null Paavi Franciscus ja suurimaami Ahmed el-Tayeb allekirjoittivat Abu Dhabissa yhteisen julistuksen rauhasta ja tuomitsivat Jumalan nimissä tehdyn terrorismin

Paavi Franciscus ja suurimaami Ahmed el-Tayeb kättelivät toisiaan lämpimästi allekirjoitettuaan yhteisen julistuksen.

Paavi Franciscus ja suurimaami Ahmed el-Tayeb kättelivät toisiaan lämpimästi allekirjoitettuaan yhteisen julistuksen.

Ajankohtaista

Paavi Franciscus ja suurimaami Ahmed el-Tayeb allekirjoittivat Abu Dhabissa yhteisen julistuksen rauhasta ja tuomitsivat Jumalan nimissä tehdyn terrorismin

Paavi Franciscus oli ensimmäinen katolisen kirkon johtaja, joka vieraili Arabian niemimaalla. Hän piti Arabiemiraateissa ulkoilmamessun, johon osallistui 170 000 – 180 000 ihmistä.

Paavi Franciscus otti paavillisen nimensä fransiskaaniveljeskunnan perustajasta Franciscus Assisilaisesta ja on pyrkinyt seuraamaan suuren hengellisen opettajan jalanjälkiä köyhien puolustajana. Nyt paavi vieraili ensimmäisenä katolisen kirkon johtajana Arabian niemimaalla.

Vierailu tapahtui 800 vuotta sen jälkeen, kun hänen esikuvansa yritti liennyttää kristittyjen ja muslimien välejä tapaamalla sulttaani al-Malik al-Kamilin. Paavi Franciscus tapasi Yhdistyneissä Arabiemiraateissa sekä maan johtoa että sunnalaisen islamin arvostetuimman uskonnollisen johtajan Kairon Al-Azharin islamilaisen yliopiston johtaja, suurimaami sheikki Ahmed el-Tayebin.

Yli yhdeksän miljoonan asukkaan Arabiemiraattien väestöstä vain noin miljoona on maan kansalaisia eli emiraatteja. Muut ovat siirtotyöläisiä ja heidän perheenjäseniään. Heitä tulee muista arabimaista, Afrikan ja Aasian maista ja asiantuntijatehtäviin myös länsimaista.

Suuri osa maahanmuuttajista on muslimeja. Kristittyjen määrä on viime vuosina kasvanut. Maassa arvioidaan asuvan noin miljoona katolilaista, joista useimmat ovat muuttaneet sinne Filippiineiltä ja Intiasta. Myös alueen muissa maissa asuu katolilaisia siirtolaisia.

Näille katolilaisille mahdollisuus nähdä paavi oli suuri ilo. Paavin ulkoilmamessuun maan pääkaupungin Abu Dhabissa osallistui 170 000 – 180 000 ihmistä. Heistä noin 4 000 oli Vatikaanin mukaan muslimeja.

Uskontojen kokouksessa oli mukana puolalainen rabbi

Arabiemiraatit on islamilaisten maiden joukossa uskonnollisesti melko suvaitsevainen, vaikka esimerkiksi lähetystyö ei ole maassa sallittua. Kristityiksi kääntyneitä muslimeja on hyvin vähän. Perheenjäsenet ja paikallisyhteisö suhtautuvat uskonnon vaihtamiseen hyvin kielteisesti ja painostavasti. Vainottuja kristittyjä puolustavan Open Doors -järjestön mukaan moni kääntynyt onkin joutunut pakenemaan maasta.

Toisaalta maan hallitsevat perheet ovat lahjoittaneet maata kirkkojen rakentamista varten. Kristityt siirtolaiset voivat harjoittaa vapaasti uskontoaan kirkoissa ja kodeissaan. Paavi kiitti Arabiemiraattien johtoa tästä pyrkimyksestä uskonnolliseen suvaitsevaisuuteen. Hän osallistui uskontokuntien yhteiseen konferenssiin, jossa paikalla oli myös Puolan juutalaisten päärabbi Michael Schudrich.

Jumala ei halua, että Hänen nimeään käytetään ihmisten terrorisoimiseen.

– Paavi ja suurimaami julistuksessaan

Vatikaanin uutistoimiston mukaan rabbi Schudrich sanoi, että uskontokuntien yhteinen kokous rikkoo stereotypioita, kuten sen, että rabbi ei voisi vierailla arabimaissa ja etteivät muslimi ja juutalainen voisi puhua keskenään. Hän kertoi tulevansa maasta, jossa toisen maailmansodan aikana murhattiin kolme miljoonaa juutalaista ja kolme miljoonaa kristittyä. Rabbi koki, että hänen on siksi uskonnollisena johtajana tartuttava jokaiseen rauhaan mahdollisuuteen, etteivät nuo kauhut enää koskaan toistuisi.

Arabiemiraatit, jonka maaperällä tapaaminen järjestettiin, on mukana Jemenin sodassa, jota pidetään humanitaarisena katastrofina. Paavi mainitsi uskontojen konfrenssissa tuon sodan sekä Syyrian, Irakin ja Libyan esimerkkeinä siitä, ettei sota tuota maailmaan muuta kuin kurjuutta.

Terroristit väärinkäyttävät uskontoa

Paavi Franciscus ja suurimaami Ahmed el-Tayeb allekirjoittivat Arabiemiraateissa yhteisen julistuksen nimeltä ”Dokumentti ihmisten veljeydestä maailmanrauhan ja yhdessä elämisen puolesta”.

Paavin ja suurimaamin yhteisessä julistuksessa merkittävintä on se, miten tiukasti katolisen kirkon johtaja ja sunnalaisen islamin arvostetuin suurimaami tuomitsevat terrorismin ja uskonnon käytön sen perusteluna. Heidän mukaan ”Jumala ei halua, että Hänen nimeään käytetään ihmisten terrorisoimiseen.”

Uskontojohtajat toteavat julistuksessa, että uskonnolliset ja nationalistiset ääriliikkeet hyödyntävät ihmisten tietämättömyyttä. Terrorismi uhkaa ihmisten turvallisuutta niin idässä kuin lännessäkin. Tämä ei kuitenkaan johdu uskonnosta, vaan uskonnollisten tekstien väärinkäytöstä. Terrorististen liikkeiden rahoitus, aseistaminen ja oikeuttaminen ovat rikollista toimintaa, joka uhkaa maailman rauhaa.

Paavin ja suurimaamin mukaan uskontoja ei pidä koskaan käyttää sodan, vihan ja sokean ääriajattelun lietsomiseen. Franciscus ja el-Tayeb vetosivat sen puolesta, että Jumalan nimeä ei käytettäisi murhien, terrorismin ja sorron välineenä eikä ihmisten ajamiseen maanpakolaisuuteen.

Uskontojohtajien mukaan uskonnollisten palvontapaikkojen, kuten synagogien, kirkkojen ja moskeijoiden suojeleminen, on tärkeää. Jokainen tällaiseen paikkaan tehty hyökkäys, pommi-isku tai muu tuhotyö rikkoo uskontojen opetuksia ja kansainvälistä lakia vastaan.

Kun Isis-järjestön itsemurhaiskuissa kahteen Egyptin koptikirkkoon vuonna 2017 tapettiin yli 40 ihmistä, suurimaami el-Tayeb tuomitsi hyökkäyksen. Hän oli mukana kutsumassa paavi Franciscusta Egyptiin.

Abu Dhabin Sayed Sports City -stadionilla oli arviolta 170 000 - 180 000 ihmistä.

Abu Dhabin Sayed Sports City -stadionilla oli arviolta 170 000 - 180 000 ihmistä.

Naisten oikeuksissa on Arabiemiraateissa korjattavaa

Suurimaamin ja paavin julistuksessa puhutaan myös taloudellisesta epäoikeudenmukaisuudesta ja köyhyydestä ja korostetaan vapauden merkitystä. He löysivät yhteisen sävelen elämän puolustamisesta. Uhkana tälle he näkivät paitsi kansanmurhat ja terrorismin myös abortin ja eutanasian.

Uskontojohtajien julistuksessa tuomitaan ihmiskauppa ja vaaditaan suojelemaan naisia seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Naisten oikeuksia koulutukseen, työssäkäyntiin ja poliittiseen mielipiteenilmaisuun sekä paavi että suurimaami pitävät tärkeänä.

Todellisuus kokousisäntänä toimineessa Arabiemiraateissa on se, että niin ihmisoikeuksissa kuin erityisesti naisten oikeuksissa on vielä pitkä matka kuljettavana. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan maan hallitus vangitsee ja kiduttaa poliittisia vastustajiaan ja ihmisoikeuksien puolesta puhujia.

Naiset kohtaavat monenlaista syrjintää sekä lain edessä että yhteiskunnassa yleensä. Siirtotyöläisten oikeuksien ajamista haittaa, että ammattiyhdistystoiminta on kiellettyä.

Suomessa ja muissakin länsimaissa herätti viime vuonna kohua Arabiemiraatteihin kuuluvan Dubain hallitsijan tyttären Latifa al-Maktoumin kohtalo. Hän yritti paeta maasta suomalaisen Tiina Jauhiaisen auttamana. Intialaiset erikoisjoukot kuitenkin hyökkäsivät prinsessan jahdille ja palauttivat tämän kotimaahansa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.