null Perhetoiminta jatkuu YouTubessa ja puhelimessa – Pitäjänmäen seurakunnan paketti tuo lasten pääsiäisen kotiin postiluukusta

Varhaiskasvatuksen ohjaaja Sanna Yli-Koski-Mustonen viettää koronapandemian vuoksi runsaasti aikaa perheensä kanssa.

Varhaiskasvatuksen ohjaaja Sanna Yli-Koski-Mustonen viettää koronapandemian vuoksi runsaasti aikaa perheensä kanssa.

Ajankohtaista

Perhetoiminta jatkuu YouTubessa ja puhelimessa – Pitäjänmäen seurakunnan paketti tuo lasten pääsiäisen kotiin postiluukusta

Varhaiskasvatuksen ohjaaja Sanna Yli-Koski-Mustosen mielestä kirkon tehtävä on tarjota perheille toivoa ja tukea koronaepidemian aikana.

Pitäjänmäen kirkolla on hiljaista. ­Ikkunaan on nostettu iso nalle ­Bongaa nalle -kävelijöitä varten. ­Ulkona saa sentään kävellä, ja tämä somekampanja on ohikulkevien lasten mielestä hauska.

Lapsiperheiden suosima keskiviikkoiltojen Olkkari on koronaepidemian vuoksi tauolla, kuten tietysti kaikki kerhotoiminta ja muskarit. Olkkarissa on käynyt talvikaudella 30–80 ihmistä nauttimassa iltaruuasta, vaihtuvista pop up -ohjelmista ja lauluhetkistä. Puhututtaa-pöydässä vanhemmat ovat voineet jutella lapsiarjen asioista, esimerkiksi siitä, kun kaikki perheessä kiukkuavat, miten siirtymätilanteita sujuvoitettaisiin ja siitä, kun lapselta kuolee läheinen.

Koteihin lähti pääsiäispaketti

Pitäjänmäen seurakunnan varhaiskasvatuksen ohjaaja Sanna Yli-Koski-Mustonen on iloinen siitä, että suosittu lastenvaatteiden ja -tarvikkeiden vaihtotapahtuma ehdittiin pitää Olkkarissa juuri ja juuri ennen hallituksen asettamia ensimmäisiä koronarajoituksia.

– Kirkko ei nytkään ole kiinni. Saa olla yhteyksissä, ja verkosta löytyy tekemäämme Hetkiä kotona (kivasti pyhiä) -videosarjaa kotona oleville perheille, Yli-Koski-Mustonen kertoo.

Pääsiäisen ajan perhetapahtumia varten kirkolle hankittiin jaettavaksi pääsiäiseen liittyvää lastenkirjaa ja Lastenkirkko-lehteä.

Olemme aikoneet aloittaa kuulumis- ja onnittelusoitot pikkuvauvaperheisiin.

Kun perheet eivät voineetkaan tulla tapahtumiin, varhaiskasvatuksen tiimi ideoi perheiden pääsiäispaketin. Askarteluvinkkejä ja -aineksia, lastenlehti ja pussillinen rairuohon siemeniä kietaistiin pakettiin pääsiäiskirjeen kanssa ja lähetettiin niille viikkotoiminnassa käyville perheille, jotka sitä toivoivat. Moni myös pyysi paketin tekstarimainoksen perusteella.

Samalla avattiin Perhepuhelin, mahdollisuus soittaa tutulle työntekijälle, jos kodin seinät tuntuvat kaatuvan päälle koronan aiheuttamassa poikkeustilassa.

Perhetoiminta ja nuorisotyö siirtyivät verkkoon

Viime viikkoina varhaiskasvattajat, nuorisotyönohjaajat, kanttori ja kasvatuksen pappi ovat tehneet videoita. Pääsiäisajan perhekirkot ja koululaisten pääsiäiskirkot toteutuvat virtuaalisesti, samoin nuortenillat kahdesti viikossa Discord-alustalla. Koululaiset voivat jutella mielen päällä olevista asioistaan Nettitupu.fi-palvelussa, jossa nuorisotyönohjaaja on entistä aktiivisemmin mukana.

Moni perhe on nyt tiukoilla koronakriisin aikana muun muassa lomautusten, yrittäjätulojen menetyksen, etäkoulun sekä lastenhoidon ja etätöiden yhdistämisen vuoksi, puhumattakaan sairastumisista. Yli-Koski-Mustonen kantaa huolta myös yksinhuoltajista ja siitä, miten heille ja muillekin vanhemmille voisi saada minitaukoja arkeen.

Vanhemmat ja lapset viettävät nyt olosuhteiden pakosta hyvin paljon aikaa kotona. Bongaa nalle -kampanja on yksi pieni hauskuutus korona-aikaan. 

Vanhemmat ja lapset viettävät nyt olosuhteiden pakosta hyvin paljon aikaa kotona. Bongaa nalle -kampanja on yksi pieni hauskuutus korona-aikaan. 

– Jos perhe sairastaa eikä lähipiiristä löydy kauppa- tai apteekkiapua ja maksullisetkin palvelut ovat aika tukossa, niin seurakunta voi olla osa turvaverkostoa ja auttaa kuljetuksissa, Yli-Koski-Mustonen sanoo.

– Lisäksi olemme muutenkin aikoneet aloittaa kuulumis- ja onnittelusoitot pikkuvauvaperheisiin, ja alamme pian soitella.

Kirkko tuo esiin toivoa

Samalla katseet kääntyvät jo tulevaan. Kun koronatilanne rauhoittuu, jo kahdeksan vuotta toiminut Tukea arkeen -kotikäyntityö eli lastenhoitoapu perheissä jatkuu. Olkkari avataan ja kerhot pyörivät jälleen.

Toistaiseksi korona-aika on tuonut seurakunnan varhaiskasvattajille uusia tehtäviä diakonien rinnalla ruokakassijakelussa ja ikäihmisiä auttavassa Helsinki-avussa.

Yli-Koski-Mustonen miettii, että Yhteisvastuukeräyksen ajatus ”sinä riität hyvään vanhemmuuteen” on ajankohtaistunut koronan takia uudella tavalla.

– Nyt jos koskaan vanhemmat tarvitsevat armollisuutta ja itsemyötätuntoa. Jokaisen kuuluisi saada tukea vanhemmuuteensa, vaikka meillä onkin Suomessa vahva yksin pärjäämisen eetos.

– Kirkon tehtävä on tarjota toivoa, lohdutusta ja tukea myös poikkeusoloissa.

Perhetoimintaa YouTubessa

Pitäjänmäkeläiset voivat soittaa Perhepuhelimeen arkisin klo 12–16 p. 040 5190402 tai 040 5473427. Hetkiä kotona (kivasti pyhiä) -videosarja, neliosainen hiljaisen viikon vaellus, 13.4. ilmestyvä pääsiäispyhä­koulu ja 15.4. ilmestyvä Pääsiäisen iloa! -ilta ­perheille löytyvät YouTubesta Pitäjänmäen seurakunnan kanavalta. Katso oman seurakuntasi palveluita: www.helsinginseurakunnat.fi

Kuusi ohjetta paineen keskelle

Kokenut perheneuvonnan asiantuntija vinkkaa, kuinka vaalia parisuhdetta poikkeusaikana.


Koronaviruksen voittamiseksi ihmisiä on kehotettu vetäytymään koteihinsa ja pysymään siellä. Turvapaikan sijasta koti voi kuitenkin alkaa tuntua vankilalta, jos siellä on pakko olla. Viikkokausien karanteeni käy kenen tahansa hermoille, ja normaaliolojen ristiriidat voivat hautua uusiin mittasuhteisiin. Käsillä oleva tilanne on kaikilla ennen kokematon. Kuinka parisuhdekumppanit pystyvät säilyttämään keskinäisen solidaarisuutensa poikkeusoloissa? Seuraavassa muutama ohjenuora tulevien viikkojen varalle.


1. Älä yritä suojella toista omilta peloiltasi vaan jakakaa, mikä ahdistaa. Miettikää yhdessä, mikä on realistista ja mikä nousee yleisestä epävarmuudesta. Mitä enemmän jaatte pelkoja ja epävarmuutta keskenänne, sitä vähemmän pinnan alle jää kytemään epämääräistä ahdistusta seuraavan riidan sytykkeeksi. Koettakaa myös muistaa, että kun mieli on kuormittunut, pikkuasiat ärsyttävät. Koettakaa siis ennemmin huojentaa mieltänne kuin taistella kaapin paikasta.


2. Kun pinna kiristyy, yritä nähdä, että puolisosi on samassa veneessä. Vaikka juuri hän olisi se, mikä ärsyttää, ärsytyksen syy voi silti olla muualla. Taistelette molemmat samaa vihollista vastaan. Pistäkää vaikka koronaviruksen kuva jääkaapin oveen ja käykää huutamassa sille yhdessä! Harmin aiheen ulkoistaminen toimii tässäkin. Parisuhteen konfliktikierteet saavat usein molemmat kumppanit otteeseensa, ja silloin häviää taju yhteisestä tavoitteesta. Muistuttakaa toisianne, mikä on teidän tavoitteenne tänään.


3. Käyttäkää mielikuvitusta oman tilan löytämiseksi. Kiihkeän elämänrytmin muuttuminen kotikaranteeniksi voi olla tottumattomalle suorastaan ahdistavaa. Jos huoneet ovat täynnä elämää, raivatkaa vaikka vaatehuoneeseen viihtyisä kolo, jossa saa sovitusti olla rauhassa, vuorotellen.


4. Arvosta erilaisuutta erityisesti kriisiaikoina. Saatat luulla, että vaikeassa paikassa toisen kanssa olisi helpompaa, jos olisitte samanlaisia. Tosiasiassa juuri täydentävät ominaisuudet tekevät teistä hyvän tiimin. Erilaisuus on usein hankalaa siksi, että se herättää kateutta. Toisen huolettomuus ärsyttää, vaikka itsekin haluaisin osata ottaa rennommin. Toisen herkkyys on raivostuttavaa, koska en itse uskalla näyttää tunteitani. Erityisesti poikkeusoloissa on hyvä, jos joukkueessa pelaa erilaisia pelaajia. Siedä siis sitä, että hän ei ole niin kuin sinä, Luojan kiitos.


5. Vahvistakaa hyvää toisissanne. Joskus yritämme muuttaa toista siedettävämmäksi kommentoimalla hänen puutteitaan. Kuitenkin tehokkaampaa olisi korostaa sitä, mikä hänessä on rakastettavinta. Helpottaa omaakin oloa, jos suuntaa huomionsa päälle kaatuvien asioiden sijasta niihin, jotka vielä toimivat ja pitävät pakettia kasassa. Hyvistä asioista kannattaa tehdä iso numero.


6. Pitäkää linjat auki ulkomaailmaan. Fyysisen kontaktin välttäminen ei nykymaailmassa tarkoita eristäytymistä. Vaihtakaa kuulumisia, luokaa WhatsApp-rinkejä, olkaa yhteydessä ystäviin tavalla tai toisella. Jos mieli alkaa kuormittua yli sietokyvyn, ottakaa yhteyttä auttaviin tahoihin, esimerkiksi paikalliseen perheasiain neuvottelukeskukseen tai kirkon keskusteluapuun. Monet palvelut ovat lisänneet resursseja, ettei kenenkään tarvitsisi olla yksin. Älä epäröi hakea apua, jos seinät kaatuvat päälle.

Teksti Anne Anttonen, kirkon perheneuvonnan asiantuntija ja kouluttaja

Lue lisää Kirkon kasvatus ja perheasiat -yksikön blogista.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.