null Perheneuvoja Elisabeth Falck: ”Kypsän iän rakkaus vaatii luottamusta”

Elisabeth Falck antaa vinkkejä muun muassa raha-asioiden ja kotitöiden jakamiseen pariskunnille, jotka aloittavat parisuhteen kypsässä iässä.

Elisabeth Falck antaa vinkkejä muun muassa raha-asioiden ja kotitöiden jakamiseen pariskunnille, jotka aloittavat parisuhteen kypsässä iässä.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Perheneuvoja Elisabeth Falck: ”Kypsän iän rakkaus vaatii luottamusta”

Kun kaksi keski-ikäistä löytää toisensa, kannattaa omasta menneisyydestä ja muista suhteeseen vaikuttavista asioista puhua jo varhaisessa vaiheessa.

Kypsässä iässä suhteen aloittavan pariskunnan olisi tärkeää pitää mielessä se, että molemmilla on jo takana elämää erilaisine seurustelu- ja perhekuvioineen. Oma historia on yleensä muokannut ihmistä tavalla tai toisella.

Näin sanoo Espoon seurakuntien perheneuvoja Elisabeth Falck, joka on tehnyt perheneuvoja Paula Ruotsalaisen kanssa kirjan Uusi suhde – rakkaus kypsässä iässä (Viisas elämä 2022).

– Olisi heti alkuvaiheessa hyvä kertoa elämästään, niin iloisista kuin kipeistäkin asioista. Jos olennaisia, itselle merkityksellisiä asioita jättää kertomatta, voi se alkaa hiertää suhteessa ja aiheuttaa ihmetystä.

– Monella saattaa olla kypsässä iässä esimerkiksi erilaisia terveydellisiä ongelmia. Osalla taas voi olla ahdistavia kokemuksia siitä, miten häntä on kohdeltu aiemmassa parisuhteessa tai lapsuuden ihmissuhteissa. Ikävistä kokemuksista huolimatta kannattaa ottaa riski ja ryhtyä uuteen suhteeseen, sillä siitä voi hyvinkin tulla hyväksyvä ja korjaava kokemus.

Erityisen intiimi ja haavoittuva alue on seksuaalisuus. Falckin mukaan on tärkeää, että parisuhteen voi kokea turvalliseksi ja että siinä tulee hyväksytyksi sellaisena kuin on.

– Vaatii luottamusta, että pystyy avoimesti kertomaan, millaista seksuaalista vuorovaikutusta haluaa. Jos on tullut tällä alueella satutetuksi, voi olla vaikea edetä suhteessa kovin nopeasti.

– On hyvä myös kertoa sairauksista, jotka saattavat vaikuttaa esimerkiksi miehen potenssiin ja naisen kykyyn saada orgasmi. Muuten voi helposti tulkita, ettei toinen halua minua. Läheisyydestä voi kuitenkin nauttia myös muilla tavoilla, hellittelyllä ja silittelyllä.

Jos olennaisia, itselle merkityksellisiä asioita jättää kertomatta, voi se alkaa hiertää suhteessa ja aiheuttaa ihmetystä.

Kun pariskunta muuttaa yhteen, muuttuu tilanne astetta vaativammaksi. Elisabeth Falck kehottaa selvittämään etukäteen asumiseen ja muuhun elämiseen liittyvät kulut ja sen, miten kumpikin osallistuu niihin.

– Talousasioista sopiminen voi vaikuttaa paljon suhteen laatuun. Pitäisi päättää esimerkiksi siitä, halutaanko yhteinen pankkitili vai omat tilit, ja on varmistettava tasapuolisuus siinäkin tapauksessa, että toisen tulot ovat suuremmat.

– Jos pariskunta menee naimisiin, voi tehdä avioehdon, jossa kumpikin määrittelee, keiden haluaa kuoleman jälkeen perivän omaisuutensa.

Falckin mukaan osalle voi olla vaikeaa muuttaa toisen kotiin, koska siellä on tämän elämänhistoria läsnä niin vahvasti.

– Tällaisessa tilanteessa voisi olla parempi hankkia uusi yhteinen koti, jossa ei ole menneisyyden painolastia. Siellä saattaa myös saada paremmin tilaa molempien tavaroille.

Falck neuvoo yhteen muutettaessa puhumaan myös työnjaosta kodin askareissa, kuten kauppakäynneissä, ruoanlaitossa ja siivouksessa. Jos kuvioissa vielä on murrosikäisiä lapsia, tuovat he asumiseen ja kotitöihin omat haasteensa.

Joskus suhteessa voi toimia paremmin se, että molemmat asuvat omissa osoitteissaan ja käyvät vuorotellen toistensa kodeissa.

– Tällainen järjestely saattaa toimia ihan hyvin, varsinkin jos molemmat ovat tyytyväisiä ratkaisuun. Tätä vaihtoehtoa voi harkita, jos molemmilla on oma elämä ja harrastukset tietyssä paikassa ja molemmat haluavat pitää kiinni omasta tilastaan ja ajastaan.

– Vaatii kuitenkin enemmän luovuutta ja vaivannäköä, että yhteys säilyy etäisyydestä huolimatta. Nykyään voi onneksi pitää helposti yhteyttä etänä, ja yhdessä voi katsoa vaikka elokuvaa omilla kotisohvillaan.

Elisabeth Falckin mukaan on tärkeää, että parisuhteen kokee turvalliseksi ja että siinä tulee hyväksytyksi sellaisena kuin on.

Elisabeth Falckin mukaan on tärkeää, että parisuhteen kokee turvalliseksi ja että siinä tulee hyväksytyksi sellaisena kuin on.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.