null Mikä motivoi sohvaperunoita, kuulevatko bakteerit, pelastaako sisäviljely maailman? – Kallion kirkossa esitellään tiedeideoita kolmen minuutin hissipuheilla

Sohvaperunat, bakteerit ja sisäviljely ovat esillä Kallion kirkolla pidettävässä tiedeideoita käsittelevässä tapahtumassa.

Sohvaperunat, bakteerit ja sisäviljely ovat esillä Kallion kirkolla pidettävässä tiedeideoita käsittelevässä tapahtumassa.

Ajankohtaista

Mikä motivoi sohvaperunoita, kuulevatko bakteerit, pelastaako sisäviljely maailman? – Kallion kirkossa esitellään tiedeideoita kolmen minuutin hissipuheilla

Kahdeksan tieteentekijää eri puolilta maailmaa esittelee Kallion kirkossa sadantuhannen euron pitchaus-kilpailuun osallistuvia aiheitaan.

Kansainvälinen teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slush kerää 21.-22. marraskuuta Helsinkiin noin 20 000 osallistujaa eri puolilta maailmaa. Tapahtuma näkyy Helsingin Kallion kirkossa keskiviikkona 20. marraskuuta, kun perjantaisen tieteentekijöiden pitchauskisan kahdeksan osallistujaa esittelee tutkimusideoitaan ilmaisessa ennakkotapahtumassa, johon on vapaa pääsy.

Kello 18 alkavan Research Pitching Goes to Church -tapahtuman järjestävät Slush ja Skolar -tutkijayhteisö. Kisan johtaja Aurora Airaskorpi, mitä on pitchaus?

– Pitchaus käännetään suomeksi yleensä hissipuheeksi. Kyse on siitä, että lyhyt kuvaus ideasta pystytään esittämään hissimatkan aikana. Aikaa tähän on kolme minuuttia. Tässä tilaisuudessa ei esitellä yritysideoita ja haeta niille rahoitusta, kuten Slushissa yleensä. Nyt esitellään tutkimusideoita.

– Yleensä näitä ideoita esitellään akateemisissa konferensseissa. Nyt tutkijat pääsevät kertomaan niitä businessyleisölle. Suuri osa innovaatioista perustuu tavalla tai toisella tutkimukseen, joten tämä on puolin ja toisin hieno asia. Tutkijoita se haastaa puhumaan uudella tavalla, yksinkertaistamaan sanottavaansa.

Tavoite on löytää tutkijoita, joilla on ennakkoluulottomia, rohkeita ja yllättäviä ajatuksia.
– Aurora Airaskorpi


Miksi kilpailua esitellään Kallion kirkossa?

– Tarjoamme tutkijoille aina mahdollisuuden esitellä ideoitaan erilaisen yleisön edessä kaksi päivää ennen kilpailun finaalia. Viime viikolla julkaistusta tiedebarometristä ilmeni, että aika harva suomalainen osaa esimerkiksi nimetä tutkijoita, vaikka kiinnostus tieteeseen on suurta. Tässä yleisö saa tiivistetyssä muodossa kuvan siitä, mitä tieteessä tehdään ja miksi. Kallion seurakunta suhtautui asiaan hyvin myönteisesti, tiede ja tutkimus sopivat kirkkoon.

Millaisia ideoita tilaisuudessa esitellään?

– Ihan laidasta laitaan monilta eri tieteenaloilta. Selkeä trendi tänä vuonna ovat ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen liittyvät ideat. Maa- ja metsätaloudesta on pari ideaa siitä, miten ruokaa voidaan tuottaa tehokkaasti, kun ruokakriisi uhkaa. Toisessa mietitään hiilidioksidin muuttamista ruoaksi eli proteiiniksi ja toisessa viljan sisäviljelyä.

Ovatko sohvaperunoiden aivomekanismien selvittäminen ja bakteerien kuuluaistin tutkimus ihan todellisia ideoita, vaikka ne saattavat kuulostaa huumorilta?

– Kyllä. Tavoite on löytää tutkijoita, joilla on ennakkoluulottomia, rohkeita ja yllättäviä ajatuksia. Tarkoitus on saada selville, millaiset aivomekanismit saavat ihmiset liikkumaan tai jäämään sohvalle. Bakteereilla puolestaan tiedetään olevan aisteja. Sitä ei tiedetä, onko niillä kuuloaisti. Jos on, tästä voi olla hyötyä lääkkeiden kehittämisessä. Kilpailun kahdeksan finalistia ovat päässeet tänne tarkan arvioinnin jälkeen. Voittajalle on tiedossa 100 000 euroa tutkimustyöhön.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tutkimustieto vei mormonit kriisiin, jossa järki ja usko törmäävät

Ajankohtaista

Mormonien nettisukupolvi on löytänyt uskontonsa syntyvaiheisiin liittyvän tutkimustiedon. Nyt nuoret esittävät kysymyksiä kirkon johtajien rehellisyydestä.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.