null Presidentin vierailu poiki idean – Yhteisvastuukeräys sai 20 000 maskia pääkaupunkiseudulla toimivalta yritykseltä

Suojaimia valmistuu Lifa Airin tehtaassa keskimäärin 15–20 miljoonaa kuukaudessa.

Suojaimia valmistuu Lifa Airin tehtaassa keskimäärin 15–20 miljoonaa kuukaudessa.

Ajankohtaista

Presidentin vierailu poiki idean – Yhteisvastuukeräys sai 20 000 maskia pääkaupunkiseudulla toimivalta yritykseltä

Yhteisvastuukeräyksen keräysjohtaja Tapio Pajunen sai helmikuun puolivälissä mieluisan puhelun. Hengitysmaskeja valmistava yritys halusi tehdä lahjoituksen.

Presidentti Sauli Niinistö vieraili 11. helmikuuta pääkaupunkiseudulla toimivan Lifa Airin tuotantolaitoksella Espoossa. Kyseinen yritys valmistaa muun muassa kirurgisia suu-nenäsuojuksia ja hengityssuojaimia.

Muutama päivä vierailun jälkeen Yhteisvastuukeräyksen keräysjohtajan Tapio Pajusen kännykkä soi. Yritys oli saanut presidentin vierailusta idean.

– Kun kerran presidentti on Yhteisvastuukeräyksen suojelija, yrityksessä ajateltiin, että hekin voisivat kantaa kortensa kekoon. Niinpä he päättivät lahjoittaa 20 000 maskia Yhteisvastuulle, Pajunen kertoo.

Yrityksen myyntijohtaja Juha Tamminen ja markkinointipäällikkö Juha Uppa kertovat, että presidentin rooli keräyksen suojelijana oli yrityksellä tiedossa. Kun presidentti avasi keräyksen televisiossa, yrityksessä alettiin miettiä, olisiko heillä keinoja auttaa.

Mahdolliset ylimääräiset maskit vanhuksille

Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä Suomessa ja kehittyvien maiden kriisialueilla. Aihe tuntui yrityksessä tärkeältä. Kun keräyksen toteuttavat vapaaehtoiset, syntyi ajatus, että maskeista voisi olla heille hyötyä. Yhteisvastuukeräys nousi esille myös presidentin vierailun aikana.

Positiivista oli sekin, että lahjoituksen antamiseen ei tarvittu sen suurempaa byrokratiaa. Tapio Pajunen kiitti ja kävi hakemassa maskit omalla autollaan.

– Vein saman tien ensimmäisen osan niistä Espooseen, Kauniaisiin, Helsinkiin ja Vantaalle jaettavaksi kerääjien käyttöön tilanteissa, joissa kerääjä saattaa joutua lähikontaktiin muiden ihmisten kanssa, Pajunen kertoo.

Maskeja voi jakaa seurakuntien diakonian kautta Yhteisvastuukeräyksen kohderyhmälle eli vähävaraisille vanhuksille.

- Tapio Pajunen

Vaikka tällaisia tilanteita on pandemian vuoksi tavanomaista vähemmän, Pajunen uskoo, että maskeille löytyy käyttöä. Jos niitä jostain syystä jää yli, hänellä on mielessä toinenkin keräykseen ja lahjoitukseen sopiva käyttötarkoitus.

– Maskeja voi jakaa seurakuntien diakonian kautta Yhteisvastuukeräyksen kohderyhmälle eli vähävaraisille vanhuksille. Juuri viime viikolla sain Keski-Suomen suunnasta viestin. Paikallinen diakonia oli pannut merkille, että asiakkaalla oli sama tahra kertakäyttömaskissa kuin viikko sitten, Pajunen sanoo.

Hänen mukaansa Yhteisvastuukeräys saa silloin tällöin yrityksiltä lahjoituksia, joko rahaa tai teemaan sopivaa tavaraa. Life Airin Juha Uppa kertoo, että yritys on aiemminkin toteuttanut yhteiskuntavastuutaan maskilahjoituksilla.

Myyntijohtaja Juha Tamminen ja keräysjohtaja Tapio Pajunen. Kuva: Juha Uppa/Lifa Air

Myyntijohtaja Juha Tamminen ja keräysjohtaja Tapio Pajunen. Kuva: Juha Uppa/Lifa Air

Yritys työllistää ilmailualan väkeä

Yritys valmisti ennen pandemiaa Kiinassa hengityssuojaimia, joten suojainten teknologia oli tuttua. Yritys on toiminut koko 30-vuotisen historiansa ilmapuhdistuksen parissa.

Pian sen jälkeen, kun pandemia alkoi, yhtiö käynnisti tehdashankkeen Suomessa kotimaisen huoltovarmuuden takaamiseksi. Se solmi Huoltovarmuuskeskuksen kanssa sopimuksen hengityssuojainten ja kirurgisten kasvosuojusten toimittamisesta. Lifa Airin tehdas aloitti toukokuussa. Nyt tuotanto on keskimäärin 15–20 miljoonaa suu-nenäsuojusta ja hengityssuojainta kuukaudessa, tarpeen mukaan enemmänkin.

– Kilpailutuksia tehdään erilaisin perustein, osassa painotetaan valitettavasti vain hintaa. Meidän valttikorttimme on korkea laatu, tuotteet ovat allergiatestattuja ja sopivat herkkäihoisille. Tietenkin sillä on myös arvoa, että tuotteet valmistetaan kotimaisella työllä. Lyhyet kuljetusmatkat ovat ympäristönäkökulmasta hyvä asia. Asiakkaita ovat yritykset, terveydenhuolto ja huoltovarmuuskeskus, Juha Uppa kertoo.

Työntekijämäärä Suomessa on pandemian aikana kasvanut yli sadan. Aika moni yhtiön uusi työntekijä tulee ilmailualalta.

– Meillä on sekä lentäjiä että matkustajahenkilökuntaa, joiden normaalit työt ovat koronan vuoksi vähentyneet. On hienoa, että olemme voineet auttaa työllistämällä. Kun yrityksen nimi on Lifa Air ja työvoimassa on ilmailualan ammattilaisia, olemme vitsailleet, että saisimme pystyyn myös pienen lentoyhtiön, Uppa sanoo.

Korjattu otsikkoa 23.2. klo 14.35, hengityssuojain vaihdettu maskiksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.