null Suomen ensimmäinen hävikkiruokamyymälä lupaa Helsinkiin halpaa sapuskaa ja hyvää omaatuntoa – ”Kun tuote myydään, se on syömäkelpoinen”

– Haluamme vähentää ilmastonmuutoksen vaikutuksia, kertoo WeFoodin projektipäällikkö Else Hukkanen. Hävikkiruokakaupan takana on Kirkon Ulkomaanapu.

– Haluamme vähentää ilmastonmuutoksen vaikutuksia, kertoo WeFoodin projektipäällikkö Else Hukkanen. Hävikkiruokakaupan takana on Kirkon Ulkomaanapu.

Ajankohtaista

Suomen ensimmäinen hävikkiruokamyymälä lupaa Helsinkiin halpaa sapuskaa ja hyvää omaatuntoa – ”Kun tuote myydään, se on syömäkelpoinen”

WeFood avautuu uuden REDI-kauppakeskuksen mukana 20. syyskuuta. Helsingin Kalasatamassa seurataan tanskalaista konseptia. Kirkko ja kaupunki tukee hävikkiruokamyymälää.

1. Miksi Kirkon Ulkomaanapu perustaa hävikkiruokakaupan, WeFoodin projektipäällikkö Else Hukkanen?

– Ilmastonmuutos on kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun näkökulmasta ydinkysymys. Haluamme vähentää ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Hävikin vähentäminen on myös ympäristöteko. Hävikkiruoka on sellaista ruokaa, joka päätyy hyödyntämättömänä jätteisiin, ja Suomessa hävikki on vuosittain 400–500 miljoonaa kiloa.

– Tanskalaisella sisarjärjestöllämme DanChurchAidilla on jo kolme hävikkiruokamyymälää, kaksi Kööpenhaminassa vuodesta 2016 ja uusin Århusissa. Olemme saaneet tämän menestyksekkään konseptin suoraan heiltä. Kävin itsekin Tanskassa kokeilemassa vapaaehtoistyötä noissa kaupoissa.

2. Mitä ruokaa WeFood myy ja mistä se tulee?

– Teemme yhteistyötä sellaisten kumppaneiden kanssa, joilla ei ole vielä ratkaisua hävikilleen tai osalle siitä. Nyt ne ovat enimmäkseen valmistajia, tukkuliikkeitä ja maahantuojia, kuten Heinon Tukku, Apetit, Meira ja Arvid Nordqvist. Niidenkin toiminnassa syntyy hävikkiä, samoin kuin kotitalouksissa, teollisuudessa, maataloudessa ja kaupoissa. Tarkoituksena on saada enemmän sopimuksia myös kauppojen kanssa, mutta monilla kaupoilla tuntuu jo olevan jokin hävikkiratkaisu.

– WeFood-kaupassa myydään muun muassa leipää, leipomotuotteita, hedelmiä, kasviksia tuoreena ja pakasteena, kuivatarvikkeita kuten kahvia, teetä ja mausteita, vauvanruokia, keksejä ja sirkkagranolaa.

3. Kuinka vanhaa ruokaa on myynnissä ja millä hinnalla?

– Päiväys riippuu tuotteesta. Meillä on lupa myydä parasta ennen -päiväyksen jälkeen, mutta viimeisen myyntipäivän jälkeen Suomessa ei saa myydä mitään tuotteita. Olemme hyvin tarkkoja siitä, että kun tuote myydään, se on syömäkelpoinen. Hedelmät ja vihannekset lajitellaan kuorman saapuessa ja myöhemminkin joka päivä, muita tuoteryhmiä tarkastetaan avaamalla pakkauksia.

– Tulemme opettelemaan hinnoittelua käytännössä. Nämä kakkoslaadun hinnat ovat jonkin verran edullisemmat kuin tavallisessa kaupassa, ja ne voivat vaihdella tuoteryhmän mukaan. Toivomme, että kaupan toiminnasta jäisi jonkin verran voittoa Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöhön. Toisaalta, ei ole järkevää, että hävikki jää seisomaan kauppaan, jos hinnat ovat liian korkeat.

4. Myynti ja kuljetus on tarkoitus hoitaa vapaaehtoisvoimin. Oletteko jo löytäneet tarpeeksi vapaaehtoisia?

– Rekrytointi on edelleen käynnissä. Nimiä on listalla 50, ja tarvitsemme arviolta 150 vapaaehtoista riippuen siitä, montako vuoroa he haluavat varata kuukaudessa. Tuntuu tosi hyvältä, että jo näin paljon vapaaehtoisia on koossa, sekä nuoria että eläkkeellä olevia ihmisiä.

5. Millainen on iltarukouksesi?

– Rauhoitun iltaisin ulkoilemalla. Saan voimaa luonnosta.

Kirkko ja kaupunki tukee WeFoodin joukkorahoitusta! Jokaisesta uudesta Facebook-tykkääjästä ja Instagram-seuraajasta kertyy euro WeFoodille. Tykkää meistä Facebook-sivullamme tai seuraa Instagram-sivullamme. Voit tykätä myös suoraan tässä:

TÄMÄ TUKIKAMPANJA ON LOPPUNUT LOKAKUUSSA 2018, KIITOS KAIKILLE TUKIJOILLE!

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.