null Pääkaupunkiseudulla riittää juhannusjuhlia: seurakunnat tarjoavat saunomista, grillausta ja harmonikkamusiikkia

Leppävaaran seurakunnan pihakirkkoon ovat tervetulleita myös koirat juhannuspäivänä 22.6. Kuva: Zach Shup / Unsplash

Leppävaaran seurakunnan pihakirkkoon ovat tervetulleita myös koirat juhannuspäivänä 22.6. Kuva: Zach Shup / Unsplash

Hyvä elämä Ajankohtaista

Pääkaupunkiseudulla riittää juhannusjuhlia: seurakunnat tarjoavat saunomista, grillausta ja harmonikkamusiikkia

Juhannustapahtumia järjestetään kaiken ikäisille, ja moni niistä on maksuton. Saareenkin pääsee.

Suomen suvi on viimeinkin kauneimmillaan ja yöttömät yöt ovat varma keskikesän merkki. Myös kaupungissa voi nauttia keskikesän juhlasta yhdessä hyvällä tunnelmalla ja porukalla.

Pääkaupunkiseudun kirkoilla on useita maksuttomia ja päihteettömiä juhannustapahtumia niin perheen nuorimmille kuin varttuneemmillekin juhlijoille. Espoon, Helsingin ja Vantaan alueella pääsee juhannusviikonlopun aikana viettämään juhannusjuhlia musiikin, laulun ja tanssin parissa tai vaihtoehtoisesti hiljentymällä hartauksissa. Tapahtumien miljööt vaihtelevat aina tyynistä järvimaisemista pomppulinnaan ja vehreisiin kirkkopuistoihin.

Merellisen Mustasaaren juhannusaatto

Saaristomaista juhannustunnelmaa Helsingin kantakaupungin tienoilla? Onnistuu!

Helsingin seurakunnat järjestävät Mustasaaren toimintakeskuksessa koko juhannusaatoksi tekemistä kello 12–20 välillä. Mustasaaressa on sekä uinti- että saunamahdollisuus, kappelihartaus, yhteislaulutuokio ja grilliruokaa. Mustasaaren kauniin luonnon äärelle kulkee lauttayhteys Töölön Taivallahdesta. Lisätietoja 21.6. järjestettävästä tapahtumasta löydät täältä.

Monessa eri juhannustapahtumassa tullaan kuulemaan harmonikkamusiikkia. Kuva: Jeferson Santu / Unsplash

Monessa eri juhannustapahtumassa tullaan kuulemaan harmonikkamusiikkia. Kuva: Jeferson Santu / Unsplash

Yhteislaulua, -tanssia ja musiikkia

Mikäli juhannuksen tienoossa haluaa inspiroitua musiikin voimasta, löytyy siihenkin mahdollisuuksia.

Torstaina 20.6. kello 18 pääsee musiikin äärelle Viikin kirkolla, kun yhteislaulut raikaavat. Juhannuslaulajat laulavat yhdessä uusia sekä vanhoja kansanlaulukirkon lauluja. Aiempi kuorokokemus ei ole välttämätön, vaan mukaan pääsevät kaikki.

Espoon tuomiokirkossa voi nauttia upeasta laulusta torstaina 20.6. juhannusaaton aattona kello 21, kun kirkkosalissa kuullaan aarioita ja urkumusiikkia. Mari Palo, Marko Hilpo sekä Esa Pietilä säestävät niin laulun, pianon kuin saksofoninkin sulosävelin illan aikana. Illan aikana kuullaan niin kansanmusiikkia, klassista musiikkia kuin klassikkoteoksia, kuten Kesäillan valssi. Tilaisuudessa on myös yhteislauluosuus. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Vielä juhannusviikonlopun sunnuntaina 23.6. on luvassa lisää musiikkia, kun Espoon tuomiokirkossa kuullaan piano- ja laulukonsertti Suvesta ja kaipauksesta kello 19. Baritoni Paulus Hartikainen ja pianisti Kaisa-Mari Pulkkanen esittävät musiikkia aina Sibeliuksesta Merikantoon. Konserttiin on vapaa pääsy.

Juhannusjuhlia eri puolilla pääkaupunkiseutua

Kirkko on suunnitellut moninaisia juhannusjuhlia ja -rientoja kaupunkilaisille. Keskikesän pitoihin voi osallistua kaikissa kolmessa kaupungissa.

Vantaan seurakunnat järjestävät Pyhän Laurin kirkon pihalla, Pappilan puistossa juhannusjuhlan perjantaina 21.6. kello 15–17. Tapahtuma alkaa Tikkurilan seurakunnan kirkkoherran Janne Silvastin puheenvuorolla, jonka jälkeen Taika-Petteri viihdyttää lapsia. Ohjelmassa on myös kansanlaulukirkko, jossa nautitaan yhdessä musiikista. Tapahtumassa on ohjelmaa lapsille, kuten pihapelejä ja keppihevosrata. Tarjolla on pullakahvit, myynnissä makkaraa. Halutessaan osallistujat voivat tuoda juhlaan omat piknik-eväänsä mukanaan. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Juhlakansan kannattaa pakata Pappilan puiston tapahtumaan mukaan omat piknik-eväät ja -viltit. Kuva: Jani Karlsson / Vantaan seurakunnat

Juhlakansan kannattaa pakata Pappilan puiston tapahtumaan mukaan omat piknik-eväät ja -viltit. Kuva: Jani Karlsson / Vantaan seurakunnat

Leppävaaran kirkon pihapiirissä vietetään juhannusjuhlaa perjantaina 21.6. kello 15–18. Kirkolla tarjoillaan pullakahvit ja grilliruokaa. Lapset pääsevät pomppimaan pomppulinnaan ja suorittamaan tehtävärataa. Tilaisuudessa viihdyttää niin kansantanssiesitys kuin haitarimusiikkikin. Juhlia säestävät kansanmuusikot, joiden tahtiin halukkaat voivat tanssia. Kirkkosalissa on yhteislauluhetki sekä hartaus. Tapahtuma päättyy lipunnostoon.

Juhannusaattona 21.6. myös Espoon tuomiokirkolla vietetään keskikesän juhlaa. Juhla alkaa kello 18, kun lippu nostetaan yhdessä salkoon. Tapahtumassa kuullaan harmonikkamusiikkia ja lauletaan yhdessä. Luvassa on yhteistä ohjelmaa niin aikuisille kuin lapsillekin. Tapahtuma päättyy iltahartauteen.

Tapiolan kirkolla järjestetään myös keskikesän juhla. Luvassa kukkaseppeleiden tekoa, ruokailua, yhteislaulua ja tanssia. Tilaisuus alkaa 21.6. kello 11 ja päättyy kello 15.

Soukan kappelin kaupunkijuhannuksessa 21.6. on luvassa niin visaamista kuin veisaamista, harmonikkamusiikkia ja hartaus. Tilaisuudessa myydään grilliruokaa ja lettuja. Tapahtumaan voi osallistua kello 16–19.

Helsingissä juhannusjuhlia järjestetään juhannusaattoiltana kolmessa paikassa: Viikissä, Laajarannassa ja Oulunkylässä.

Malmin seurakunnan järjestämä juhannusjuhla Viikin kirkolla alkaa 21.6. kello 16 ja päättyy kello 19. Tapahtumassa on keittoruokailu, meditaatiopolku, juhannussalon askartelua ja harmonikkamusiikkia. Lisäksi halukkaat voivat osallistua hiljaisuuden keitaaseen tai hemmotella itseään yrttijalkakylvyn merkeissä. Juhlailtana on myös salonnosto ja kansanlaulukirkko. Aikataulu ja ilmoittautuminen löytyvät täältä.

Laajarannan juhannusaattojuhlan järjestää Roihuvuoren seurakunta 21.6. Yhteisosuus alkaa kello 16.30 ja päättyy kello 20.30. Ohjelmassa lipunnostoa, lasten rastirata, saunavuoro ja grilliruokaa.

Myös Oulunkylän kirkolla järjestetään juhannusjuhla aattoiltana 21.6. kello 18–21. Kirkko tarjoilee niin kakkukahvit kuin grilliruokaakin. Luvassa myös yhteislaulua ja muuta kesäistä ohjelmaa.

Pihakirkko, hartauksia ja hiljentymistä

Kaikenkarvaiset kaverit ovat tervetulleita juhannuspäivänä 22.6. Leppävaaran kirkonmäelle kello 11, kun kirkon pihalla järjestetään koiraystävällinen kirkkotilaisuus ja jumalanpalvelus. Aurinkoisella säällä ota siis koirasi mukaan, sadesäällä tilaisuus kuitenkin siirtyy kirkkosaliin, jolloin eläimet jäävät pois juhannusmessusta.

Juhannuspäivänä lauantaina 22.6. jumalanpalveluksia järjestetään Espoossa useassa eri kirkossa. Espoon tuomiokirkossa ja Tapiolan kirkossa messu pidetään kello 10, Olarin ja Espoonlahden kirkoissa kello 11.

Saunomista, uimista ja grilliruokaa

Mikäli sielu halajaa saunan lauteille ja raikastavalle pulahdukselle keskikesän kunniaksi on tämä mahdollista toteuttaa seurakuntien tapahtumissa. 

Olarin seurakunta järjestää Kirkkonummen Hvittorpissa lapsiperheille yhteisen juhannuspiknikin juhannusaattona 21.6. kello 14–17. Tilaisuudessa on sauna ja uintimahdollisuus sekä grillauspuitteet. Oma piknikviltti ja eväät suositellaan pakkaamaan mukaan. Tapahtumassa pidetään myös yhteinen hartaus.

Malmin seurakunta järjestää Viikin kirkon torilla juhannussaunan juhannusaattona perjantaina 21.6. Tunnin mittaisia saunavuoroja on neljä. Ne alkavat kello 12, 13, 14 ja 15. Saunomisen yhteydessä on teltta, jossa voi vilvoitella ja nauttia erilaisia virvokkeita. Ilmoittaudu saunoihin täältä.

Grillimakkara ketsupilla ja sinapilla on kesäisen ruokavalion kulmakivi. Muun muassa Malminkartanon kappelilla Helsingissä järjestetään grillausta, piknik ja ulkopelejä juhannusviikon maanantaina 17.6. kello 12–14.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Viisi ikivanhaa uskomusta sananjalasta, juhannuksen ihmekasvista

Hyvä elämä

Kasvitieteellisesti sananjalka on itiökasvi, joka ei kuki. Kansanuskomusten sananjalka on kuitenkin ihmekasvi, joka kukkii sinisenä juhannusyönä.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.