null Suomalaiset herkut kuuluvat Saksassa monen jouluun – merimieskirkot avaavat suosituilla markkinoilla Hampurin joulukauden

Myyjäisillä on suuri merkitys Hampurin merimieskirkon toiminnalle. Niistä saadaan iso osa vuosibudjetista.

Myyjäisillä on suuri merkitys Hampurin merimieskirkon toiminnalle. Niistä saadaan iso osa vuosibudjetista.

Hyvä elämä

Suomalaiset herkut kuuluvat Saksassa monen jouluun – merimieskirkot avaavat suosituilla markkinoilla Hampurin joulukauden

Merimieskirkon joulubasaari on kahden viikonlopun tapahtuma, joka saa liikkeelle tuhansittain ihmisiä.

Saksalaiset rakastavat joulumarkkinoita, ja hampurilaiset rakastavat suomalaista joulua. Merimieskirkon joulubasaari on kahden viikonlopun tapahtuma, joka saa liikkeelle tuhansittain ihmisiä.

Pohjoismaiset merimieskirkot toimivat Hampurissa Landungsbrückenin alueella Ditmar-Koel-Strassella. Marraskuun lopulla ne järjestävät yhteisenä ponnistuksena myyjäiset kahtena viikonloppuna.

Koko Hampurin merimieskirkko on reilussa viikossa muutettu basaariksi. Pihalla myydään glögiä eli saksalaisittain glühweinia sekä tarkkaan mietittyjä suomalaisia ruokia: grillimakkaraa – täällä nimellä saunamakkara – hernerokkaa, pyttipannua, poronkäristystä ja paistettuja muikkuja.

Joulubasaari näyttää merimieskirkon vapaaehtoisten todellisen voiman.

Sisätiloissa ovat käsityö-, tekstiili- ja joulutavaraosastot. Työkerhon naiset ovat valmistaneet monenlaisia myytäviä käsitöitä jo tammikuusta lähtien. Kirjasto ja neuvottelutilat on muutettu kahvilaksi kauniisti koristeltuine pöytineen.

Basaarin vilkkain paikka on autotalliin loihdittu värikäs ja houkutteleva Supermarket. Siellä on tarjolla monenlaista Suomi-herkkua säilykkeistä suklaaseen ja sinapista savuloheen. Edellisellä viikolla takapihalle on tuotu 40 jalan eli yli 12 metrin pituinen kontti täynnä suomalaisia tuotteita. Lisäksi pihassa on kaksi kylmäkonttia pakasteineen.

Tapahtuma kiinnosti kymmeniätuhansia ihmisiä

Kun basaari aukeaa perjantaina, oven takana on jo jono. Tilat täyttyvät saman tien. Moni suunnistaa suoraan kahvilaan, toiset nauttivat ensin ulkona glögiä ja Suomi-ruokia.

Kahvilassa käy kuhina. Suomalaisilla marjoilla ryyditettyjä täytekakkuviipaleita, karjalapiirakoita, lohi- ja sienivoileipiä, joulutorttuja ja paljon muuta. Kahvi kaadetaan asiakkaille vasta pöydissä, joten herkkuja voi kantaa kaksin käsin – ja niin moni tekeekin.

Iloinen puheensorina täyttää tilan, ja väkeä riittää. Pelkästään ensimmäisenä perjantaina – jota konkarit pitivät hiljaisena – kahvilan anteja nautti pitkälti yli 1 200 kävijää.

Myyjäisissä oli totta kai myös joulupukki.

Myyjäisissä oli totta kai myös joulupukki.

Tasainen ihmisvirta vaeltaa alakerran Supermarkettiin. Kolmelle kassalle on koko ajan jono, ja hyllyjä täytetään sitä mukaa kuin ne jäävät vajaiksi. Pakko on uskoa, että monen hampurilaisperheen joulutraditioon kuuluvat suomalaiset maut.

Lauantain sateinen sää vaikutti kävijämääriin, mutta siitä huolimatta väkeä riitti. Sunnuntai valkeni kirpeän poutaisena, ja silloin nähtiin, mistä konkarit olivat puhuneet. Kun ovet avattiin, piha oli jo täynnä odottajia.

Ihmisiä valui sisään tasaisena virtana, ovivahdin mukaan parhaimmillaan 20 ihmistä minuutissa. Paikallinen uutistoimisto arvioikin, että yksin sunnuntaina 17.11. Landungsbrücken alueella liikkui noin 30 000 ihmistä.

Vapaaehtoisia oli mukana yli 300

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan merimieskirkot tekevät tiivistä yhteistyötä. Hampurin kaupungin kädenojennus on, että kahden viikonlopun joulubasaari saadaan pitää ennen kaupungin omien joulutorien avaamista. Monen hampurilaisen joulukausi alkaa täältä.

Basaarin rakentaminen aloitetaan edellisellä viikolla. Kaikki siihen liittyvät kalusteet, tavarat ja tarvikkeet on pakattu niin, että ne saadaan seuraavana vuonna helposti käyttöön.

Merimieskirkon toiminnassa vapaaehtoiset ovat tärkein tukijalka ja joulubasaari näyttää vapaaehtoisten todellisen voiman. Konkarit tietävät täsmälleen, mitä tehdä, ja uudemmat tulijat saavat lämpimän vastaanoton ja opastuksen.

Merimieskirkon joulubasaarin molemmille viikonlopuille riitti kävijöitä.

Merimieskirkon joulubasaarin molemmille viikonlopuille riitti kävijöitä.

– Basaarilla on yli viidenkymmenen vuoden perinteet, mutta se myös kehittyy koko ajan. Kaikki perustuu vapaaehtoisten osaamiseen ja innostukseen, sanoo Tiina Ylitalo.

Ylitalo on palveluvastaava, joka on ollut kohta kaksikymmentä vuotta Merimieskirkolla töissä. Hän vastaa muun muassa basaarin tavaratilauksista.

Hiljaisesta alusta huolimatta tänä vuonna tehtiin Pohjois-Saksan ja Hampurin merimieskirkon joulubasaarin kovin tulos. Mukana oli 320 vapaaehtoista, joista lähes puolet oli alle 40-vuotiaita. Osa kävi tekemässä muutaman tunnin, jotkut olivat paikalla rakentamisesta purkamiseen. Kokoon saatiin iso osa toiminnan vuosibudjetista.

Myyjäisiä rakentamassa olivat tänä vuonna myös Helsingin Paavalin seurakunnan suntiot ja diakoni. Tavoitteena oli oppia, miten kirkon toimintaa rakennetaan vapaaehtoisten osaamisen kautta.

Myyjäisiä järjestetään myös Ateenan, Brysselin, Lontoon ja Rotterdamin merimieskirkoilla.

Diakoni Pekka Tähtinen jakaa poronkäristystä. Paavalin seurakunnan diakoni ja suntiot olivat mukana oppimassa, miten kirkon toimintaa rakennetaan vapaaehtoisten kanssa.

Diakoni Pekka Tähtinen jakaa poronkäristystä. Paavalin seurakunnan diakoni ja suntiot olivat mukana oppimassa, miten kirkon toimintaa rakennetaan vapaaehtoisten kanssa.

Suomen Merimieskirkko Pohjois-Saksassa

Merimieskirkko on toiminut Hampurissa vuodesta 1901, nykyisessä kiinteistössä vuodesta 1966. Se tarjoaa palveluja erilaisissa elämäntilanteissa oleville ihmisille ja on tärkeä paikka monille liikkuville ihmisille, suur-Hampurin alueella asuville suomalaisille ja heidän perheilleen sekä myös saksalaisille, joilla on erityisside Suomeen.

Kirkko on matalan kynnyksen kohtauspaikka. Siellä voi lukea suomalaisia lehtiä, käydä kahvilassa, kirjastossa tai saunassa, majoittua, ostaa suomalaisia tuotteita tai osallistua harrastustoimintaan. Kirkosta tehdään myös koti-, laiva-, työpaikka- ja koulukäyntejä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kun sielu tarvitsee hoitoa, sitä saa suomalaiselta papilta maailmallakin – ”Vieraassa maassa asuminen voi aktivoida pohjatonta yksinäisyyden tunnetta”

Hengellisyys

Suomalaisen papin puheille pääsee erityisen hyvin Euroopassa. Lontoossa voi tavata Marjaana Härkösen, Berliinissä Päivi Lukkarin ja Tallinnassa Markku Päiviön. ”Ei ole ollut sellaista inhimilliseen elämään kuuluvaa asiaa, jota ei olisi tullut vastaan", Härkönen kertoo.







Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.