null Näin teet luontopyhiinvaelluksen Nuuksiossa – sulje kännykkä, hypistele kaarnaa ja kohtaa ilmastoahdistus

– Kokemukseni mukaan pyhiinvaellusten hiljaiset osuudet ovat ihmisille erityisen tärkeitä, Panu Pihkala sanoo.

– Kokemukseni mukaan pyhiinvaellusten hiljaiset osuudet ovat ihmisille erityisen tärkeitä, Panu Pihkala sanoo.

Ajankohtaista

Näin teet luontopyhiinvaelluksen Nuuksiossa – sulje kännykkä, hypistele kaarnaa ja kohtaa ilmastoahdistus

Ekoteologi Panu Pihkala suunnitteli Nuuksioon uuden pyhiinvaelluspolun, joka antaa tilaa myös ilmastonmuutoksen herättämälle huolelle.

Kivikkoinen metsäpolku nostaa hien pintaan, sillä perjantai-iltapäivän lämpötila on kiivennyt 30 asteeseen. Onneksi kävelymatka ei ole pitkä.

– Kannattaa keskittyä tähän juttuun mahdollisimman vahvasti, ekoteologian ja ympäristökysymysten tutkija Panu Pihkala neuvoo.

Pihkala on suunnitellut Nuuksion laidalla sijaitsevan Luontokeskus Haltian läheisyyteen pienen pyhiinvaelluspolun. Pääosin Maahisenkierrosta noudattelevan reitin voi kiertää Citynomadi-mobiilisovelluksen avulla tai Luontokeskuksesta saatavaa reittivihkoa seuraten.

Pyhiinvaeltaja tarvitsee Pihkalan mukaan tietynlaisen mielenlaadun, jota hän kutsuu pyhäksi leikkimieleksi. Sitä tarvitaan, kun reitin tehtävät kutsuvat tuhansien vuosien aikamatkalle tai eläytymään puun tuntoihin.

Ympäröivän luonnon lisäksi kulkija avautuu omalle sisimmälleen. Pihkala antaa vielä toisen neuvon: laita kännykästä ääni pois, vaikka seuraisit reittiä sen avulla.

– Jos kävelet yhdessä porukan kanssa, kannattaa sopia, että kuljette hiljaa reitin Näköalapaikalle saakka. Jakamisen vuoro tulee vasta paluumatkalla.

Männyn kaarnaa ja Raamatun tekstejä

Espoon seurakuntien, Luontokeskus Haltian ja Metsähallituksen yhteistyönä syntynyt pyhiinvaellus on taustaltaan kristillinen, mutta vaeltajan ei tarvitse olla aktiivinen kirkossa kävijä.

Joihinkin tehtäviin liittyy Raamatun tekstejä ja kulkija voi halutessaan siunata itsensä matkaan, mutta vaelluksen aistiharjoituksissa ei ole kristillistä erityispainotusta.

Laita kännykästä ääni pois, vaikka seuraisit reittiä sen avulla.

– Panu Pihkala

Aistiharjoitukset auttavat vaeltajaa saamaan kosketuksen omaan kehollisuutensa, joka yhdistää hänet luontoon.

Kosketa männyn kaarnaa. Tunne sen uurteet sormissasi. Se on elävä olento. Te olette osa samaa kokonaisuutta, ekosysteemiä, uskonnollisella kielellä luomakuntaa.

Tehtävistä rakentuu kokonaisuus, jonka tarkoituksena on vahvistaa luontosuhdetta ja synnyttää kiitollisuutta metsän antamista lahjoista.

Pyhiinvaeltaja tarvitsee Panu Pihkalan mukaan mielenlaadun, jota hän kutsuu pyhäksi leikkimieleksi.

Pyhiinvaeltaja tarvitsee Panu Pihkalan mukaan mielenlaadun, jota hän kutsuu pyhäksi leikkimieleksi.

Helle tuo ilmastokriisin lähelle

Pihkala pysähtyy Näköalapaikalle, josta avautuu yksi Nuuksion kauneimmista maisemista. Katse seuraa Pitkäjärveä, jonka selkä kimmeltää auringonvalossa. Näkymä muistuttaa kuitenkin myös ihmisen ja luonnon välisestä ristiriidasta.

Lounaassa katse osuu kahteen korkeaan mäenhuippuun. Ne ovat pääkaupunkiseudun suurimman kaatopaikan Ämmässuon mäkiä. Taustalta kuuluva moottoritien jylinä tavoittaa kulkijan.

Tehtävät kutsuvat pyhiinvaeltajan pohtimaan vaikeita tunteita, jotka liittyvät luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen ja ilmaston lämpenemiseen.

Kun ajattelen tulevia sukupolvia, luulen, että se ympäristön tila, jossa he joutuvat elämään, on…

Haastattelupäivänä ilmastokriisin vaikutukset konkretisoituvat Pihkalan elämässä. Tarkoituksena oli jäädä Nuuksioon telttailemaan yhdessä Pihkalan viisivuotiaan pojan kanssa, mutta poikkeuksellisen pitkään jatkunut helle toi suunnitelmiin muutoksen.

– Nyt on kyse siitä, ryhtyykö ihmiskunta määrätietoisiin toimenpiteisiin, joita riittävän ruoantuotannon säilyttäminen maapallolla edellyttää, vai hyväksymmekö lannistuneesti sen, että äärisäiden voimistuminen on uusi normaali, Pihkala sanoo.

Jutun sitaatit ovat Haltian pyhiinvaelluspolun viriketeksteistä.



Lisäys 9.8. 2018 klo 13.50: Pyhiinvaelluspolun on toteuttanut Espoon seurakuntien ja Luontokeskus Haltian lisäksi Metsähallitus. Menovinkkiä on tarkennettu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.