null PastoriPike teki Hoosiannasta rap-version – ”Hoosianna on niin iso, että tuli hiki päähän”

PastoriPike aloitti musiikkiuransa gospelrap-yhtyeessä nimeltä Pastorit.

PastoriPike aloitti musiikkiuransa gospelrap-yhtyeessä nimeltä Pastorit.

Hyvä elämä

PastoriPike teki Hoosiannasta rap-version – ”Hoosianna on niin iso, että tuli hiki päähän”

PastoriPike oli rötöstelevä nuori, kunnes poliisi kehotti etsimään elämälle uuden suunnan. Se löytyi uskosta ja musiikista.

Vuodesta 2012 alkaen joku artisti on saanut Jouluradiolta kiinnostavan tehtävän: häntä on pyydetty tekemään oma versionsa Hoosiannasta. Tänä vuonna tehtävän sai ensimmäistä kertaa rap-artisti, PastoriPike eli Pierlin Mpaka Makumbu.

– Ensireaktioni oli, että anteeksi mitä, mihin minua pyydettiin? Ajattelin, että oh no, en ole pitkään aikaan tehnyt gospelia. Hoosianna on sellainen biisi, että ei vaan voi mennä ja tehdä, pitää olla suunnitelma. Se on niin iso, että tuli hiki päähän. Sitten kasasin tiimin, jonka kanssa yleensä teen musiikkia.

Pastori Piken tulkinta Hoosiannasta on rap-versio, jossa on mukana myös gospel-kuoro.

– Halusin tehdä biisin tämän ajan soundeilla, sellaisen version, josta uusi sukupolvi tykkää ja joka kuulostaa minulta, Pike sanoo.

Toista video

Räjähtävä lähtö Pastorit-yhtyeessä

PastoriPiken musiikkiura alkoi vuonna 2009 gospelrap-yhtyeessä Pastorit.

– Perustimme poikien kanssa bändin, aloimme tehdä musiikkia ja kiertää Suomea. Julkaisimme ensimmäisen biisin ”On tules” ja se sai heti 300 000 katsojaa YouTubessa, eniten koko gospel­skenessä. Olimme ihan, että mitä ihmettä tapahtuu!

Vuonna 2016 Pastorit lopetti toimintansa ja PastoriPike alkoi vähitellen rakentaa itselleen soolouraa. Apua uralleen Pike sai ystävältään Mikael Gabrielilta. Hän otti Piken kiertueelle kuvaajaksi ja levy-yhtiöönsä tekemään musiikkia.

– Sooloura avasi minulle musiikkimaailmaa enemmän. Minusta tuli itsevarmempi ja nyt on helpompi tehdä biisejä. Tiedän mitä haluan ja mitä minulta halutaan. Ihmiset haluavat positiivisuutta, toivoa, valoa. Tuon iloa ja yritän auttaa. On minullakin joskus vaikeaa, mutta osaan kääntää sen positiiviseksi, Pike sanoo.

Vihainen kaveri löysi ilon

Nykyään PastoriPike elää onnellista elämää, mutta nuorempana näin ei aina ollut. Piken perhe tuli pakolaisina Kongon demokraattisesta tasavallasta Suomeen, kun Pike oli kaksivuotias. Kotona oli tiukka kuri ja vanhemmat tahtoivat, että lapset menestyvät koulussa ja saavat paremman elämän. Pikellä koulunkäynti ei kuitenkaan sujunut ja häntä kiusattiin.

Ennen olin tosi vihainen kaveri. En tiedä, kenelle oikein olin vihainen.

Murrosiässä Pike ajautui huonoille teille, tappeli, näpisteli ja vietti aikaa kaduilla ja kavereiden nurkissa. Kovan kuoren alla oli epävarma nuori mies.

– En joutunut huonoon seuraan, mutta minulla oli paha olla enkä tiennyt minne kuulun. Rasismi ja kaikki se sai sekaisin. Vanhemmat painostivat keskittymään kouluun, mutta en ollut siinä hyvä. Niissä asioissa, joissa olin hyvä, minua ei tuettu, Pike kertoo.

Kerran eräs poliisi päätti ottaa Piken puhutteluun. Hän katsoi Piken rikosrekisteriä ja kysyi, oletko ajatellut tehdä jotain muuta elämässäsi.

– Vastasin, että ei minulla ole muuta paikkaa enkä tiedä, mikä auttaisi. Poliisi sanoi, että moni menee kirkkoon tai johonkin seurakuntaan ja saa sieltä uuden suunnan.

Pastori Pike meni helluntaiseurakuntaan ja tuli uskoon. Elämä alkoi vähitellen muuttua.

– Muutos oli pitkä prosessi. Näpistelin ja tappelin uskoon tulon jälkeenkin, mutta siitä tuli huono olo. Kun aloin haastaa riitaa, havahduin, että mitä oikein teen ja peräännyin.

Muitakin muutoksia oli. Pike huomasi, että hänestä alkoi tulla lämpimämpi ja iloisempi ihminen.

– Aloin nauraa enemmän. Ennen olin tosi vihainen kaveri. En tiedä, kenelle oikein olin vihainen. Vanhemmille joskus, mutta en voi heitäkään kaikesta syyttää.

Tavoitteena suuret lavat

Uskon löytämisen myötä tuli halu tehdä musiikkia ja kirjoittaa ajatuksia riimeiksi. PastoriPike sanoo, että sanoitusten kirjoittaminen on hänelle kuin terapiaa, jossa saa purkaa ajatuksiaan. Enää hänen musiikkinsa ei ole gospelia, mutta vakaumus saa kuulua musiikissa.

– Minusta usko on jotakin, mistä ei tarvitse tehdä isoa haloota, vaan se on normaalia elämääni ja kuuluu musiikissani. Nykyään meistä uskovaisista on sellainen kuva, että olemme ylihihhuleita. Ei ihmisiä pitäisi luokitella siten, että sinä olet helluntailainen, ateisti tai uskovainen. Nauran ystävien kanssa, käyn parilla viinillä, olen normaali ihminen. Joskus tyrin, mutta sitten nousen ja pyydän anteeksi.

Haluan valaa poikiin itsevarmuutta, sellaista tunnetta, että pystyt menestymään, mutta sen eteen pitää tehdä töitä.

PastoriPike on asettanut tavoitteekseen, että olisi ensimmäinen musta suomalaisartisti, joka tekee areena- tai jäähallikeikan.

– Se tulee olemaan vaikeaa, mutta uskon, että pääsen sinne. Nyt minulla on hyvä tiimi takana ja tiedämme, miten uraa pitää rakentaa. Olemme koko ajan menneet eteenpäin.

Valmentaja, joka haluaa kasvattaa itsevarmuutta

Artistiuran lisäksi PastoriPiken elämään kuuluvat vaimo, kaksi lasta ja jalkapallovalmentajan työ. Hän valmentaa juniorijoukkuetta Oulunkylässä.

– En oikeastaan yhdistä kahta työtä, vaan ne ovat eri juttuja. Niitä yhdistää se, että haluan auttaa nuoria. Futiksessa on paljon ulkomaalaistaustaisia nuoria, jotka eivät voi ostaa nappiksia tai tiedä, missä jokin kenttä on. Heitä pitää opastaa ja selittää vanhemmille, miten hommat menevät. Haluan valaa poikiin itsevarmuutta, sellaista tunnetta, että pystyt menestymään, mutta sen eteen pitää tehdä töitä.

Lapset ja nuoret ovat PastoriPikelle tärkeitä. Hän saa paljon viestejä nuorilta, joilla on vaikeaa. Kaikkia hän ei voi auttaa, mutta toisaalta Pike tietää, että joskus oikeaan aikaan lausutut sanat tai se, että tulee nähdyksi, voi muuttaa elämän suunnan. Hänen oma tarinansa ja se, kuinka poliisin sanat vaikuttivat, on tästä hyvä esimerkki.

– Nuorena olin todella ego äijä ja se oli se, joka melkein tuhosi kaiken. Nyt kun olen aikuistunut, tajuan, että en voi olla sellainen.

– Lopulta olen herkkä poika, joka tarvitsi rakkautta ja tarvitsee edelleenkin.

Joulumusiikkia joka makuun

Tänä vuonna Jouluradio kuuluu 27:llä eri paikkakunnalla. Taajuudet voit tarkistaa täältä. Aidon ja alkuperäisen Jouluradion lisäksi tarjolla on myös yhdeksän erilaista nettiradiokanavaa monenlaiseen makuun. Mukana ovat muun muassa hartaita joululauluja soittava Kauneimmat Joululaulut, vaihtoehtoinen Indiejoulu ja Rouhea joulu.

Joulumusiikki kuuluu kaikille ja siksi tänä vuonna Jouluradiossa kuullaan musiikkia ympäri maailman. Luvassa on tuttuja joululauluja eri kielillä ja uusilla sovituksilla. Viikoittain kuullaan joululauluja maailman eri kolkilta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.