null Riparin etätapaaminen keskeytettiin kiusaamisen takia Lauttasaaressa – kirkon asiantuntijan mukaan nuorille on tehtävä selväksi, että kiusaaminen on väkivaltaa

Aikuisten voi olla vaikea puuttua siihen, jos nuoret kiusaavat toisiaan omissa WhatsApp-ryhmissään.

Aikuisten voi olla vaikea puuttua siihen, jos nuoret kiusaavat toisiaan omissa WhatsApp-ryhmissään.

Ajankohtaista

Riparin etätapaaminen keskeytettiin kiusaamisen takia Lauttasaaressa – kirkon asiantuntijan mukaan nuorille on tehtävä selväksi, että kiusaaminen on väkivaltaa

Osa nuorista levitti rasistisia ja seksistisiä kuvia Teams-alustalla käydyssä riparin etätapaamisessa.

Lauttasaaren seurakunta joutui viime viikonloppuna keskeyttämään Teams-alustalla käydyn rippikoulun etätapaamisen, koska osa nuorista levitti keskustelussa rasistisia ja seksistisiä viestejä kiusaamistarkoituksessa. Asiasta kertoi Ilta-Sanomat.

Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki sanoi Ilta-Sanomille, että nuorille pidettiin puhuttelu, jossa kerrottiin, että kiusaaminen ei ole sallittua. Rintamäen mukaan valtaosa riparilaisista käyttäytyi hyvin, mutta osalla ”homma meni yli”.

Ilta-Sanomien mukaan kiusaaminen jatkui entistä pahempana riparilaisten perustamassa WhatsApp-ryhmässä, jota rippikoulun ohjaajat eivät päässeet näkemään.

Rintamäki kertoi Ilta-Sanomille olleensa yhteydessä riparilaisten vanhempiin.

– Kerroimme tapahtuman menneen överiksi ja pyysimme käymään kotona keskustelua rajoista ja käyttäytymisestä vastaavanlaisissa tapahtumissa.

Usein nuoret itse nostavat esiin sen, että ketään ei saa kiusata.
– Vilppu Huomo

Koronapandemian vuoksi monet riparitapaamiset, jotka järjestettäisiin normaalisti kasvotusten, pidetään etänä. Kirkon kasvatus- ja perheasioiden asiantuntijan Vilppu Huomon tietoon ei ole tullut, että etätapaamiset olisivat lisänneet kiusaamista.

– Etätapaamisissa on lähtökohtaisesti mukana aina ripariryhmän ohjaaja. Uskon, että se vaikuttaa asiaan, Huomo sanoo.

Jos riparilaiset perustavat itsekseen WhatsApp-ryhmiä, ohjaajat eivät tietenkään pääse näkemään, mitä niissä tapahtuu. Huomon mukaan ripariohjaajat saavat kuitenkin usein kuulla, jos nuorten omissa ryhmissä kiusataan.

– Silloin ohjaajan velvollisuus on puuttua siihen. Tarvittaessa kiusaamista selvitetään yhdessä vanhempien ja viime kädessä poliisin kanssa.

Huomolla ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka yleistä kiusaaminen on ripareilla. Jotain asiasta kertoo kuitenkin se, että riparilaisten itsearviointien perusteella valtaosa nuorista kokee, että rippikoulussa on turvallista ja mukavaa olla.

Huomon mukaan kiusaamista voi ennaltaehkäistä puhumalla.

– Nuorille tehdään selväksi, että kiusaaminen ei ole missään tapauksessa hyväksyttyä ja että kiusaaminen on väkivaltaa. Nuorten kanssa on myös tärkeää sopia yhdessä, miten riparilla eletään. Usein nuoret itse nostavat esiin sen, että ketään ei saa kiusata, Huomo sanoo.

– Rippikoulussa myös käsitellään nuorten kanssa sitä, että jokainen ihminen on arvokas omana itsenään. Tällaisten teemojen kautta nuoret toivottavasti ymmärtävät, että kiusaaminen ei ole oikein.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.