null Naatus: Nälällä kidutettujen jälkeläiset tappavat nyt ukrainalaisia

Puheenvuorot

Naatus: Nälällä kidutettujen jälkeläiset tappavat nyt ukrainalaisia

Gulag-leirijärjestelmä oli yhtä olennainen osa Neuvostoliittoa kuin keskitysleirit natsi-Saksaa. Olen alkanut ymmärtää venäläisiä uppoutumalla Gulagiin.

Ukrainassa riehuvat venäläisjoukot ovat saaneet minut kiinnostumaan Venäjästä ja venäläisyydestä. On ollut vaikea käsittää, miksi hyökkäys alkoi ja millaisia ovat ne ihmiset, jotka sen takana ovat.

Olen alkanut epäillä, että näitä ei voi ymmärtää ilman jonkinlaista ymmärrystä Gulagista. Tuon Neuvostoliitoon olennaisesti kuuluvan keskitysleirijärjestelmän läpi saattoi kulkea jopa 18 miljoonaa ihmisistä, joista kolmasosa ei selvinnyt elävänä ulos. Leirijärjestelmä syntyi ja kuoli yhdessä Neuvostoliiton kanssa.

Anne Applebaumin Gulag-leirijärjestelmän historiasta kertova kirjan äärellä ajattelen, miten karmaisevaa psykohistoriaa venäläiset raahaavat mukanaan. Surematonta ja häpeämätöntä keskitysleirimenneisyyttä.

Ihmisen voi muuttaa primitiivisesti käyttäytyväksi pedoksi muutamassa viikossa. Järjestelmällisellä väkivallalla, nälällä ja hengissä pysymisen logiikkaa säätelemällä empatia ja solidaarisuus hiotaan pois hetkessä. Gulag oli tuota raakuutta tulvillaan.

Neuvostoliitto Gulageineen on ajallisesti niin lähellä, että kannibalismia myöten kaikki julmuus on vielä joillakin muistissa. Puhumattakaan keskitysleiriltä selvinneiden lapsista ja lapsenlapsista.

Neuvostoliiton ihmisoikeusrikoksia ei saa Venäjällä enää edes tutkia. Ja silti ne ovat kansakunnan yhteisessä muistissa.

Tällaiseen maailmaan venäläiset ovat kasvaneet 1918 vuodesta alkaen aina 1980-luvulle. Maailmaan, jossa melkein kuka tahansa saattoi päätyä epäinhimillisiin olosuhteisiin työleirille taistelemaan hengestään.

Mutta näistä ei saa puhua. Neuvostoliiton ihmisoikeusrikoksia ei saa Venäjällä enää edes tutkia. Ja silti ne ovat kansakunnan yhteisessä muistissa.

Tämän lähihistorian Neuvostoliiton rääkkäämät kansalaiset ovat siis jättäneet käsittelemättä. Venäjän korkein oikeus myös lakkautti pari vuotta sitten ihmisoikeusjärjestö Memorialin, joka oli kolmenkymmenen vuoden ajan koittanut saada selkoa Neuvostoliiton ihmisoikeusrikoksista.

Venäjän uusi aika voi alkaa vasta sitten, kun menneisyyden syyllisyydet, julmuudet, häpeät ja kivut on selvitelty. Juuri nyt suunta on kuitenkin päinvastainen Venäjän uusintaessa Neuvostoliiton synkimpiä kertomuksia Ukrainassa.

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Naatus: Kirkko sietää hengellistä väkivaltaa kuin Euroopan johtajat Putinin öykkäröintiä

Puheenvuorot

Hengellinen väkivalta ei katoa itsestään. Kirkon tulisi puuttua herätysliikkeittensä opetukseen ja toimintaan.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.