null Piispainkokous määritteli ehdot lähetysjärjestöjen ulkomailla toimitettaville pappisvihkimyksille – kirkon virkaratkaisun kiertäminen ei enää käy 

Pappisvihkimys Helsingin tuomiokirkossa 4. marraskuuta 2018. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Pappisvihkimys Helsingin tuomiokirkossa 4. marraskuuta 2018. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ajankohtaista

Piispainkokous määritteli ehdot lähetysjärjestöjen ulkomailla toimitettaville pappisvihkimyksille – kirkon virkaratkaisun kiertäminen ei enää käy 

Lähetystyöntekijä voidaan vihkiä papiksi ulkomaisessa kumppanikirkossa vain poikkeustapauksessa. Vihkimyksillä ei saa pyrkiä välttämään tavanomaisia pappisvihkimyksiä, joissa vihitään myös naispuolisia pappeja.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous määritti kriteerit, joiden pohjalta piispat arvioivat, puoltavatko he kirkon lähetysjärjestön lähettämän työntekijän ulkomaisessa kumppanikirkossa tapahtuvaa pappisvihkimystä. Vuoden viimeinen piispainkokous järjestettiin Helsingissä 5. joulukuuta. 

Linjauksen taustalla ovat Inkerin kirkosta 3. syyskuuta 2023 haetut pappisvihkimykset, joiden myötä Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys ja Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys tekivät piispainkokouksen mukaan sopimusrikkomuksen. 

Lähetysjärjestöjen rikkomukset liittyvät kirkon virkakäsitykseen: hakemalla vihkimyksen Inkerin kirkosta järjestöjen työntekijät ovat välttäneet osallistumisen pappisvihkimykseen, jossa samaan aikaan vihitään naispuolisia pappeja. Inkerin kirkossa vain miehet voivat toimia pappeina.

Poikkeusmenettely ei ole mahdollinen sillä perusteella, että pappisvihkimystä toivova ei hyväksy kirkon virkaratkaisua. – arkkipiispa Tapio Luoma

Piispainkokouksen mukaan lähetysjärjestön lähettämä työntekijä voidaan jatkossa vihkiä papiksi ulkomaisessa kumppanikirkossa vain poikkeustapauksessa, eikä ulkomaisella vihkimyksellä saa pyrkiä kiertämään kirkon virkaratkaisua. Arkkipiispa Tapio Luoman mukaan piispainkokous viestii tänään tehdyllä päätöksellä, että kumppanikirkkoon lähetetyn lähetysjärjestön työntekijän tulee hakea pappisvihkimystä tavanomaisten käytäntöjen mukaisesti.

– Poikkeusmenettely ei ole mahdollinen sillä perusteella, että pappisvihkimystä toivova ei hyväksy kirkon virkaratkaisua.

Ulkomailla toimitettavan pappisvihkimyksen tulee tapahtua Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkkoon tai sellaiseen kirkkoon, jolla on ehtoollisyhteys Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kanssa. 

Jotta piispainkokous voi puoltaa pappisvihkimystä ulkomaisessa kumppanikirkossa, papiksi vihittävän tulee asua työalueella tai kumppanikirkon alueella. Hänen tulee myös tuntea alueen kulttuuri ja olla sopeutunut paikallisen kirkon tai kristittyjen yhteisön elämään. Lisäksi vihittävän tulee hallita paikallinen kieli vähintään tyydyttävästi.

Papiksi vihittävän pitää asua ja työskennellä päätoimisesti työalueella kumppanikirkon palveluksessa vähintään vuoden ajan ennen vihkimistä. Työskentelyn tulee jatkua pappisvihkimyksen jälkeen yhtäjaksoisesti ja päätoimisesti vähintään kaksi vuotta.

Jos ulkomaisessa kumppanikirkossa vihitty pappi haluaa toimia pappisvirassa Suomeen palattuaan, hänen on haettava pappisoikeuksia Suomen evankelis-luterilaiselta kirkolta.

Suunnitelma papiksi vihkimisestä ulkomailla on saatettava kirjallisesti piispainkokouksen tietoon ennen kuin mitään vihkimykseen liittyviä toimenpiteitä tai päätöksiä on tehty. Lähetysjärjestön tulee myös toimittaa selvitys, joka sisältää selkeät perusteet kirkon tavanomaisista vihkimyskäytännöistä poikkeaville järjestelyille. Selvityksen pohjalta piispainkokouksen on voitava arvioida, että kumppanikirkossa toteutettavalla vihkimyksellä ei pyritä kiertämään kirkon virkaratkaisua. 

Piispainkokouksen mukaan perussopimuksen allekirjoittaneilla kirkon lähetysjärjestöillä on suomalaisina työnantajina vastuu kaikista työntekijöistään ja heidän toiminnastaan sekä Suomessa että ulkomailla. Jos lähetysjärjestö ei noudata ulkomailla toimitettaville pappisvihkimyksille määriteltyjä ehtoja, piispainkokous tulkitsee, että järjestö ei ole noudattanut lähetyksen perussopimusta.

– Piispainkokous on linjannut aikaisemmin tänä vuonna, että tällainen perussopimuksen rikkominen voi johtaa siihen, että piispainkokous esittää kirkolliskokoukselle sopimusta rikkoneiden järjestöjen lähetysjärjestöaseman menettämistä, arkkipiispa Tapio Luoma sanoo.

Lisätty arkkipiispa Tapio Luoman kommentit 5.12. klo 18.02

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.