null Parikymppiset puhuvat Jumalalle kuten heille lapsena opetettiin: ”Äidin poismenon jälkeen olen rukoillut saman iltarukouksen itsekseni”

Hengellisyys

Parikymppiset puhuvat Jumalalle kuten heille lapsena opetettiin: ”Äidin poismenon jälkeen olen rukoillut saman iltarukouksen itsekseni”

Nuoret aikuiset kertovat, että rukous on rakas rituaali, joka tuo turvaa ennen nukahtamista. Rukouksen kohde voi olla universaali korkeampi voima, jossa yhdistyvät eri uskonnot.

Millainen iltarukouksesi on? Miltä iltarukous tuntui lapsena? Kirkko ja kaupunki kysyi näitä asioita lukijoiltaan. Moni parikymppinen kertoi pienenä opitusta iltarukouksesta, jota jatkaa yhä. 27-vuotias nainen kertoo: ”Rukoilen iltarukouksena kaksi lapsena opittua rukousta ja perään vielä vapaamuotoisesti, jolloin kiitän kuluneesta päivästä.”

Nuorten aikuisten uskonnollisuuteen perehtynyt teologian tohtori Suvi-Maria Saarelainen näkee lapsuudessa opitun rukouksen turvaa tuovana rituaalina.

– Samana pysyvä iltarukous muistuttaa lämpimästä vanhempi–lapsi-suhteesta. Siihen liittyy mielikuva rauhallisesta illasta ja äidistä tai isästä sängyn reunalla paijaamassa. Vanhempien huolenpito opettaa Jumalan huolenpidosta.

”Luen lapsuusaikojen iltarukousta tai Isä meidän -rukousta ennen nukkumaanmenoa. Iltarukous rauhoittaa, ja sen jälkeen on turvallista nukahtaa.” Nainen, 25

”En koe uskovani Raamatun Jumalaan tai Jeesukseen. Rukoileminen on silti jäänyt elämääni turvaa luovana asiana.” Nainen, 28

Saarelainen kertoo, että moni parikymppinen rukoilee korkeampaa voimaa. Käsitys Jumalasta voi sisältää aineksia eri uskonnoista. Nuoret aikuiset eivät välttämättä kaipaa kirkkoinsituutiota oman hengellisyytensä toteuttamiseen.

”Sä tiedät kyllä”

”Iltarukoukseni on huokailua Jumalan puoleen. Usein totean: Sä tiedät kyllä.” Nainen, 27

”Rukoilen mihin vuorokaudenaikaan tahansa leväten samalla Jumalan läheisyydessä. Jos olen illalla rättiväsynyt, teen vain ristinmerkin.” Nainen, 28

Suvi-Maria Saarelaisen mukaan vapaamuotoinen rukous kertoo erilaisesta Jumala-suhteesta kuin lapsena opittu riimirukous.

– Huokailurukoukset ovat omaa puhetta. Ihminen kääntyy Jumalan puoleen huoliensa ja kiitostensa kanssa. Siinä ei ole mitään ulkoa opeteltua.

Yleensä hengellisyys ja uskonnollisuus kasvavat suhteissa läheisiin. Lukijoiden tarinat osoittavat kuitenkin, että iltarukouksen voi omaksua aikuisenakin.

Äidin opettama rukous kantaa kuoleman yli

Nuoret aikuiset kuvaavat, miten iltarukous kurottaa tuonpuoleiseen. 20-vuotias nainen muistelee, kuinka oppi iltarukouksen kaksossiskonsa kanssa mummolassa:

”Mummo toivoi, että siitä jäisi meille muisto. Olen kiitollinen, että hän opetti näin ihanan rukouksen. Rukoilen melko usein iltaisin oppimani mukaan: 'Levolle laske Luojani, Armias ole suojani. Jos sijaltaan en nousisi, taivaaseen ota tykösi.' Kuulen työssäni usein vanhemmilta ihmisiltä tämän saman rukouksen, jolloin lausun sen heidän kanssaan. Kun saan joskus lapsia, opetan varmasti rukouksen myös heille.”

”Rukoilin mummin ja sisarusteni kanssa mummolan sinisenhämärässä huoneessa leveällä siskonpedillä. Se oli pyhä hetki, jota vaalin sydämessäni.” Nainen, 28

”Äidin poismenon jälkeen olen rukoillut saman iltarukouksen itsekseni.” Nainen, 29

Suvi-Maria Saarelainen ajattelee, että iltarukouksella voi jatkaa suhdetta edesmenneeseen läheiseen.

– Nykyään ajatellaan, että kuolema ei lopeta ihmissuhdetta vaan suhde on rakennettava sen jälkeen uudestaan. Rukous on rituaali, jonka avulla edesmenneen rakkaan läsnäolo jatkuu tässä päivässä.

Tuttu iltarukous siirretään vaikka pikkusisaruksille

Rukoiletko nykyään joskus iltaisin lapsen kanssa? Tätäkin Kirkko ja kaupunki kysyi.

”Kun laitoin pikkusisaruksiani muutama vuosi sitten nukkumaan, he pyysivät lukemaan iltarukouksen. Se oli ihanaa. Minulla ei ole vielä omia lapsia, mutta toivon, että voisin tulevaisuudessa luoda lapsilleni rukouksesta turvan, joka kantaa läpi elämän. Rukouksen tutut sanat voivat tuoda lohtua aikuisenakin.” Nainen, 26

”Minulla ei ole lapsia, joten en ole päässyt toteuttamaan tätä iltarutiinia. Teen kuitenkin töitä lasten kanssa, ja joissakin paikoissa ruokarukous kuuluu asiaan.” Nainen, 25

”Itselläni ei ole vielä lapsia, mutta tulen varmasti opettamaan iltarukouksen jonain kauniina päivänä.” Nainen, 28

Suvi-Maria Saarelaisen mukaan vanhemmat siirtävät iltarukouksen lapsilleen todennäköisimmin, jos rukous on kuulunut heidän tapoihinsa läpi aikuisuuden.

– Rukous ei muutu helposti arkirytmiksi, jos se on vain muisto lapsuudesta.

”Lapseni on pieni vauva, enkä ole vielä rukoillut hänen kanssaan, mutta hänen puolestaan useinkin. Tiedän myös muiden rukoilevan hänen puolestaan. Minusta on turvallista ajatella, että tyttäreni saa kasvaa rukousten lapsena. Kun hän on isompi, haluaisin hänen oppivan jonkun iltarukouksen.” Nainen, 29

”Rukoilemme lähes joka ilta iltalaulujen lomassa. Joskus jatkan vapaamuotoisesti: toivotamme hyvät yöt sisaruksille, isälle, isovanhemmille, serkuille ja kummeille. Monesti olen niin väsynyt, että menemme lyhyellä versiolla.” Nainen, 29

”Rukoilemme joka ilta poikani kanssa. Tai no, minä lausun rukouksen, koska hän on vasta neljä kuukautta.” Nainen, 29

Näitä rukouksia parikymppiset rukoilivat lapsena

Hyvää yötä, Jeesus myötä, kiitos tästä päivästä.

Hyvää yötä, kauniita unia, enkelin kuvia.

Pienen pieni enkeli, taivahalla lenteli. Kaikki lapset siunasi hyvään uneen hellästi.

Minä lapsi pienoinen aamuin illoin rukoilen. Pienet kädet yhteen liitän, Taivaan Isää aina kiitän.

Rakas Jeesus siunaa meitä, anna meille enkeleitä. Siivillänsä meitä peitä. Älä meitä koskaan heitä.

Levolle lasken Luojani, armias ole suojani. Jos sijailtain en nousisi, taivaaseen ota tykösi.

Herra siunatkoon ja varjelkoon pienen lapsen nukkumaan.

Päivän touhut taakse jää, minua jo väsyttää. Kiitos että mennä saan peiton alle nukkumaan. Hyvää yötä Jumala, siunaa meitä kaikkia.

Tule Jeesus lapses luo, armos siunaukses suo. Tue pientä horjuvaa, ohjaa tietä oikeaa.

Jeesus mua suojele heikkoa pientä lasta. Voimallasi varjele hukkaan joutumasta. Pienet kädet yhteen liitän. Sinua kaikesta kiitän.

Sylihisi Jeesus rakas nukkua mun taasen suo. Enkelisi katsijaksi anna vuoteheni luo.

Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille meidän syntimme anteeksi, niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta. Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti.

Amen.

Lue ja kuuntele lisää iltarukouksia

Kirkko ja kaupunki kysyi marraskuussa 2018 iltarukousmuistoja, ja noin 270 lukijaa vastasi. Heistä 31 oli iältään 20–29-vuotiaita, kaikki naisia.Tämä on kolmas juttu iltarukouskyselyn pohjalta.

Lue myös aiemmat osat: Sijaltainen nousee – eläkeläisten muistoissa iltarukous tuntui äidiltä, mutta myös pelotteli kuolemalla ja Näin lasten kanssa rukoillaan: äiti sanoo iltarukouksen vaikka puhelimessa marketista.

Usko ja toivo -osiosta löytyy myös kuunneltavaa iltahetkeen: Nyt nukkumaan – lukijoiden iltarukouksia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.