null Ymmärränkö, mitä lapseni yrittää sanoa? Vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta edistetään Toimiva perhe -kurssilla

Miia Korttila (kuvassa vas.) ja Anna Lahtinen toimivat syyskuussa alkavan Toimiva perhe -kurssin ohjaajina. Heidät kuvattiin Kirkonkymppi-virastotalon pihassa, jossa Aikojen saatto -teoksen patsaat kulkevat kohti Espoon tuomiokirkkoa. Teos on kuvanveistäjä on Tilla Kekin käsialaa.

Miia Korttila (kuvassa vas.) ja Anna Lahtinen toimivat syyskuussa alkavan Toimiva perhe -kurssin ohjaajina. Heidät kuvattiin Kirkonkymppi-virastotalon pihassa, jossa Aikojen saatto -teoksen patsaat kulkevat kohti Espoon tuomiokirkkoa. Teos on kuvanveistäjä on Tilla Kekin käsialaa.

Ajankohtaista

Ymmärränkö, mitä lapseni yrittää sanoa? Vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta edistetään Toimiva perhe -kurssilla

Arvoristiriitoja nousee esiin usein lasten kasvaessa. Silloin vanhempi joutuu pohtimaan omia arvojaan, asenteitaan ja ajatuksiaan.

Vuorovaikutuksen onnistuminen lapsiperheen arjessa ei ole mikään pikkujuttu. Ymmärränkö, mitä lapsi yrittää sanoa? Millä äänensävyllä kuuntelen häntä – vai kuuntelenko ylipäätään? Entä tunnenko lapseni tarpeet, joita hän yrittää ilmaista? Tunnistanko, mitä itse tarvitsen?

Onneksi kaikkea ei tarvitse itse keksiä. Keinoja selvitä arjen pulmatilanteista voi löytää esimerkiksi Toimiva perhe -kurssilta, joka perustuu amerikkalaisen psykoterapeutin Thomas Gordonin luomaan menetelmään, jossa perehdytään vuorovaikutustaitojen edistämiseen.

– Toimiva perhe -kurssilla keskitymme vanhemman ja lapsen välisen vuorovaikutuksen parantamiseen. Kuudella kokoontumiskerralla käymme läpi kahdeksan eri teemaa, Anna Lahtinen sanoo. Hän on toinen Espoon tuomiokirkkoseurakunnan järjestämän kurssin ohjaajista.

Toinen kurssin ohjaaja on Miia Korttila. Lahtinen ja Korttila ovat Espoon tuomiokirkkoseurakunnan lapsityönohjaajia.

Aktiivisen kuuntelun taitojen kehittäminen auttaa vanhempia ymmärtämään lapsen tarpeita, toiveita, ajatuksia ja tunteita.

– kurssin ohjaaja, Anna Lahtinen

Ryhmässä käsitellään omia viestejä ja puhumisen taitoja, toisen viestejä ja kuuntelemisen taitoja, ongelmiin tarttumista ja kuuntelulle vaihtamista, tarveristiriitojen ratkaisemista, arvoristiriitojen käsittelytaitoja, auttamistaitoja ja välittäjänä toimimista.

– Kokoontumisissa käymme ­asiat läpi tiiviisti, harjoittelemme tilanteita pienissä ryhmissä ja jätämme aikaa keskustelulle. Edellisiltä kursseilta saadun palautteen mukaan moni on kokenut tärkeäksi sen, että saa jakaa omaa arkeaan toisten kanssa ja kuulee muiden kokemuksia, Miia Korttila sanoo.

– Aktiivisen kuuntelun taitojen kehittäminen auttaa vanhempia ymmärtämään lapsen tarpeita, toiveita, ajatuksia ja tunteita. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä enemmän hän tarvitsee vanhemman apua omien tarpeidensa tunnistamisessa ja sanoittamisessa,­ Anna Lahtinen sanoo.

Arvoristiriitoja nousee esiin usein lasten kasvaessa. Silloin vanhempi joutuu pohtimaan omia arvojaan, asenteitaan ja ajatuksiaan. Vanhemman on hyödytöntä määrätä murrosikäiselle, mitkä ovat nuoren arvot.

– Siinä tilanteessa vanhempi voi pukea sanoiksi omaa näkemystään, kuunnella nuoren ajatuksia ja lopuksi yhdessä keskustella niistä. Kunnioitusta puolin ja toisin, Miia Korttila sanoo.

Toimiva perhe -kurssilla esitellään esimerkiksi molemmat voittavat -menetelmä, jossa sekä aikuisen että lapsen tarpeet tulevat tunnistetuiksi ja sanoitetuiksi. Niiden pohjalta lähdetään purkamaan tilannetta, jonka lopputuloksena kumpikin voittaa hieman ja on tyytyväinen ratkaisuun.

Lahtinen ja Korttila ovat ohjanneet Toimiva perhe -kursseja muutaman vuoden ajan. Osallistujat ovat olleet useimmiten alle kouluikäisten tai hieman sitä vanhempien lasten vanhempia. Jotkut tulevat kurssille puolison kanssa, osa taas yksin. Kurssille otetaan 16 osallistujaa.

Toimiva perhe -kurssit alkavat syyskuussa Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa, jossa kokoontumiskertoja on kuusi, ja Espoonlahden seurakunnassa, jossa niitä on yhdeksän.

Toimiva perhe -kurssi on kaikille avointa toimintaa, jossa ei ole uskonnollista sisältöä.

– Tarkoituksemme on palvella kaikkia ihmisiä. Kuka tahansa voi tulla kurssille asuinpaikasta ja vakaumuksesta riippumatta, Miia Korttila sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.