null Millä tavalla rippileirejä järjestetään korona-aikana?

Rippileirit pyritään järjestämään mahdollisimman turvallisesti koronatilanne huomioon ottaen. Arkistokuva on Malmin seurakunnan rippileiriltä Lohirannasta

Rippileirit pyritään järjestämään mahdollisimman turvallisesti koronatilanne huomioon ottaen. Arkistokuva on Malmin seurakunnan rippileiriltä Lohirannasta

Ajankohtaista

Millä tavalla rippileirejä järjestetään korona-aikana?

Kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioista vastaavan johtajan Jarmo Kokkosen mukaan rippileirille lähdetään sitten, kun turvallisuuden ja terveyden hyväksi on tehty kaikki tarpeellinen.

Kun hallitus lievensi koronarajoituksia niin, että maksimissaan 50 ihmisen kokoontumiset ovat kesäkuun alusta jälleen mahdollisia, myös rippileirejä voidaan järjestää. Osa vanhemmista on kuitenkin huolissaan siitä, onko rippileirien järjestäminen nyt turvallista. Kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden johtaja Jarmo Kokkosen mukaan rippileirit suunnitellaan nyt niin, että ne ovat mahdollisimman turvallisia.

Jarmo Kokkonen, miksi rippikoululeirejä järjestetään korona-epidemiasta huolimatta?

–  Rippikoulu kuuluu seurakunnan perustehtäviin. Nuorille leiri on tärkeä ja odotettu tapahtuma, kesän kohokohta. Yhdessä olemisen ja tekemisen merkitys vain korostuu erikoisen kevään jälkeen. Leirille lähdetään vasta sitten, kun turvallisuuden ja terveyden hyväksi on tehty kaikki tarpeellinen.

Millä tavalla leireille tulevien nuorten turvallisuudesta huolehditaan?

–  Jokaiselle leirille tehdään turvallisuussuunnitelma, jossa otetaan huomioon kaikki riskitekijät. Koronaviruksen leviämiseen liittyvästä riskistä tiedotetaan koteihin. Vanhemmille ja huoltajille painotetaan, ettei sairaana voi osallistua leirille. Toiminta järjestetään niin, että rippikouluryhmä ei joudu kosketuksiin ryhmään kuulumattomien henkilöiden kanssa. Myös henkilöstö pyritään pitämään samana koko leirin ajan. Vierailupäivän järjestäminen ei ole kokoontumisrajoituksen puitteissa mahdollista.

–  Kaikessa kesätoiminnan suunnittelussa noudatetaan hallituksen ohjeita sekä aluehallintovirastojen määräyksiä. Kirkon ohjeita on laadittu yhteistyössä THL:n kanssa.

– Psyykkisestä turvallisuudesta huolehditaan myös monin eri tavoin. Rippikoulun ohjaajat ovat läsnä ja leiriläisten saatavilla koko leirin ajan. Nuoret voivat tulla keskustelemaan leirin ohjaajien kanssa mistä tahansa asiasta. Leirillä työskennellään paljon pienryhmissä ja myös isosten kanssa sovitaan, että he kertovat leirin ohjaajille, mikäli herää huoli omasta tai rippikoululaisten hyvinvoinnista.

Ei ole käytännön mahdollisuutta taata yhden tai kahden hengen huoneita majoittumista varten.

Pitääkö leireillä noudattaa turvavälejä? Miten se onnistuu nuorten kesken?

– Turvavälejä noudatetaan mahdollisuuksien mukaan. Leirielämä on kuitenkin niin intensiivistä ja monipuolista yhdessä elämistä, että kahden metrin turvavälin edellyttäminen ei ole realistista. Tämä huomioidaan turvallisuussuunnittelussa.

Pitääkö majoituksen olla tavallista väljempää? Miten hygieniasta huolehditaan?

– Majoitustiloissa on syytä kiinnittää huomiota yleisiin hygieniaohjeistuksiin ja hyvään siivoukseen niin leirien aikana kuin ennen uuden ryhmän saapumista leirikeskukseen. Leirikeskusten majoitusolosuhteet vaihtelevat huomattavasti. Tästä syystä yksityiskohtaisten ohjeiden laatiminen tulee tehdä paikallisesti, ja väljyyteen pyritään mahdollisuuksien mukaan. Monessakaan leiri- tai kurssikeskuksessa ei ole käytännön mahdollisuutta taata yhden tai kahden hengen huoneita majoittumista varten.

Entä jos joku leirillä sairastuu?

– Jos leirin osallistuja tai työntekijä sairastuu, pitää ottaa yhteyttä kunnan terveysviranomaisiin. Päätöksen hoidosta ja testaamisesta tekee lääkäri. Hän tekee leirin vastaavia työntekijöitä kuultuaan myös päätöksen mahdollisesta karanteenista. Päätökset ovat aina tapauskohtaisia. Koronatestien tulokset saadaan yleisimmin 2–4 päivässä.

Miten isotoiminta onnistuu? Siinähän tärkeitä ovat laulut ja leikit?

– Isostoimintaa koskevat samat ohjeet kuin leirityötä muutoinkin.

Millä tavalla riskiryhmiin kuuluvat nuoret voivat nyt käydä rippikoulun?

– Vanhemmat voivat olla yhteydessä paikalliseen terveydenhuoltoon, joka selvittää olosuhteet ja ohjeistaa osallistumispäätöksen teossa. Mikäli nuori ei voi osallistua rippikoulun leirijaksolle, on hänelle järjestettävä mahdollisuus osallistua rippikouluun muulla tavoin, esimerkiksi päivärippikoulussa. Myös etärippikoulua voidaan käyttää rippikoulun tukitoimintona.

Miten huolehditaan leirin työntekijöiden turvallisuudesta?

– Työntekijöiden kohdalla turvavälien säilyttäminen on realistisempaa ja tärkeämpää kuin nuorten kohdalla. Aikuiset sairastuvat nuoria helpommin. Työntekijän työnantaja päättää työsuojelulliset näkökohdat yhteistyössä työterveyden kanssa. Arvioinnin työntekijän terveydentilasta ja riskiryhmään kuulumisesta tekee työterveyshuolto.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.