null Sadat nuoret jonottavat päivittäin Sekasin-chattiin – Kesällä avun tarve kasvaa

Taru Hytönen haluaa uskoa, että nuoret saavat apua, vaikka siihen menisikin aikaa.

Taru Hytönen haluaa uskoa, että nuoret saavat apua, vaikka siihen menisikin aikaa.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Sadat nuoret jonottavat päivittäin Sekasin-chattiin – Kesällä avun tarve kasvaa

Nuorten yhteydenottoihin vastaa verkon auttamispalvelussa lähes 500 koulutettua auttajaa. Joka viidenteen viestiin pystytään vastaamaan.

Sekasin-chat on verkossa toimiva 10–29-vuotiaille tarkoitettu auttamispalvelu, jossa voi keskustella nimettömästi ja luottamuksellisesti mieltään painavista asioista. Se on avoinna päivittäin.

– Nuorilla on valtava tarve tulla kuulluksi. Päivittäin chatissa jonottaa satoja nuoria. Pystymme vastaamaan viidesosaan yhteydenottopyynnöistä, Sekasin-chatin päivystäjä Taru Hytönen Suomen Mielenterveysseurasta kertoo.

Koulutetut päivystäjät kuuntelevat nuoria, kannustavat ja neuvovat eteenpäin heidän hakiessaan apua. Valtakunnallinen palvelu on Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämä ja koordinoima. Tällä hetkellä päivystäjinä toimii 485 auttajaa 24 järjestöstä tai yhteisöstä. Mukana ovat myös kaikki Espoon seurakuntien erityisnuorisotyönohjaajat ja Espoonlahden seurakunnan nuorisotyönohjaajat.

Päivystäjät ovat mielenterveyden ammattilaisia ja koulutettuja vapaaehtoisia. Heistä jokainen on saanut koulutuksen chat-päivystäjäksi. Koulutuksessa käsitellään muun muassa eettisiä ja toiminnallisia periaatteita, nuorten mielenterveyden häiriöitä, voimavarakeskeistä auttamistapaa ja verkkoauttamista. Lisäksi päivystäjille järjestetään jatkokoulutusta mielenterveydestä, päihteistä sekä seksuaalisuudesta.

– Päivystäjillä pitää olla maalaisjärkeä, kuuntelemisen taito ja oma elämä tasapainossa, Taru Hytönen sanoo.

Iltaisin ja viikonloppuisin eniten yhteydenottoja

Viiime vuoden alussa käynnistynyt Sekasin-chat on auki päivittäin aamusta puoleenyöhön. Ruuhkaisimpia aikoja ovat illat ja viikonloput.

Chattiin klikkautuvaa nuorta pyydetään antamaan joitain taustatietoja itsestään, kuten ikä, sukupuoli ja sen hetkinen tunnetila.

– Taustatietojen antaminen ei ole pakollista, mutta ne helpottavat päivystäjän työtä, Taru Hytönen kertoo.

Hytösellä on työssään aitiopaikka lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin. Usein nuorten yhteydenotot liittyvät ahdistukseen, masennukseen ja yksinäisyyteen. Usein vaikeuksia on kestänyt pitkään.

– Valitettavasti moni nuori kertoo, että heidän huoliaan ei ole muualla kuultu tai heidän avuntarvettaan ei ole otettu vakavasti. Jonot mielenterveyspalveluihin ovat pitkiä.

Taru Hytönen on työskennellyt aiemmin erityisnuorisotyönohjaajana Olarin seurakunnassa Espoossa. Koulutukseltaan hän on sosionomi (AMK) ja kirkon nuorisotyönohjaaja.

Koulun terveydenhoitajien ja kuraattoreiden loman aikana nuorella ei ole välttämättä ketään aikuista, jolle hän voisi puhua vaikeuksistaan.

Kesä ilman kuraattoria ja kavereita pelottaa

Kaikille nuorille kesä ei merkitse vapautta ja toivottua taukoa koulun arjesta. Kesälomien alkaminen näkyy Sekasin-chatissa yhteydenottojen lisääntymisenä ja pidempinä jonotusaikoina.

– Ennen koulujen päättymistä osa nuorista kertoi, että kesä pelottaa heitä. Koulun terveydenhoitajien ja kuraattoreiden loman aikana nuorella ei ole välttämättä ketään aikuista, jolle hän voisi puhua vaikeuksistaan. Nuorella ei ole välttämättä koulun ulkopuolella yhtään kaveria, Taru Hytönen kertoo.

Hytöstä huolestuttaa se, että yhteiskunnalla ei ole tarpeeksi rahaa eikä resursseja nuorten ennaltaehkäiseviin mielenterveyspalveluihin. Varojen niukkuus heijastuu suoraan nuorten elämään.

– Hoitoon pääsy ja avun saaminen on vaikeaa. Kun avun saaminen pitkittyy eikä apua saa, se luo nuorille mielikuvaa siitä, että yhteiskunta ei välitä heistä.

Chat-päivystäjänä Taru Hytönen viestittää nuorille, että vaikeuksista huolimatta toivoa ei pidä menettää. Hän toivoo, että jokainen nuori löytää yhden ihmisen, jolle voi puhua huolistaan.

– Nuoriso- ja mielenterveystyön ammattilaisena haluan uskoa, että nuoret saavat apua, vaikka aikaa siihen menisikin, hän toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.