null Moni ulkomaalainen opiskelija toivoisi suomalaista kaveria baariin tai museokäynneille – oppilaitospapit auttavat löytämään sopivat ”matchit”

Kun Linh Hoang valmistui viime keväänä ammattikorkeakoulusta, Hanna Viinamäki ja Arto Rummukainen järjestivät hänelle valmistujaisbileet. Kolmikko pitää yhteyttä säännöllisesti.

Kun Linh Hoang valmistui viime keväänä ammattikorkeakoulusta, Hanna Viinamäki ja Arto Rummukainen järjestivät hänelle valmistujaisbileet. Kolmikko pitää yhteyttä säännöllisesti.

Ajankohtaista

Moni ulkomaalainen opiskelija toivoisi suomalaista kaveria baariin tai museokäynneille – oppilaitospapit auttavat löytämään sopivat ”matchit”

Suomalaiset haluaisivat tutustua ulkomailta tulleisiin opiskelijoihin, mutta sopivaa tilaa ei ole ollut tarjolla. Oppilaitospappien järjestämä Friends-ystävätoiminta korjaa puutteen.

Linh Hoang oli 18-vuotias, kun hän syksyllä 2016 tuli Suomeen opiskelijaksi. Ensimmäinen vuosi meni Kajaanissa, jossa aurinko marraskuun lopussa laskee kahden jälkeen iltapäivällä. Alku oli yksinäistä.

– Oli pimeää ja kylmää. Olen kotoisin Vietnamin pääkaupungista Hanoista, jonka väkiluku on kahdeksan miljoonaa. Siksi tuntui myös niin oudolta, miten vähän Kajaanissa oli ihmisiä, Hoang sanoo.

Mutta kun Hoang kerran oli päättänyt opiskella Suomessa, ei paluu Vietnamiin tullut kysymykseen. Hän muutti Helsinkiin.

– Täälläkään en oppinut tuntemaan kuin ulkomaalaisia opiskelijoita. Halusin kuitenkin Suomeen, koska koulutusmahdollisuudet täällä ovat niin hyvät, Hoang sanoo.

Kun ensimmäinen Friends-kausi vuosi sitten alkoi, siihen tuli yhteensä 80 osallistujaa.

Tilanne on tuttu monelle ulkomaalaiselle opiskelijalle. Päivät kuluvat englanninkielisessä opetuksessa, illat soluasunnossa. Suomea voi harjoitella Alepan kassalla: Kiitos, moi moi.

Yhtenä päivänä syksyllä 2019 Hoangin sähköpostiin kilahti mainos Friends-ohjelmasta. Se on Helsingin oppilaitospappien kehittämä ohjelma, jossa ulkomaalaiset opiskelijat voivat ystävystyä kantasuomalaisten kanssa. Kun Hoang kuuli tästä, hän ei empinyt hetkeäkään.

– Kirjoitin ilmoituskaavakkeeseen, että haluan mieluiten tutustua johonkin perheeseen, koska baari-iltojen sijaan halusin tutustua suomalaiseen kulttuuriin, Hoang kertoo.

Kaverit valikoituvat kiinnostuksen mukaan

Pelkästään Helsingin alueen ammattikorkeakouluissa on tuhansia ulkomaalaisopiskelijoita. Metropolian ja Haaga-Helian oppilaitospappien Tiina Kaaresvirran ja Kaisa Iso-Herttuan mukaan opiskelijoita tulee ympäri maailmaa.

– Olemme huomanneet, että kantasuomalaiset ovat uteliaita ja halukkaita tutustumaan ulkomailta tulleisiin opiskelijoihin. Heillä ei vain ennen Friends program -ystävätoimintaa ollut foorumia, jossa uusiin ihmisiin olisi voinut tutustua, Kaaresvirta sanoo.

Kun ensimmäinen Friends-kausi vuosi sitten alkoi, siihen tuli yhteensä 80 osallistujaa. Kaaresvirta ja Iso-Herttua kävivät läpi ilmoittautuneiden toiveita ja rakensivat niin perustella sopivia ystäväpareja eli matcheja.

Olen itse asunut ulkomailla muun muassa Saksassa, ja tiedän, miten tärkeää on saada paikallisen ihmisen tukea.
– Hanna Viinamäki

– Katsoimme, mitä kukin oli ilmoittanut kiinnostuksen kohteeksi, esimerkiksi ruoanlaitto, baarissa tai kahvilassa käyminen. Katsoimme kokonaisuuksia ja yritimme tehdä parhaat matchit. Iso-Herttua sanoo.

Kynnys on siis matala.

– Ainoana vaatimuksena on englannin kieli ja valmius ladata joku helppokäyttöinen, ilmainen verkkoalusta kuten Zoom. Viime vuonna meillä oli osallistujia kaikista ikäryhmistä eläkeläisiin asti, Iso-Herttua sanoo.

Ennen kuin koronarajoitukset astuivat voimaan viime keväänä, Linh Hoang, Hanna Viinamäki ja Arto Rummukainen viettivät yhteistä museoissa ja ruokaa laittaen.

Ennen kuin koronarajoitukset astuivat voimaan viime keväänä, Linh Hoang, Hanna Viinamäki ja Arto Rummukainen viettivät yhteistä museoissa ja ruokaa laittaen.

Oma kotimaa avautuu eri lailla, kun siitä kertoo ulkomaalaiselle

Kun Hanna Viinamäki vuosi sitten luki Kirkko ja kaupungista, että pian on aika ilmoittautua Friends-ohjelmaan, hän suostutteli heti miehensä Arto Rummukaisen mukaan.

– Olen itse asunut ulkomailla muun muassa Saksassa, ja tiedän, miten tärkeää on saada paikallisen ihmisen tukea. Halusin tarjota samaa, mitä itse ulkomailla ollessani aikoinaan olin kokenut, Viinamäki sanoo.

Pariskunta Viinamäki ja Rummukainen ystävystyivät heti Linh Hoangin kanssa. Kun Hoang toivoi, että tutustuttaisiin suomalaiseen kulttuuriin ja historiaan, Arto Rummukainen koki, että hänen itsensäkin oli tutustuttava Suomeen uusista näkökulmista.

– Samalla kun Linh kertoo meille Vietnamista, hänen kysymyksensä Suomesta pakottavat meitä syventämään ymmärrystämme tästä kulttuurista, Rummukainen sanoo.

Ennen kuin korona hiljensi Suomen, kolmikko ehti käydä taidenäyttelyissä ja museoissa. Keittiön puolella he taas vaihtoivat omien ruokakulttuuriensa makuja.

– Minusta oli mahtava oppia tuntemaan ihmisiä, joihin saattoi luottaa. Se lisäsi kuuluvuuttani Suomeen, Hoang kertoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.