null Olarin kappeli siirtyy aurinkovoimaan, mutta kiinteistö on aikansa elänyt

Kuitinmäen ostoskeskuksen katolle asennetaan lähes 300 paneelin aurinkovoimala.

Kuitinmäen ostoskeskuksen katolle asennetaan lähes 300 paneelin aurinkovoimala.

Ajankohtaista

Olarin kappeli siirtyy aurinkovoimaan, mutta kiinteistö on aikansa elänyt

Kiinteistöjohtajan mielestä ensiksi olisi pitänyt linjata koko "auringonlaskun ostarin" kohtalo.

Kiinteistöosakeyhtiö Kuunsilta Olarissa Kuitinmäen ostoskeskuksessa on muun muassa Olarin kappelin kotipaikka. Vuonna 1975 valmistuneen rakennuksen katolle asennetaan lähes 300 paneelin kotimainen aurinkovoimala.

Voimalalla tavoitellaan ilmastohyödyn lisäksi yhtiön käyttökulujen pienentämistä. Tarkoitus on myös palvella talon yrittäjiä ja osakkaita, joilla on suuri sähkön kulutus.

Espoon seurakuntien kiinteistöjohtaja Petteri Leinonen suhtautuu ympäristöystävällisiin ratkaisuihin positiivisesti. Kuitinmäen kiinteistön osalta suuri kysymysmerkki on kuitenkin rakennuskompleksin nykyinen kunto. Leinosen arvion mukaan kiinteistö vaatisi nykyisellään peruskorjausta – tai sitten se tulisi kokonaan purkaa. Olarin kappelilla ja muulla rakennuskokonaisuudella on tosin taloudellisen ja yhtiöoikeudellisen sidoksen lisäksi yhteistä vain kattorakenne, joka sekin kaipaisi uusimista.

– Koko kiinteistön tulevaisuus olisi pitänyt ratkaista ihan ensimmäiseksi. Yleisesti ottaen voi sanoa, että kevytbetoniharkoista tehty Kuitinmäen ostoskeskus edustaa jopa omankin aikansa huonoa rakennusteknistä toteutusta. Näin ollen kiinteistö edellyttäisi nykyisellään mittavaa peruskorjausta, ja tuskin sittenkään tiloista saataisiin ihan nykyajan vaatimustason mukaisia. Kuitinmäen kiinteistö on tällaisenaan auringonlaskun ostari, Leinonen arvioi.

– Energiatehokkuuden näkökulmasta vanhaa rakennusta on muutenkin hyvin haasteellista saattaa vastaamaan nykyrakennusten tasoa edes peruskorjauksen yhteydessä, saatikka sitten esimerkiksi Leed-sertifionnin korkeammille kulta- tai platinatasoille, Leinonen lisää.

Olarin kappeli sijaitsee 1975 valmistuneen rakennuskompleksin yhteydessä.

Olarin kappeli sijaitsee 1975 valmistuneen rakennuskompleksin yhteydessä.

Peruskorjaus silti tarpeen

Petteri Leinosen mukaan aurinkopaneelit toisivat säästöjä 5– 10 vuoden aikajänteellä. Siitä huolimatta perusongelma eli kiinteistön peruskorjaustarve ei muutu.

– Kysymys kuuluu, ovatko nykyiset osakkeenomistajat valmiita siihen, että yhtiövastike nousee rajusti, jos peruskorjaukseen lähdetään. Tällä hetkellä ostoskeskuksen eri yrittäjien liiketoiminta pohjautuu pitkälti halpaan liikehuoneistoon. Pelkästä aurinkopaneeleiden asentamisesta koituu kuluja yhtiövastikkeen muodossa, mutta toisaalta sähkökuluissa säästetään muutaman vuoden kuluessa, Leinonen pohtii.

Kuitinmäen ostoskeskus edustaa jopa omankin aikansa huonoa rakennusteknistä toteutusta. – Espoon seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Petteri Leinonen

Olarin kappeli ei ole Olarin seurakunnalle elintärkeä tila sinänsä. Isossa Omenassa sijaitseva Chapple-kappeli ja Olarin kirkko ovat prioriteettilistalla ykkösinä.

– Jos tarve vaatisi, Olarin kappeli olisi nykykunnossa kärkipäässä luopumislistalla, Leinonen sanoo.

Kiinteistössä toimii Olarin kappelin lisäksi kioski, ravintoloita, kuntosali, tanssistudio ja musiikkitreenitila.

Kiinteistössä on muun muassa ravintoloita ja kuntosali.

Kiinteistössä on muun muassa ravintoloita ja kuntosali.

Euroja pitäisi säästyä korjauksiin

Kiinteistöosakeyhtiön hallituksen jäsen ja aurinkovoimalan puuhamies Mika Koskinen katsoo asiaa siten, että sähkökuluista säästyneet eurot voidaan tulevaisuudessa investoida rakennuksen peruskorjaukseen. Etenkin kiinteistön pienosakkaat ovat kannattaneet aurinkovoimalaa innokkaasti.

Aurinkovoimalan kustannukset ovat Koskisen mukaan maksimissaan 80 000 euroa. Lisäksi Business Finland tukee hanketta 25 prosentilla kuluista. Aurinkopaneelien asennus on käynnissä, ja aurinkovoimala on määrä saada toimintakuntoon muutamassa viikossa.

Investointi nostaa rakennuksen arvoa ja on ulospäin kannanotto ympäristöystävällisyyden puolesta. – Aurinkovoimalan puuhamies Mika Koskinen

Koskisen arvion mukaan plussan puolelle päästään noin seitsemän vuoden kuluttua. Asiaan vaikuttaa muun muassa sähkön hinnan vaihtelu.

– Oletan, että kesäisin aurinkovoimalassa on ylituotantoa, joka myydään sähköverkkoon. Lisäksi tällainen investointi nostaa rakennuksen arvoa ja on ulospäin kannanotto ympäristöystävällisyyden puolesta, Koskinen sanoo.

Hankkeen toteuttaa KPM-Solar Espoon Gumbolestä, ja paneelit valmistaa kotimainen perheyritys Salo Solar. Kiinnitystelineet valmistaa puolestaan Orima Orimattilassa. Näin ollen Kuunsillan aurinkovoimala tuottaa lähienergiaa jo valmistusketjun aikana.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.