null Miesten eroryhmä kokoontuu lauteilla – ”Suomalaisessa saunassa riisutaan tittelit ja puhutaan syvällisiä”

– Keskustelemalla ja kuulemalla muiden elämänkokemuksia omaan tilanteeseen voi saada erilaisia sävyjä ja näkökulmia, sanoo Miesten erolöylyt -ryhmän ohjaaja Aaro Rytkönen.

– Keskustelemalla ja kuulemalla muiden elämänkokemuksia omaan tilanteeseen voi saada erilaisia sävyjä ja näkökulmia, sanoo Miesten erolöylyt -ryhmän ohjaaja Aaro Rytkönen.

Ajankohtaista

Miesten eroryhmä kokoontuu lauteilla – ”Suomalaisessa saunassa riisutaan tittelit ja puhutaan syvällisiä”

Miesten erolöylyt -ryhmän ohjaaja Aaro Rytkönen uskoo vertaistuen voimaan.

Ohjaat avio- tai avoeron kokeneille suunnattua Miesten erolöylyt -ryhmää. Miten se toimii, lyhytterapeuttiopiskelija, pastori Aaro Rytkönen?

– Tammikuussa aloittava espoolaisille miehille suunnattu ryhmä kokoontuu viisi kertaa Hvittorpin kurssikeskuksessa Kirkkonummella. Alussa juttelemme päivän teemasta, sitten menemme saunaan ja lopuksi jatkamme keskustelua rennosti ja vapaamuotoisesti. Mukaan voi tulla, vaikka erosta olisi kulunut jo aikaa. Jokaisella on oma selviytymisprosessinsa, joka jollakulla voi kestää pidempään kuin jollakulla toisella.

– Ryhmään otetaan 6–8 miestä. Jokainen voi antaa siellä itsestään niin paljon kuin haluaa ja pystyy. Omasta tilanteestaan puhuminen on usein hankalaa, mutta rohkaisemme siihen.

Miksi kokoonnutte saunan lauteilla?

– Suomalaisessa saunassa riisutaan tittelit ja roolit ja lauteilla jutellaan usein syvällisiä. Löylyssä oleminen yhdistää ihmisiä. Sauna on ollut kautta aikojen paikka, jossa avaudutaan omista asioista.

Millaista tukea ryhmästä voi saada?

– Ajattelen, että sieltä voi saada vertaistukea toisilta osallistujilta ja sen avulla tapahtuu asioiden normalisointia. Moni miettii asioita omassa päässään, ja ne voivat saada suunnattomat mittasuhteet. Keskustelemalla ja kuulemalla muiden elämänkokemuksia omaan tilanteeseen voi saada erilaisia sävyjä ja näkökulmia. Kun huomaa, että moni muu on käynyt läpi samanlaisia kokemuksia kuin itse, oma tulevaisuus voi näyttää toiveikkaammalta. Toivon, että ihminen alkaa nähdä itsessään myönteisiä puolia ja pystyy rakentamaan elämäänsä niiden varaan.

Omasta tilanteestaan puhuminen on usein hankalaa, mutta rohkaisemme siihen.

– FinSote-tutkimuksen mukaan miehet käyttävät paljon vähemmän mielenterveyspalveluja kuin naiset. Miehillä on korkeampi kynnys hakea apua. Myös kirkon sielunhoidossa ja perheneuvonnassa työskentelevät ovat havainneet saman ilmiön.

– Mietin lyhytterapeutin opintoja suorittaessani saunomisen ja asioiden jakamisen yhdistämistä sekä asioiden käsittelemistä eteenpäin katsomisen keinoin. Toivon, että tässä pilottitoiminnassa on aineksia, jotka auttavat osallistujia elämässä eteenpäin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.