null Päivi Räsäsen tueksi perustetun Sanan- ja uskonnonvapaus ry:n puheenjohtaja: ”Sananvapaus koskee myös sateenkaaripappeja”

Sanan- ja uskonnonvapaus ry:n puheenjohtajan Santeri Marjokorven mielestä vihapuhe on käsitteenä hyvin politisoitunut.

Sanan- ja uskonnonvapaus ry:n puheenjohtajan Santeri Marjokorven mielestä vihapuhe on käsitteenä hyvin politisoitunut.

Ajankohtaista

Päivi Räsäsen tueksi perustetun Sanan- ja uskonnonvapaus ry:n puheenjohtaja: ”Sananvapaus koskee myös sateenkaaripappeja”

Konservatiivikristittyjen muodostaman yhdistyksen hallituksessa istuvat Perusuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini ja kasvatustieteen professori emeritus Tapio Puolimatka.

Suomeen perustettiin eilen Sanan- ja uskonnonvapaus ry -niminen yhdistys. Yhdistyksen tehtävänä on edistää ja valvoa sanan- ja uskonnonvapauden toteutumista Suomessa. Sen hallituksessa on jäseninä konservatiivisista ja kiistanalaisinakin pidetyistä kannoistaan tunnettuja henkilöitä, kuten Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini sekä kasvatustieteen professori Tapio Puolimatka.

Sanan- ja uskonnonvapaus ry:n puheenjohtaja Santeri Marjokorpi, miksi yhdistys perustettiin?

– Näemme, että sanan- ja uskonnonvapaustilanne Suomessa on heikentynyt. Etenkin Päivi Räsäsen ja Juhana Pohjalan oikeusprosessit ovat saaneet monet rivikristityt pyytämään, että olisi olemassa jokin keino tukea heitä. Yhdistys syntyi siis yksittäisten kristittyjen pyynnöstä. Yhdistyksen tehtävänä on tarjota erilaista asiantuntijatukea, jos joku kristitty joutuu uskonnollisen vakaumuksensa julkituomisesta rikosoikeudelliseen prosessiin.

Sateenkaari-ideologian tai muiden uskontojen sananvapauden esillä pitämiseen on sitten varmasti omat järjestönsä, jotka ajavat asiaa niistä lähtökohdista.


Tiedotteessanne kerrotaan, että ”yhdistyksen perustajajäsenet tulevat hyvin laajasti eri kirkkokunnista ja hengellisistä yhteisöistä”. Mitkä kirkkokunnat ja hengelliset yhteisöt yhdistyksessä ovat edustettuina?

– Kaikki jäsenet ovat yksityishenkilöitä, joten mikään kirkkokunta ei ole virallisesti mukana. Yhdistyksen jäsenet kuitenkin muodostavat hyvin laajan pohjan. Pelkästään hallituksen jäsenissä on katolilaisia, helluntailaisia sekä luterilaisista herätysliikkeistä paitsi evankelisia myös lestadiolaisuuden eri suuntausten edustajia.

Yhdistyksen julkaiseman tiedotteen mukaan ”järjestö korostaa vapautta ilmaista ja harjoittaa julkisesti Raamattuun perustuvaa kristillistä uskoa ja vakaumusta”. Oletteko valmiit puolustamaan myös teihin nähden eri lailla uskovien kristittyjen tai muita uskontoja tunnustavien sanan- ja uskonnonvapautta?

– Sanan- ja uskonnonvapaus koskevat kaikkia ihmisiä, myös sateenkaaripappeja. Kristittyjen sananvapauden puolustamiseen ei ole tähän mennessä ollut mitään järjestöä. Tämä järjestö täyttää sen paikan. Sateenkaari-ideologian tai muiden uskontojen sananvapauden esillä pitämiseen on sitten varmasti omat järjestönsä, jotka ajavat asiaa niistä lähtökohdista. Tietenkin haluamme, että Suomessa on laaja sanan- ja uskonnonvapaus, jossa myös sateenkaaripapit voivat edustaa sitä mitä ovat ilman, että siitä voisi seurata sakkoja tai vankeutta.

Missä kulkevat sananvapauden rajat?

– Emme hyväksy mitä tahansa puhetta, kuten väkivaltaan yllyttämistä tai kunnianloukkausta, jotka ovat jo lainsäädännössä kiellettyjä.

Perinteinen kristillinen, monien kirkkojen yhä virallinen seksuaalimoraalinen opetus ei voi olla laissa kiellettyä.


Sananvapauden rajoja on kartoitettu myös kaavailemalla erillistä vihapuhelakia. Pitäisikö tällainen laki säätää?

– Meidän näkökulmastamme vihapuhe on käsitteenä hyvin politisoitunut, ja sitä käytetään hyvin erikoisella tavalla. Näkemyksemme mukaan vihapuhetta ei ole se, että joku julistaa niin kuin Raamatussa julistetaan tai että kutsutaan jotakin tiettyä toimintaa synniksi. Perinteinen kristillinen, monien kirkkojen yhä virallinen seksuaalimoraalinen opetus ei voi olla laissa kiellettyä.

Pitäisikö rikoslaista poistaa jumalanpilkka?

– Yhdistyksellä ei ole tähän vielä kantaa. Jäsenistön keskuudessa asiasta on varmasti erilaisia näkemyksiä. Itse ajattelen, että sitä ei tarvitsisi poistaa. Uskonto on monille ihmisille ydinasia, ja yhteiskunnan harmoniaa ei edistä, että tätä ydintä häiritään. Kritiikki ja asiallinen keskustelu ovat tietenkin aina sallittuja.

Ette siis hyväksyisi esimerkiksi Muhammad-pilakuvien julkaisemista?

– Se on julkaisijoiden oma asia, eikä meillä ole siihen kantaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.