null Myyrmäen kirkon muurissa ollut Pride-banderolli tärveltiin: ”Tämä osoittaa sen, että työ ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolesta on tärkeää”

Hankekoordinaattori Iisa Iso-Markku esittelee Vantaankosken seurakunnan revittyä banderollia. Kuva: Esko Jämsä

Hankekoordinaattori Iisa Iso-Markku esittelee Vantaankosken seurakunnan revittyä banderollia. Kuva: Esko Jämsä

Ajankohtaista

Myyrmäen kirkon muurissa ollut Pride-banderolli tärveltiin: ”Tämä osoittaa sen, että työ ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolesta on tärkeää”

Banderollissa luki ”Jokaisella on oikeus olla rakastettu”. Hankekoordinaattori Iisa Iso-Markun mukaan banderolli kursitaan kasaan ja otetaan mukaan Pride-kulkueeseen.

Vantaankosken seurakunta kiinnitti Myyrmäen kirkon kivimuuriin banderollin, jolla ilmaistiin tuki Pride-tapahtumalle ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksille. Banderolli ehti olla paikallaan vain muutaman päivän, kunnes joku repi sen perjantaina alas. Asian uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Pride-viikkoa. Pääkaupunkiseudun seurakunnat ovat Priden virallinen yhteistyökumppani. Vantaan seurakunnista mukana ovat Korson, Rekolan ja Vantaankosken seurakunnat sekä seurakuntien yhteinen seurakuntatyö.

Vantaankosken seurakunnalla on aiemminkin ollut Myyrmäen kirkon muurissa banderolleja, joissa on esimerkiksi pidetty esillä pääsiäisen sanomaa ja otettu kantaa kirkon sisäilmaongelmiin, joiden vuoksi kirkko seisoo tyhjillään ja odottaa korjausta.

– Pride-banderolli oli esillä nyt ensimmäistä kertaa. Olisimme juhlistaneet tapahtumaa myös lipuilla, mutta meillä ei ole lipputankoja muualla kuin Seutulan kappelissa, Vantaankosken seurakunnan hankekoordinaattori Iisa Iso-Markku kertoo.

“Olemme kaikki rikkonaisia, ja sellaisina rakastettuja”

Sateenkaarin värisessä banderollissa luki ”Jokaisella on oikeus olla rakastettu”. Kangas oli revitty alas. Lisäksi siitä oli leikattu pois alin, violetti raita, jossa on Vantaankosken seurakunnan logo. Seurakunta teki ilkivallasta rikosilmoituksen.

– Olimme seurakunnassa tosi pettyneitä ja surullisia, kun banderolli löytyi maasta revittynä. Toki emme ole naiiveja. Arvelimme, että viesti herättää myös kritiikkiä. Siitä huolimatta toivoimme, että se olisi saanut olla rauhassa, Iisa Iso-Markku sanoo.

Hänen mukaansa seurakunta aikoi ottaa banderollin lauantaina mukaan Prideen.

– Varmaan otamme nytkin. Saamme sen jotenkin niitattua kasaan. Se symboloi nyt sitä, miten kaikki me olemme enemmän tai vähemmän rikkonaisia ja sellaisina rakastettuja.

Iso-Markun mukaan surullisen asian kääntöpuoli on, että nyt banderolli saa paljon enemmän näkyvyyttä ja julkisuutta kuin se olisi saanut ilman sen tärvelemistä.

– Ei ole mikään itsestäänselvyys, että asiat ovat kunnossa ja kehittyvät parempaan suuntaan. Tämä osoittaa sen, että työ ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolesta on tärkeää ja että Pride on tärkeä, Iso-Markku sanoo.

Banderolli oli esillä Myyrmäen kirkon tiilimuurissa. Kuva: Sanna Viherväs/Vantaankosken seurakunta.

Banderolli oli esillä Myyrmäen kirkon tiilimuurissa. Kuva: Sanna Viherväs/Vantaankosken seurakunta.

Kirkon pitää olla ihmisoikeuksien puolestapuhuja

Helsingin Sanomien jutun kommenttikentän keskustelussa todetaan, että ”hyvin pitkälle syynä irti repimiseen taisi olla kuitenkin se, että lippu oli seurakunnan seinällä” ja että ”ei kirkon seinällä voi tuollaisia julisteita roikkua”. Miksi kirkko ja Pride tai kirkko ja seksuaalivähemmistöt oikeuttavat joidenkin mielestä moiseen vihanilmaisuun?

– Missään tapauksessa banderollin tuhoaminen ei ole oikein, enkä ymmärrä sen puolustelua. Kyllä kirkon pitää olla ihmisoikeuksien puolestapuhuja ja kertoa, että kaikilla ihmisillä on oikeus olla rakastettu, Iisa Iso-Markku sanoo.

En usko, että kukaan, joka pysähtyy ajattelemaan, toivoisi, että jollakin olisi rakkaudeton elämä.

Hänen mukaansa osa seurakuntalaisista ajattelee konservatiivisesti ja katsoo vain heterosuhteiden olevan oikein. Ja sitten on niitä, jotka ovat tulleet kirkossa kaltoin kohdelluksi ja pitävät Prideen osallistumista vain pinkkipesuna – heitä kun ei ole kohdeltu käytännössä niin kuin kirkon sanoman mukaan pitäisi kohdella.

– Vantaankosken seurakunnassa me pyrimme siihen, että seurakunta kohtelee yhdenvertaisesti kaikkia. En usko, että kukaan, joka pysähtyy ajattelemaan, toivoisi, että jollakin olisi rakkaudeton elämä.

Iso-Markun mukaan on tärkeää levittää tietoa siitä, millaisia esteitä sateenkaarivähemmistöön kuuluvat ihmiset yhä elämässään kohtaavat. Työtä yhdenvertaisuuden eteen pitäisi tehdä muutenkin kuin vain Priden aikana, vuoden jokaisena päivänä.

Iisa Iso-Markku muistuttaa, että rakkaus on yksi ihmisen perustarpeista. Kuva: Esko Jämsä

Iisa Iso-Markku muistuttaa, että rakkaus on yksi ihmisen perustarpeista. Kuva: Esko Jämsä

Lippuja liehuu myös Helsingin seurakunnissa

Vantaankosken seurakunnassa vietettiin toukokuussa euroviisuviikolla ensi kertaa sateenkaarimessua. Kokemukset olivat hyviä ja syksyllä on tarkoitus järjestää seuraava messu. Paikalla olleet ihmiset kokivat messun tärkeäksi eikä messua häiritty. Seurakunnassa kirkollisen vihkimisen myös saavat kaikki sitä haluavat kirkon jäsenet.

– Kuten banderollissamme sanotaan, jokaisella on oikeus olla rakastettu. Rakkaus on yksi ihmisen perustarpeista, eikä siihen ole mitään yhtä oikeaa tapaa. Sanoma liittyy myös arvokkuuteen ja oikeuteen elää syrjimätöntä elämää. Jokainen meistä saa olla sellainen kuin on ja rakastaa häpeilemättä myös itseään, Iisa Iso-Markku sanoo.

Myös Helsingin seurakunnissa Pride näkyy lipuilla ja banderolleilla. Liput liehuvat Munkkiniemessä, Kalliossa, Lauttasaaressa, Paavalissa, Haagassa, Pakilassa, Matteuksen seurakunnassa ja Malmilla sekä Kampin kappelilla, Seurakuntien talolla ja Mustasaaressa. Näiden lisäksi Tuomiokirkon kivijalassa on banderolli, jossa sateenkaarilipun värit ja teksti: ”Olet rakastettu sellaisena kuin olet.”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.