null Ortodoksit pitävät luterilaisia tiukemmin kiinni koronarajoituksista – ”Kristittyinä tehtävämme on suojella lähimmäistemme terveyttä”

Ristisaatto Uspenskin katedraalin 150-vuotisjuhlan aattona 14. elokuuta 2018. Näin isolla väellä ja näin lähellä toisiaan ei ortodoksisissa ulkoilmajumalanpalveluksissakaan tänä kesänä olla. Kirkko pitää tiukasti kiinni maksimissaan 50 hengen osallistujamäärästä ainakin heinäkuun loppuun.

Ristisaatto Uspenskin katedraalin 150-vuotisjuhlan aattona 14. elokuuta 2018. Näin isolla väellä ja näin lähellä toisiaan ei ortodoksisissa ulkoilmajumalanpalveluksissakaan tänä kesänä olla. Kirkko pitää tiukasti kiinni maksimissaan 50 hengen osallistujamäärästä ainakin heinäkuun loppuun.

Ajankohtaista

Ortodoksit pitävät luterilaisia tiukemmin kiinni koronarajoituksista – ”Kristittyinä tehtävämme on suojella lähimmäistemme terveyttä”

Kirkkokansaa ei päästetä kirkkoihin sisään ainakaan ennen heinäkuun loppua.

Kuten luterilaisessa kirkossa myös ortodoksisessa kirkossa on jumalanpalveluksia toimitettu poikkeusaikana suljetuin ovin. Kirkkokansa on voinut seurata niitä vain suoratoistona netissä. Ortodoksisen kirkon vastaavan tiedottajan Maria Hattusen mukaan jumalanpalveluksia on seurattu paljon.

– Niitä on seurattu sekä suorana että varsinkin Youtubessa myöhemminkin. Pienessäkin pyhäkössä verkkokävijöitä on ollut 200–300. Eniten tietenkin sunnuntaisin ja aivan erityisesti pääsiäisaikana. Aiomme jatkaa niitä myös kesän aikana, jotta mahdollisimman monet pääsevät osallistumaan palveluksiin, Hattunen kertoo.

Kesäkuun alussa valtioneuvoston asettamat kokoontumisrajoitukset lieventyivät ja luterilaisiin jumalanpalveluksiin voidaan nyt ottaa yli 50 henkeä, tilan salliessa huomattavasti enemmänkin. Toki myös vähemmän, jos tila on pieni.

Kaikissa kolmessa ortodoksisessa hiippakunnassa on sen sijaan päätetty, että seurakuntalaisia ei oteta pyhäköihin sisälle vielä heinäkuussakaan. Jumalanpalveluksia kannustetaan sen sijaan pitämään nyt ulkona. Hattusen mukaan myös ulkona pidetään kiinni 50 hengen maksimimäärästä, oli kyseessä sitten kirkon piha tai jokin muu tila.

– Jos on hirveä kaatosade, jumalanpalvelus siirretään sisätiloihin ja sitä voi seurata suoratoistona. Myöskään suosittuihin praasniekkoihin [ortodoksisen kirkkorakennuksen temppelijuhla] ei pidä ottaa yhtään sen enempää väkeä. Olisi hyvä, jos niissä annettaisiin etusija paikkakuntalaisille, Hattunen sanoo.

Helsingin Uspenskin katedraaliin on laskettu mahtuvan vain 37 henkeä.

Päätöksille on Hattusen mukaan kaksi keskeistä perustetta. Ensinnäkin kirkko opettaa, että jokainen ihmishenki on korvaamaton.

– Kristittyinä tehtävämme on suojella lähimmäistemme terveyttä ja elämää.

Toiseksi valtaosaan ortodoksista pyhäköistä mahtuisi suositelluin turvavälein vain muutamia ihmisiä. Esimerkiksi Helsingin Uspenskin katedraaliin on laskettu mahtuvan vain 37 henkeä.

– Ortodoksisessa jumalanpalveluksessa on otettava huomioon myös ihmisten liikkumisesta aiheutuva tilan tarve, Hattunen muistuttaa.

Myös osa ulkotiloista on aika pieniä. Esimerkiksi Helsingin Liisankadulla Kotikirkon pihalle mahtuu vain 25 henkeä, joten jumalanpalvelukseen on ennakkoilmoittautuminen.

Hygieniasäännöksistä ja turvaväleistä ei tingitä. Ehtoollista nautitaan kertakäyttöisistä ja poltettavista puulusikoista. Tapiolan ortodoksisessa kirkossa on ehtoollisella käytössä pleksi: idea tähän saatiin espoolaisesta Olarin luterilaisesta kirkosta, jonka pappi Antti Kruus valmisti sinne ehtoollispleksin.

Ortodoksisessa kirkossa ei järjestetä myöskään yöpymisiä sisältäviä leirejä.

Hattunen toivoo, että ulkopaikkakuntalaiset antavat jumalanpalveluksiin pääsyssä etusijan paikkakunnan omille asukkaille. Kannattaa myös tarkistaa seurakunnista niiden viikko-ohjelma, ja jos mahdollista, käydä kirkossa jossain muussa kuin viikon pääjumalanpalveluksessa.

Ehtoolliselle voi osallistua joko ulkona toimitettavan liturgian yhteydessä tai sopimalla asiasta erikseen papin kanssa. Monissa kirkoissa papit ovat paikalla vielä pari–kolme tuntia jumalanpalveluksen jälkeen, ja heidän kanssaan voi sopia ehtoollisesta.

Ortodoksisessa kirkossa ei nyt järjestetä myöskään yöpymisiä sisältäviä leirejä.

– Meillä on normaalisti ollut esimerkiksi lastenleirejä ja perheleirejä ja rippikoulua vastaavia kristinoppileirejä. Vaikka meillä ne ovat vapaaehtoisia, ne ovat nuorten parissa hyvin suosittuja. Nyt osa seurakunnista siirtää leirijaksoja myöhempään, osa järjestää opetusta verkon kautta ja päivätoimintana, Hattunen kertoo.

Ensimmäiset ulkona toimitettavat jumalanpalvelukset pidettiin heti Pyhän Hengen päivänä, 1. kesäkuuta. Liturgia toimitettiin aamulla muun muassa Helsingin Unioninkadulla sijaitsevan Pyhän Kolminaisuuden kirkon pihalla ja Liisankadun Kotikirkon sisäpihalla. Myös Uspenskin katedraalin ylätasanne otetaan Hattusen mukaan palveluskäyttöön kesän aikana. Tikkurilassa järjestetään jumalanpalveluksia kirkon pihamaalla.

– Ulkotiloissa kokoontuminen ei ole meillä tavatonta: esimerkiksi kävellen, pyöräillen tai vaikkapa soutaen etenevät ristisaatot ovat tärkeä ja elävä osa perinnettä, Hattunen toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.