Pyhän maan kirkko tuomitsee väkivallan – ”Emme halua nähdä, että ihmiset kärsivät, olivat he sitten palestiinalaisia tai israelilaisia”, sanoo piispa Sani Azar
Suomen Lähetysseura kerää varoja palestiinalaiskirkon diakoniatyölle, jolla pyritään auttamaan sodan vuoksi ahdinkoon joutuneita ihmisiä.
Jerusalemissa ja Länsirannalla toimii Lähi-idän ainoa luterilainen kirkko, Jordanian ja Pyhän maan kirkko. Pienellä, noin 2 500 jäsenen kirkolla, on kuusi seurakuntaa. Kristittyjä on ollut alueella alkukirkon ajoista asti, mutta luterilaisen kirkon historia ulottuu noin 170 vuoden taa. Kirkon perustivat englantilaiset ja saksalaiset lähetystyöntekijät. Nyt sillä on kiinteät yhteydet myös Suomeen.
Alueen jatkuva väkivalta ja nyt käynnissä oleva sota Gazassa ovat kristitylle vähemmistölle vaikea tilanne. Kirkkojen johtajat ovat yhdessä ottaneet kantaa väkivaltaa vastaan riippumatta siitä, kuka siihen syyllistyy.
Palestiinalaiskirkon piispa Sani Ibrahim Azar osallistui Suomen Lähetysseuran järjestämään verkkotapahtumaan ja kertoi kirkkojen yhteisestä näkemyksestä.
– Tuomitsemme väkivallan molemmin puolin. Emme halua nähdä, että ihmiset kärsivät, olivat he sitten palestiinalaisia tai israelilaisia. Olemme sotaa ja tappamista vastaan, sanoo piispa Azar.
Kristittyjen tulevaisuus alueella huolestuttaa piispaa
Piispa Sani Azar lisää, että sosiaalisen median väkivaltaiset sisällöt pahentavat tilannetta. Lapset ja nuoret näkevät siellä sotakuvia ja aineistoja, jotka eivät ole heille hyväksi.
Piispa muistuttaa, että vaikka Hamas koostuu palestiinalaisista, se edustaa vain pientä osaa heistä. Hän pelkää, että maailma ei nyt näe tätä eroa.
– Minua huolestuttaa se, että yhtäkkiä me palestiinalaiskristityt emme ole enää veljiä ja sisaria ympäri maailmaa eläville kristityille veljillemme ja sisarillemme vaan vieraita heille. Tämä saa minut huolestuneeksi kristittyjen tulevaisuudesta Pyhällä maalla. Tilanteemme on vaikea, kehittynyt pitkän ajan kuluessa. Meistä tuntuu, ettei meitä kuulla, Azar sanoo.
Vaikka luterilainen kirkko on pieni, se toimii kokoaan suuremmin ja pitää yllä muun muassa kouluja, joissa on kristittyjen lisäksi muslimiopiskelijoita. Piispa Azarin mukaan kirkon tehtävän ydin on se, että erilaiset ihmiset elävät yhdessä ja hyväksyvät toisensa. Hänen mukaansa kirkossa ei katsota uskontoa tai asemaa vaan kaikki ihmiset kohdataan Jumalan luomina ihmisinä, joilla on erilaisia tarpeita ja jotka tarvitsevat tukea.
Jo toimintansa alussa kirkko perusti sairaalan, koulun ja orpokodin. Kirkko alkoi myös vahvistaa diakoniatyötään, kun koronapandemia vei monelta elinkeinon ja terveyden.
Diakoniatyön tarve on suurempi kuin koronapandemian aikana
Gazan uusimman sodan riehuessa tilanne on diakoniavastaava Rana Zeidanin mukaan vielä pahempi kuin korona-aikana. Tiukat liikkumisrajoitukset estävät Länsirannalta ja Gazasta tulevien työntekijöiden pääsyn työpaikoilleen Israelin puolelle. Turistivirratkin tyrehtyivät nopeasti Länsirannalla, kun konflikti leimahti liekkeihin. Tällä on iso vaikutus esimerkiksi turismista elävällä Betlehemin seudulla. Monilla ei ole nyt mitään tuloja.
Zeidan uskoo, että diakoniatyöllä on iso merkitys yksittäisille ihmisille ja perheille, vaikka kaikkia alueen ihmisiä ei voidakaan auttaa. Kirkko antaa perheille muun muassa ruoka-apua ja tukea vuokriin, sähkölaskuihin, koulumaksuihin ja sairaanhoitokuluihin.
Suomen Lähetysseura on myöntänyt Pyhän maan kirkon diakoniatyöhön 30 000 euron lisärahoituksen, jolla tuetaan erityisesti toimeentulonsa menettäneitä perheitä Länsirannalla. Keräyksen puolesta on vedonnut myös Kuopion hiippakunta, jolla on ystävyyssuhde Pyhän maan kirkon kanssa. Käynnissä on keräys, josta löytyy lisätietoa Suomen Lähetysseuran verkkosivujen uutisen lopusta.
Suomen Lähetysseura on auttanut Hamasin ja Israelin välisestä sodasta kärsiviä siviilejä jo 150 000 eurolla. Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto myönsi marraskuun alussa 20 000 euroa Jerusalemissa toimivalla Augusta Victorian sairaalalle. Espoon seurakuntien 20 000 euron suuruinen tuki menee Suomen Lähetysseuran kautta hädässä olevien siviilien auttamiseen Länsirannalla ja samaisen sairaalan tukemiseen.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Maailma unohti, että Palestiinassa elää myös kristittyjä” – Jerusalemissa asuva pappi Sally Azar kertoo seurakuntalaistensa ahdingosta
AjankohtaistaKirkkonsa ensimmäinen naispuolinen pappi Sally Azar sanoo, että kristittynä hänen tehtävänsä on rukoilla rauhan puolesta. Miehitystä voi vastustaa väkivallattomasti.