null ”Riittääkö ymmärrystä niille, joilla ei mene niin hyvin?” – SAK:n Jarkko Eloranta puhuu Työn messussa, vaikkei ole kirkon jäsen

Ajankohtaista

”Riittääkö ymmärrystä niille, joilla ei mene niin hyvin?” – SAK:n Jarkko Eloranta puhuu Työn messussa, vaikkei ole kirkon jäsen

Työn messuilla on pitkä perinne. Taustalla on seurakuntien yhteiskunnallisen työn ja ay-liikkeen yhteistyö.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, puhut tiistaina 19.11. Työn messussa Kallion kirkossa. Mitä aiot sanoa?

– Puhun työn muutoksesta ja teknologian muutoksesta. Se ei ole pelkästään myönteinen asia, ellei samalla muisteta ihmisten roolia ja heidän tekemistään työelämässä.

– Työn halpuuttaminen on myös teemani.

Ennakkotietojen mukaan aiheesi on myötätunto työelämässä. Saitko valmiin otsikon?

– Sain aika vapaat kädet järjestäjätaholta. Ajattelin, että nämä teemat ovat ajankohtaisia ja ikuisiakin. Työelämän muutos on päällimmäinen teema. Siihen liittyvät erilaiset ihmisten huolet: toimeentulo, työn kuormitus ja sen riittävyys.

Työmarkkinakiistassa asetelmat ovat usein tiukat ja tilanne voi näyttää nollasummapeliltä: kun toinen osapuoli voittaa, toinen häviää. Miten myötätunto toimii edunvalvonnassa?

– Se näkyy työntekijöiden keskinäisenä myötätuntona eli solidaarisuutena. Monilla menee hyvin työelämässä ja muutenkin yhteiskunnassa. Riittääkö ymmärrystä niille, joilla ei mene niin hyvin? Mitä olemme valmiit tekemään, että heillä menisi paremmin?

– Tämä asetelma on näkynyt valtakunnallisesti Postin tilanteessa ja paikallisesti kuntasektorilla Turussa, Porissa ja Raumalla. Ruoka- ja siivouspalveluiden työsopimus halutaan kunnissa vaihtaa halvempaan, mikä on johtanut työtaisteluihin. Kyseessä ovat siellä yleensä naisten työt, joissa lähtöpalkat eivät ole korkeat.

Koko totuus ei ole se, mikä julkisuuteen näkyy. Julkisuudessa näkyvät konfliktit ja kiistat.
– Jarkko Eloranta


Työmarkkinasyksy on kuuma. Aiotko puhua kirkossa politiikkaa?

– Kuvaan ilmiöitä yleisellä tasolla. Ne on helppo tunnistaa. Ilmiöt ovat olleet olemassa pitkin matkaa. Tietyistä asioista käydään kamppailua, ja toisinaan joudutaan äärimmäisiin toimiin.

– Silti monilla aloilla ja yrityksissä ollaan monista asioista yhtä mieltä, ja niitä halutaan edistää yhdessä. Koko totuus ei ole se, mikä julkisuuteen näkyy. Julkisuudessa näkyvät konfliktit ja kiistat.

Oletko ennen puhunut kirkossa?

– En ole. Kallion kirkossa olen kyllä käynyt, vaikka en olekaan kirkon jäsen.

Kiipeätkö saarnastuoliin puhumaan?

– En ajatellut kiivetä. Kuulin, että puheen voi pitää myös puhujakorokkeelta. Luonteeseeni sopii paremmin olla samalla tasolla kuin muutkin, ja tunnelmakin on niin varmaan välittömämpi.

  • Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK luonnehtii itseään liittojen liitoksi. Siihen kuuluu 17 ammattiliittoa, joilla on yhteensä noin 900 000 jäsentä. Suurimmat liitot ovat PAM (lähes 217 000 jäsentä), Teollisuusliitto (212 000) ja JHL (184 000). Myös Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on SAK:n jäsen.
  • Työn messu on teemamessu työn maailman kysymyksistä. Siinä puhuu aina ammattiyhdistysliikkeen johtaja, työelämätoimija tai yhteiskunnallinen vaikuttaja. Viime vuonna puhujana oli kirjailija Sirpa Kähkönen.
  • Messun järjestävät Kallion seurakunta sekä 3+1-ryhmä, joka on ammattiyhdistysliikkeen ja seurakuntien yhteiskunnallisen työn yhteistyöryhmä. Se paneutuu työelämän erilaisiin ilmiöihin ja niihin liittyviin eettisiin kysymyksiin. Ryhmään kuuluu työpaikkojen luottamushenkilöitä ammatillisista paikallisjärjestöistä sekä seurakuntien yhteiskunnallisen työn pappeja Helsingistä ja Vantaalta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.