null Siunatako vain sotilaat vai myös ydinaseet? – Venäjän ortodoksisessa kirkossa mietitään, mitä kaikkea papit voivat siunata

Ortodoksipappi siunaamassa Krimillä olevia Venäjän S-400-ilmatorjuntaohjuksia.

Ortodoksipappi siunaamassa Krimillä olevia Venäjän S-400-ilmatorjuntaohjuksia.

Ajankohtaista

Siunatako vain sotilaat vai myös ydinaseet? – Venäjän ortodoksisessa kirkossa mietitään, mitä kaikkea papit voivat siunata

Vallanpitäjien, armeijan ja ortodoksisen kirkon välit ovat tiiviit. Ortodoksipapit ovat Venäjällä siunanneet paitsi sotilaita, niin myös mannertenvälisiä ohjuksia ja ydinsukellusveneitä.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin suuri projekti on rakentaa valtiolle ja kansalle vahva, historiaan ja venäläisiin arvoihin perustuva identiteetti. Noihin arvoihin kuuluu ortodoksisuus. Putin on jopa kuvannut ortodoksisuutta ja ydinaseita Venäjän sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden kahdeksi tukipilariksi.

Ortodoksisen kirkon ihanne on ortodoksinen valtio, jota Jumalalta valtuutuksensa saava hallitsija johtaa Jumalan tahdon mukaan ja siten toimii kansan parhaaksi. Putinin ja kirkon johdon tavoitteet sopivat yhteen oikein hyvin. Jopa niin hyvin, että ortodoksinen kirkko on Venäjän armeijan vahva tuki ja sen papit ovat siunanneet myös ydinaseita.

Foreign Affairs -lehti kertoi kesäkuussa ortodoksisen kirkon suhteesta valtioon ja sen ydinaseisiin. Artikkeli alkaa kuvauksella voitonpäivän juhlista. Joka vuosi 9.5. Venäjällä juhlitaan näyttävästi toisen maailmansodan päättymistä Euroopassa ja neuvostosotilaiden osuutta siinä.

Tämänvuotisessa paraatissa puolustusministeri Sergei Shoigu pysähtyi hetkeksi kesken seremonioiden, otti lakin päästään ja teki ristinmerkin. Shoigu oli ensimmäinen ministeri, joka toimi näin. Ele kertoi kenties hänen uskostaan. Varmuudella se kertoi kirkon ja valtion suhteiden tiiviydestä nyky-Venäjällä.

Kaksi ortodoksipappia kiipesi yhden kyytiin ja vihmoi siunauksen ballististen ohjusten päälle.

Religion News Service kertoo tuoreessa artikkelissaan vuoden 2018 voitonparaatista. Ennen paraatin alkua pitkän kantaman ydinohjuksia kuljettavat ajoneuvot lähestyivät Moskovaa. Ne pysähtyivät hetkeksi.

Kaksi ortoksipappia kiipesi yhden kyytiin ja vihmoi pyhällä vedellä siunauksen Topol- ja Yars/Topol-M -merkkisten ballististen ohjusten päälle. Topolin hyötykuormana on 550 kilotonnin ydinkärki. Yarsissa voi olla kolme 500 kilotonnin ydinkärkeä. Hiroshiman tuhonneen pommin teho oli 13 kilotonnia.

Ortodoksipapit ovat siunanneet myös S-400-ilmatorjuntaohjuksia, ydinsukellusveneitä, panssarivaunuja ja lentokoneita.

Patriarkka Kirillin puhemiehenäkin toiminut vaikutusvaltainen pappi Vsevolod Chaplin kertoi Vzglyad-lehdelle, että ydinaseet ovat Venäjän suojelusenkeleitä, joita tarvitaan ortodoksisen sivilisaation suojelemiseksi.

Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill tervehtii presidentti Vladimir Putinia pääsiäisenä huhtikuussa 2018.

Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill tervehtii presidentti Vladimir Putinia pääsiäisenä huhtikuussa 2018.

Ortodoksisuus on maan armeijalle niin hyvä tuki, että lähelle Moskovaa rakennetaan asevoimille omaa katedraalia, jonka portaissa käytetään natseilta vallatuista tankeista sulatettua terästä.

Nyt militarismi on mennyt jo niin pitkälle, että kirkon sisällä on alettu keskustella sen rajoittamisesta. Religion News Servicen mukaan ortodoksisen kirkon kirkkolakia arvioiva komitea on suositellut, että papisto siunaisi mieluummin asepalvelusta suorittavia sotilaita kuin heidän aseitaan.

Toki myös henkilökohtaisen aseen voi piispa Savva Tutunovin mukaan toimituksen lopuksi siunata, sillä tuo ase on kytköksissä siunauksen saajaan. Massatuhon välineet sen sijaan rajattaisiin komitean mukaan siunattavien kohteiden ulkopuolelle. Patriarkka Kirill ei ole vielä ottanut kantaa komitean ehdotukseen.

Ortodoksikirkot maailmalla ovat laajasti tuominneet kaikki joukkotuhoaseet. Patriarkka Kirill on ollut Venäjän aseiden kohdalla tähän asti toista mieltä. Niitä tarvitaan hänen mukaansa Venäjän suvereniteetin suojelemiseksi ja kolmannen maailmansodan estämiseksi.

Venäjän ydinasejoukoille on jopa oma suojeluspyhimys, vuosina 17509–1833 elänyt munkki Serafim Sarovilainen. Hän vaikutti maantieteellisellä alueella, joka oli keskeinen Neuvostoliiton ydinaseiden kehittelyn paikka. Venäjän laivaston amiraalina 1700-luvulla toiminut Feodor Ušakov on puolestaan kanonisoitu ja on Venäjän strategisten pommikoneiden suojelupyhimys.

 

Korjattu puolustusministerin nimi Shoikusta Shoiguksi 13.7. klo 11.05.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.