null Papiksi tähtäävä kuvataiteilija ja elokuvantekijä Juhani Koivumäki kuvasi, miltä näyttää meditoiva ihminen

Juhani Koivumäen Läsnäolo-teoksessa on meditoivia ihmisiä. Katsoja voi itsekin istahtaa tyynylle rauhoittumaan.

Juhani Koivumäen Läsnäolo-teoksessa on meditoivia ihmisiä. Katsoja voi itsekin istahtaa tyynylle rauhoittumaan.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Papiksi tähtäävä kuvataiteilija ja elokuvantekijä Juhani Koivumäki kuvasi, miltä näyttää meditoiva ihminen

Juhani Koivumäestä oli kiehtovaa tehdä yksityisestä kokemuksesta sellainen, johon katsoja voi osallistua.

Kolmella valkokankaalla on ihmiset kasvot. Nämä ihmiset eivät ole silmät kiinni, mutta näyttävät olevan omassa maailmassaan. Välillä kuvattavat vaihtuvat. Kaiuttimista kuuluu rauhallinen hengitys: sisään, ulos, sisään, ulos. Katsoja alkaa itsekin hengittää rauhallisessa tahdissa ja voi vaikka istahtaa teoksen edessä oleville tyynyille.

Galleria Forum Boxissa Helsingin Hietalahdenrannassa on esillä kuvataiteilija, elokuvantekijä ja teologian opiskelija Juhani Koivumäen videoteos Läsnäolo, johon on kuvattu meditoivia ihmisiä. He eivät nähneet kameraa, mutta olivat tietoisia siitä, että heitä kuvataan. Suurin osa kuvattavista oli kokeneita meditaation harrastajia.

– Meditoidessa ollaan hyvin henkilökohtaisessa tilassa. Halusin tuoda esiin, miltä meditaatio näyttää ja tehdä kokemuksesta kollektiivisen. Tuntui kiinnostavalta ajatukselta, että joku voisi meditoida meditaatiota, että yksityisestä voisi tulla jaettu kokemus.

Kiinnostavaa meditaatiossa on Koivumäen mielestä myös se, että siinä halutaan hetkeksi irroittautua arjesta, mutta toisaalta olla täysin läsnä.

– Tämä ristiriita on mielestäni kiehtova ja esille tuotavan arvoinen.

Meditaatio on uskonnollisuudesta riippumaton asia.

Teoksessa meditoidaan silmät auki, mikä on tyypillistä zen-buddhalaiselle perinteelle. Kuvattavien uskonnolla tai maailmankuvalla ei kuitenkaan ollut merkitystä.

– Meditaatio on uskonnollisuudesta riippumaton asia. Enemmän meditaatiota harrastetaan buddhalaistyylisissä meditaatioseuroissa, mutta sitä tehdään kristinuskon piirissäkin.

– Kristillisessä meditaatiossa olllaan läsnä suhteessa Jumalaan, buddhalaisessa perinteessä kaiken keskinäisriippuvuuteen. Mindfullnessissa vain läsnäoloa tämän todellisuuden kanssa, Koivumäki toteaa.

Juhani Koivumäki on valmistunut Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi ja tekee nyt toista tutkintoa teologiasta. Opinnot ovat loppusuoralla ja hän tähtää papin ammattiin. Koivumäki on työskennellyt Malmin seurakuntien rippileirillä ja ollut työharjoittelussa Kannelmäen seurakunnassa. Kyseessä ei ole alanvaihto, vaan Koivumäki uskoo voivansa toimia sekä taiteilijana että pappina.

– Audiovisuaalista ilmaisua voi käyttää papin työssä välittämiskeinona. Työharjoittelussa Kannelmäessä tässä koronatilanteessa taustastani oli paljonkin hyötyä. Tein jumalanpalvelusvideoita, äänitin, suunnittelin, editoin ja tekstitin.

Koivumäki on myös itse meditaation harrastaja ja teettänyt meditaatioharjoituksia ripareilla. Nuorilta saatu palaute on ollut positiivista.

– Meditaatio on ollut freesi lähestymistapa hengellisyyteen ja tapa päästä lähestymään hengellisyyttä myös sellaisella tavalla, joka ei ole sidoksissa tiettyyn uskontoon.

Juhani Koivumäen teos on esillä Forum Box -tilassa (Ruohonlahdenranta 3 a) 31.1. asti. Se on osa Fragmentteja tuntemattoman ääreltä -näyttelyä (Dave Berg, Juhani Koivumäki, Joakim Pusenius, Paula Saraste).

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.