null Oulun piispa Jukka Keskitalo paavi Franciscukselle Vatikaanissa: ”Kirkon on syytä pyytää anteeksi saamelaisilta”

Oulun piispa Jukka Keskitalo ja paavi Franciscus keskustelivat tapaamisessaan saamelaisista ja Amazonin alueen alkuperäiskansoista.

Oulun piispa Jukka Keskitalo ja paavi Franciscus keskustelivat tapaamisessaan saamelaisista ja Amazonin alueen alkuperäiskansoista.

Ajankohtaista

Oulun piispa Jukka Keskitalo paavi Franciscukselle Vatikaanissa: ”Kirkon on syytä pyytää anteeksi saamelaisilta”

Piispa Jukka Keskitalon mukaan kirkon on syytä katua menneisyyden väärinkäytöksiä. Tapaamisessa nousivat esille myös muut alkuperäiskansat.

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo tapasi paavi Franciscuksen yksityisvastaanotolla Vatikaanissa. Keskitalo nosti puheessaan esille saamelaisia ja muita alkuperäiskansoja koskevat asiat, jotka ovat ajankohtaisia myös katolisessa kirkossa.

– Saamelaisen alkuperäiskansan kohtelu historiassa ei ole kaunista luettavaa. Pyrkimys sulauttaa saamen kansa osaksi valtakulttuuria ja kieltä on jättänyt sukupolvien yli ulottuvat haavat ja traumat. Sulauttamispyrkimyksiin ovat syyllistyneet myös kristilliset kirkot, Keskitalo sanoi.

Keskitalo totesi pitävänsä Suomessa viime vuoden lopulla käynnistynyttä saamelaisten totuus- ja sovintoprosessia erityisen tärkeänä. Siinä on tarkoitus kuulla saamelaisten kertomuksia ja etsiä yhdessä totuutta ja sovintoa menneisyyden kipeistä asioista.

– Tulemme vielä hetkeen, jolloin koko Suomen evankelis-luterilainen kirkon, ja muidenkin kirkkojen, on syytä pyytää anteeksi saamelaisilta, Keskitalo arvioi.

Hänen mukaansa evankeliumin ilosanoman tuomista kaikkien ihmisten ulottuville ei tarvitse pyytää anteeksi. Katumus ja mahdollinen anteeksipyyntö koskevat menneisyyden väärinkäytöksiä ja rakenteellisia syntejä, jotka vaikuttavat edelleen ihmisiin.

Kipeät asiat pitää käydä yhdessä läpi

Jukka Keskitalo viittasi puheessaan Kanadan alkuperäiskansojen ja katolisen kirkon suhteisiin. Kanadan katoliset piispat ovat esittäneet anteeksipyynnön alkuperäiskansoille näiden lasten kaltoinkohtelusta kirkon sisäoppilaitoksissa. Lapset joutuivat sisäoppilaitoksissa usein väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi.

Piispa Keskitalo pohti, mitä yhteisöllinen anteeksipyyntö merkitsee.

– Toisinaan kuulee sanottavan, että toisen puolesta tai menneisyyden asioita ei voi pyytää anteeksi. Ajatellaan, että ei voi olla vastuussa, jos ei ole voinut itse vaikuttaa. En ole samaa mieltä tämän ajattelun kanssa, Keskitalo sanoi.

Yhteisöllinen anteeksipyyntö ei piispan mukaan voi olla irrallinen toimenpide, vaan osa isompaa prosessia. Jotta voi pyytää anteeksi, pitää kipeät asiat käydä ensin yhdessä läpi ja luoda yhteinen ymmärrys siitä, mitä tapahtui.

Kolttasaamelainen Mari Valjakka, piispa Jukka Keskitalo ja Inarin kirkkoherra Tuomo Huusko veivät paaville pohjoissaameksi käännetyn Raamatun.

Kolttasaamelainen Mari Valjakka, piispa Jukka Keskitalo ja Inarin kirkkoherra Tuomo Huusko veivät paaville pohjoissaameksi käännetyn Raamatun.

Paavi sai pohjoissaamenkielisen Raamatun

Jukka Keskitalon edeltäjä piispa Samuel Salmi pyysi jo vuonna 2012 anteeksi tapahtumia, joissa kirkko on ollut mukana alistamassa ja nöyryyttämässä saamelaisia. Saamelainen teologi Helga West kertoi Kirkko ja kaupungin haastattelussa vuonna 2019 yllättyneensä siitä, miten perusteellisesti saamelaisten kristillistäminen tuhosi saamelaista kulttuuria. Hän piti sovintoprosessia tarpeellisena. Vuonna 2021 asetetun totuus- ja sovintokomission yhtenä jäsenenä on luterilaisen kirkon arkkipiispa emeritus Kari Mäkinen.

Piispa Jukka Keskitalo otti paavin tapaamisessa pitämässään puheessa esille paavi Franciscuksen kannanoton, jossa tämä kertoo unelmistaan Amazonin alkuperäiskansojen osalta. Unelmat liittyvät alkuperäiskansojen oikeuksiin, kulttuurin vaalimiseen, luonnon suojelemiseen ja siihen, että kirkko saisi enemmän alkuperäiskansan piirteitä.

Keskitalo mukaan nämä ovat myös hänen unelmiaan saamelaisen alkuperäiskansan kanssa. Keskitalo luovutti paaville juhlapainoksen pohjoissaamenkielisestä raamatunkäännöksestä.

Paavin tapaamisessa olivat läsnä myös saamelaisten pappina saamelaisalueella toimiva kolttasaamelainen Mari Valjakka, Inarin kirkkoherra Tuomo Huusko ja piispa emeritus Teemu Sippo Katolisesta kirkosta Suomessa.

Ortodoksipiispaa ei tällä kertaa ollut mukana, koska Helsingin Uspenskin katedraalissa vihittiin sunnuntaina virkaansa uusi apulaispiispa Sergei.

The Vatican News uutisoi tuoreeltaan suomalaisdelegaation vierailun paavin luona. Uutisen mukaan paavi kiitti piispa Keskitaloa siitä, että tämä nosti esiin hänen unelmansa Amazonin alkuperäisasukkaista ja liitti sen omaan unelmaansa saamelaisista. Paavin oma puheenvuoro käsitteli kristittyjen yhteyden etsintää. Hänen mukaansa kristittyjen pitää etsiä tietä Jumalan luo yhdessä, katse suunnattuna Kristukseen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.