallistamista tulevaisuuden linjauksia koskien, myös tehokasta ja riittävää viestintää.

– Joitain seurakuntalaisia on huolestuttanut esimerkiksi se, säilyykö jokin tietty toimitila, kuten esimerkiksi Ruskeasuon seurakuntakeskus. Nykyään ihmiset ovat tottuneet siihen, että minkä tahansa yrityksen tai yhteisön yhdistyminen tarkoittaa usein työpaikkojen menetyksiä tai toiminnan karsimista. Nyt kävi päinvastoin. Sanoisin, että Töölön seurakunnassa me olemme win-win –tilanteessa: toiminnan jatkuvuus on turvattu, ja sitä voidaan monipuolisesti kehittää.

Vuodenvaihteesta lukien Töölön seurakuntaan kuuluu 28 000 seurakuntalaista, 65 vakituista työntekijää, yli 40 tuntityöntekijää ja noin 500 vapaaehtoista. Näillä näkymin lisärekrytointeja on luvassa 2019–2020.

Yhteen sulautumisen myötä marraskuussa 2018 valitussa uudessa seurakuntaneuvostossa on kaikkiaan 16 jäsentä. Aiemmin kummankin seurakunnan seurakuntaneuvostossa oli 14 jäsentä. Entisestä Meilahden seurakunnasta on lähtöisin neljä uuden seurakuntaneuvoston jäsentä ja entisestä Töölön seurakunnasta 12 jäsentä. Kirkkovaltuustossa uudella Töölön seurakunnalla on kuusi edustajaa. Kaikkiaan kirkkovaltuuston jäsenmäärä on 91. Uusi seurakunta kattaa nyt koko pohjoisen kantakaupungin alueen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.