null Sylivauvakerhossa tuoreet äidit tapaavat toisiaan – moni seurakunta järjestää tällaisen ryhmän

Wiktoriina Hurskainen on käynyt Sylivauvat-ryhmässä Helvi-tyttärensä kanssa. Monessa seurakunnassa alkaa tammikuussa vauvakerho, jos koronatilanne helpottaa.

Wiktoriina Hurskainen on käynyt Sylivauvat-ryhmässä Helvi-tyttärensä kanssa. Monessa seurakunnassa alkaa tammikuussa vauvakerho, jos koronatilanne helpottaa.

Ajankohtaista

Sylivauvakerhossa tuoreet äidit tapaavat toisiaan – moni seurakunta järjestää tällaisen ryhmän

Kun ensimmäinen lapsi syntyy, äidin omat kaverit eivät välttämättä ole samassa elämäntilanteessa.

Perjantaiaamuna Paavalinkirkon yläsalissa kokoontuvat Sylivauvat eli esikoisvauvat ja heidän äitinsä. Ensimmäisenä saapuu Niina kolmen kuukauden ikäisen vauvansa kanssa.

– Olemme käyneet täällä muutamia kertoja aikaisemmin. Minulla ei ole omia kavereita, jotka olisivat samassa elämäntilanteessa. En ole Paavalin seurakuntalainen, vaan tulen lähiseurakunnan alueelta. Meiltä on tänne noin puolen tunnin kävelymatka. Tämä on samalla aamulenkki, hän kertoo.

Äiti ja nukkuva vauva löytävät paikkansa yläsalin lattialle levitetyltä matolta. Naapurihuoneen pöydästä voi hakea kahvia. Pian saapuu toisia äitejä. Vauvojen iät vaihtelevat seitsemästä viikosta kahdeksaan kuukauteen.

– Asun kirkon vieressä ja aavistelin, että kirkolla voisi olla tällaista toimintaa. Etsin tietoa aktiivisesti netistä. Tämä on aivan mahtava tilaisuus tavata samassa elämäntilanteessa olevia naisia, hehkuttaa Wiktoriina Hurskainen.

Aikuista juttuseuraa ja vauvoille tilaa

On aikaa jutustella ja tutustua eritaustaisiin ihmisiin. Syötetään vauvoja. Kerran hammaslääkäriäiti kertoi lasten suunhoidosta. Muitakin tietoiskuja on ollut, esimerkiksi kantoliinoista, -repuista ja -takeista. On luettu runoja tai koettu muskari tai soiva joukonsertti kirkon pihalla. Vauvat ovat maalanneet soseilla.

– Silti kerrankin nimenomaan huoltajat otetaan huomioon. Vauva kulkee vain siinä mukana, painottaa Hurskainen.

– Parasta on, että tapaa toisia aikuisia. Viikossa on päivä, jolloin on muutakin tekemistä kuin olla vauvan kanssa kahdestaan kotona, korostaa Laura Kabata.

Kokoontumisen jälkeen osa äideistä suunnistaa yhteiselle lounaalle. Syysloman aikanakin he tapasivat toisiaan. Äidit ovat myös perustaneet WhatsApp-ryhmän keskinäiseksi tukiverkostokseen.

– Kun on tavattu livenä, ymmärtää toista paremmin. Tuntee hänen huumorintajuaan tai tietää, mistä asioista puhua, äidit summaavat.

Vertaistuki antaa voimia

Ryhmässä vertaistuen taustavoimina toimivat lapsi- ja perhetyönohjaajat Anni Kormilainen ja Anne Seppänen.

– Tässä näkee, miten nopeasti vauvat kasvavat. Näkee myös äitien elpymistä fyysisestä väsymyksestä jaksamiseen ja varmempaan äitinä olemiseen, ohjaajat pohtivat.

Sylivauvatoimintaa on ollut Paavalin seurakunnassa vuosikausia. Seurakunnan pappi Elina Koivisto on alun perin ideoinut sisältöä ja nimen toiminnalle.

– Emme myöskään unohda odottavia tai toisen tai useamman lapsen saaneita äitejä, lisää varhaiskasvatuksen ohjaaja Tuija Heinonen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.