null Jos liikkuminen on vaikeaa, seurakuntavaaleissa voi äänestää ennakkoon kotona

– Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää myös kotiäänestäjän virallinen omaishoitaja, joka asuu samassa taloudessa, keskusvaalitoimikunnan sihteeri Helli von Essen kertoo.

– Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää myös kotiäänestäjän virallinen omaishoitaja, joka asuu samassa taloudessa, keskusvaalitoimikunnan sihteeri Helli von Essen kertoo.

Ajankohtaista

Jos liikkuminen on vaikeaa, seurakuntavaaleissa voi äänestää ennakkoon kotona

Ota yhteyttä omaan seurakuntaasi viimeistään 2. marraskuuta ja ilmoittaudu kotiäänestykseen, jos äänestyspaikalle pääseminen on kohtuuttoman vaikeaa.

Roihuvuoren seurakunnan jäsen Helena Keinänen muistaa hyvin, miten ja missä äänesti seurakuntavaaleissa neljä vuotta sitten.

– Soitin seurakuntaan ja ilmoitin, että haluan äänestää kotona. Vaikka liikun sisällä rollaattorilla, muualla liikkuminen on vaikeaa. Tarvitsen jo portaissa toisen tukea ja sitten taksi- tai muuta kuljetusta.

Sovittuna aikana seurakunnasta tuli kaksi henkilöä toimittamaan äänestyksen.

– Henkilöllisyyteni tarkistettiin jollain lailla ja sitten äänestin. Se kaikki tapahtui kotini olohuoneessa.

Lääkärintodistusta ei tarvita

Vaikka seurakunnissa varaudutaan kotiäänestyksiin, varsin harvat ovat äänestäneet kotona. Viime seurakuntavaaleissa joissakin suurimmissa seurakunnissa oli kymmenkunta kotiäänestystä.

Kotiäänestyksen tarpeesta syksyn vaaleissa on ilmoitettava oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon viimeistään perjantaina 2. marraskuuta.

– Kotiäänestyksen tarpeesta ei tarvitse antaa lääkärintodistusta tai muuta selvitystä. Riittää, että äänioikeutettu itse tai hänen läheisensä, sukulainen tai naapuri arvioi, ettei liikkuminen ole mahdollista ilman kohtuuttomia vaikeuksia, kertoo Helsingin seurakuntien keskusvaalitoimikunnan sihteeri Helli von Essen.

Vaikka seurakunnan jäsen asuisi hoitokodissa naapuriseurakunnan alueella, ilmoitus tehdään omaan seurakuntaan. Sen vaaleissa myös äänestetään. Useimmissa seurakunnissa annetaan kaksi ääntä: toinen seurakuntaneuvoston ja toinen kirkkovaltuuston vaalissa. Kotiäänestykset järjestetään etukäteen sovittuina aikoina ennakkoäänestysviikolla 6.–10.11.

Todistaja voi toimia vaaliavustajana

Seurakunnasta voi vaalitoimitsijan lisäksi tulla paikalle myös vaalitoimituksen todistaja.

– Kotiäänestäjällä voi olla myös oma todistaja. Hänen täytyy olla vähintään 18-vuotias, ja hänen henkilöllisyytensä tarkistetaan. Todistaja voi tarvittaessa toimia vaaliavustajana. Niinpä hän ei saa olla vaaleissa ehdokkaana eikä ehdokkaan läheinen, Helli von Essen selvittää.

– Jotkut tietävät etukäteen, ketä tai keitä äänestävät. Toiset haluavat vielä lukea ehdokaslistoja, ja heikkonäköiset voivat tarvita siinä apua. Tärkeää on myös kertoa, että kyse on kahdesta erillisestä vaalista. Molemmissa ei tarvitse äänestää samaa ehdokasta. Äänestäjä voi tarvita apua myös kirjoittamisessa, kertoo Roihuvuoren seurakunnan vaalilautakunnan sihteeri Anja Nurminen.

Hänen mielestään on tärkeää, että kaikenlaisten jäsenten ääni saadaan kuuluviin, kun valitaan ne, joilla on suunnittelu- ja päätösvaltaa seurakunnassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.