null Perheneuvoja Katianna Ruuskanen: Tavoitelkaamme ihmisen kokoista joulua, vaikka tästä poikkeusjoulusta tulee puuttumaan paljon tärkeää

– Poikkeusjoulu on yhteinen kokemus kaikille, ja tämä voi osaltaan helpottaa paineita, miettii perheneuvoja Katianna Ruuskanen.

– Poikkeusjoulu on yhteinen kokemus kaikille, ja tämä voi osaltaan helpottaa paineita, miettii perheneuvoja Katianna Ruuskanen.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Perheneuvoja Katianna Ruuskanen: Tavoitelkaamme ihmisen kokoista joulua, vaikka tästä poikkeusjoulusta tulee puuttumaan paljon tärkeää

Joulu herättää iloa, hellyyttä ja kihelmöivää odotusta, mutta myös kaipuuta, surua, osattomuutta ja kiukkua. Koronapandemia lisää tunnecocktailiin monenlaisia aineksia.

Koronapandemia tekee joulusta erilaisen. Kaikille. Tiukkojen rajoitusten aika Uudellamaalla on pakottanut perumaan koulujen, työpaikkojen ja harrastusporukoiden joulujuhlat ja pikkujoulut, kaikenlaiset joulukonsertit ja jopa sairaalavierailut. Kauneimpia joululauluja ei päästy laulamaan edes pihoille ja puistoihin.

Perheneuvoja, psykoterapeutti Katianna Ruuskanen tietää, että jouluun liittyy monilla ihmisillä ahdistavia tunteita, joita on purettu monet kerrat terapeutin tuolissa. Poikkeusjoulusta tulee puuttumaan paljon tärkeää.

– Joulun aikaan sisältyy nyt paljon luopumista. Moni on menettänyt työnsä ja toimeentulonsa. Vaikeaa on myös luopua ihmisten tapaamisesta ja elämän siirtymäkohdista, vaikkapa syksyn ylioppilasjuhlista, Ruuskanen miettii.

Tietyllä tavalla korona tekee ihmisten jouluista samankaltaisia. Mutta, Ruuskanen sanoo, tämänkin yhteisen kokemuksen sisällä on osattomuutta.

– Se, ettei pääse koko suvun juhlaan, on joillekuille tämän joulun kompromissi, mutta se ei ole samanlaista osattomuutta kuin niillä, joilla ei ole joulupöytää, johon käydä.

– Joulusta on tullut väärällä tavalla suuri asia, johon yltääkseen pitää suorittaa paljon, kun sen pitäisi olla pieni ja ihmisen kokoinen. Joulu saa olla millainen vain, kunhan ihminen tuntee yltävänsä siihen.

Pelko on ymmärrettävää

Entistä useampi ihminen kaipaa tänä jouluna toisten yhteyteen, ja Katianna Ruuskasen mukaan on sosiaalisesti hyväksyttyä sanoa se ääneen. Korona on näin näyttänyt ihmisistä arvokkaan puolen.

– Tajuamme nyt, että olemme toistemme varassa. Keväällä tähän sekoittui vielä pelko ja epäusko kaiken hauraudesta: voin sairastua tai sairastuttaa läheiseni. Mutta jos noudattaa ohjeita, ei tarvitse pelätä niin paljon.

Joulun aikaan sisältyy nyt paljon luopumista.

Kokenut perheneuvoja on huomannut, että eniten pelkäävät ne, joilla on kokemusta vakavasta sairaudesta. Hän ei pidä siitä, että jotkut haluavat mitätöidä toisen pelkoa ihmettelemällä voimakkaasti tämän asennetta.

– Me olemme eri kohdissa elämää, ja tajuan itsekin elämän haurauden nyt selkeämmin, Ruuskanen sanoo.

Hänestä tuntuu hyvältä tietää, että valtava joukko ihmisiä ponnistelee joka päivä sen eteen, että pandemiasta päästään vähitellen normaaliin elämään. Tieto rokotusten aloittamisesta antoi toivoa: tämä poikkeustila loppuu johonkin.

Joulukirkkoon verkon välityksellä

Jouluaaton hartaudet ovat olleet pääkaupunkiseudullakin hyvin suosittuja. Entä kun kirkkoon ei pääse?

– Moni on hakenut sen hiljaisen, pyhän hetken kirkosta tai hautausmaalta. Itse olen yleensä käynyt jouluyön messussa, missä on ollut osana yhteisöön kuuluminen. Tätä yhteisöllisyyttä haetaan myös hartauden striimaamisella eli verkkolähetyksellä. Voin raivata kotona tilaa hartaaseen hetkeen tietäen, että moni muu tekee samaan aikaan samoin.

– Tämä joulu on nyt tällainen. Tulee uusia jouluja. Ja menneitä hyviä jouluja voi muistella, vaikka etäyhteydellä silloin tapaamiensa ihmisten kanssa.

– Lasten ei kuitenkaan tarvitse muistella. Lapsille kokemukset täytyy tehdä siihen eteen, tässä ja nyt, Katianna Ruuskanen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.