null Tiekirkot tarjoavat kotimaassa matkaileville historiallisen pysähdyspaikan – listasimme neljä vierailemisen arvoista kohdetta valtateiden varrelta

Ajankohtaista Hyvä elämä

Tiekirkot tarjoavat kotimaassa matkaileville historiallisen pysähdyspaikan – listasimme neljä vierailemisen arvoista kohdetta valtateiden varrelta

Onko edessä lomareissu tai suunnitelmissa suunnata viikonlopuksi mökille? Näissä tiekirkoissa pääkaupunkiseudulta pois suuntaavan kannattaa vierailla matkan varrella.

Lohjan Pyhän Laurin kirkko

Lohjan Pyhän Laurin kirkko

1. Lohjan Pyhän Laurin kirkko tunnetaan seinämaalauksistaan

Hieman kun poikkeaa ykköstieltä, voi vierailla Lohjalla sijaitsevassa Pyhän Laurin kirkossa. Kyseessä on 1400- ja 1500-lukujen taitteessa rakennettu harmaakivikirkko. Yli 500 istumapaikkaa sisältävä kirkko on samalla Suomen kolmanneksi suurin keskiaikainen kivikirkko. Museovirasto listasi sen vuonna 2009 valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen joukkoon.

Pyhän Laurin kirkko on omistettu marttyyrikuoleman kärsineelle diakonille, pyhälle Laurentiukselle, siis suomalaisittain Pyhälle Laurille. Kirkosta tekee merkittävän erityisesti sen seiniä koristavat maalaukset, jotka esittävät luomiskertomuksella alkavan kuvakertomuksen. Maalaukset restauroitiin nykyiseen asuunsa 1900-luvun puolivälin tienoilla.

Kirkko on auki päivittäin kello 9–16 aina syyskuun loppuun asti. Paikalla on opas, ilmainen parkkipaikka, esteetön pääsy ja wc. Klikkaa sijaintiin tästä.

Hattulan Pyhän Ristin kirkko

Hattulan Pyhän Ristin kirkko

2. Hattulan Pyhän Ristin kirkko rakennettiin 1400-luvulla tiilestä

Kolmostien läheisyydessä, Hämeenlinnan yläpuolella sijaitsee Hattulan Pyhän Ristin kirkko, joka on sekin tunnettu runsaista seinämaalauksistaan. Tämä idylliseen maalaismaisemaan sijoittuva 1400-luvun lopulla rakennettu kirkko on Hämeen vanhin kirkko ja yhdistettävissä Hämeen linnaan ulkomuotonsa puolesta. Se on nimittäin rakennettu linnan tavoin tiilestä, joka oli vielä keskiajalla harvinainen rakennusmateriaali.

Pyhän Ristin kirkon tiedetään olleen muinoin suosittu pyhiinvaelluskohde. Korjaustöiltä se ei ole välttynyt ajan saatossa, sillä kirkkoon on osunut useamman kerran salama. Seiniä koristavat kalkkimaalaukset on maalattu 1500-luvun alkupuolella ja niiden tekijöiden epäillään olevan samoja, jotka maalasivat myös Lohjan Pyhän Laurin kirkon seinät. Näitä kahta kirkkoa pidetäänkin eräänlaisina sisarkirkkoina.

Kirkko on avoinna päivittäin kello 11–17 elokuun puoliväliin asti. Paikalla on opas, ilmainen parkkipaikka ja wc. Klikkaa sijaintiin tästä.

Mäntyharjun kirkko

Mäntyharjun kirkko

3. Viitostien varrella sijaitsee hirsirakentamisen jättiläismonumentti vuodelta 1822

Viitostien kupeessa, kesämökkiläisten ja taiteen ystävien suosimalla alueella sijaitsee Mäntyharjun kirkko. Vuonna 1822 valmistunut suuri keltainen puukirkko sijaitsee vanhassa kirkonkylässä, jota kiertää Immon luontopolku ja siihen kuuluva luontokirkko. Mäntyharjun kirkko sisältää peräti 1700 istumapaikkaa ja kyseessä onkin istumapaikkamäärältään Suomen toiseksi suurin puukirkko ja samalla Suomen suurin vaakatekniikalla rakennettu hirsirakennus. Alun perin kirkosta oli tarkoitus rakentaa vieläkin suurempi, kun sen suunnitellut arkkitehti kaavaili sisälle liki kuutta tuhatta istumapaikkaa.

Mäntyharjun kirkon nykyiset urut ovat kolmannet kirkkoon rakennetut urut. Ne edustavat pohjoismaista varhaisromanttista tyylisuuntaa ja samankaltaisen tyylinsä puolesta niitä voidaan pitää Helsingin Vanhankirkon urkujen ”isoveljenä”.

Kirkko on avoinna klo 9–18 elokuun 20. päivään asti. Paikalla on ilmainen parkkipaikka, esteetön pääsy, wc ja inva-wc. Klikkaa sijaintiin tästä.

Kotkan kirkko

Kotkan kirkko

4. Uusgotiikkaa edustava Kotkan kirkko sisältää paljon merellistä symboliikkaa

Valtatie seitsemää matkaavat voivat pysähtyä matkalla Kotkan kirkossa, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Suuri ja hulppea punatiilikirkko on rakennettu vasta vuonna 1898 ja edustaa uusgoottilaista tyyliä, johon kuuluvat muun muassa suippukaariset tornit ja ruusuikkunat. Kotkan kirkon torni kohoaakin 54 metrin korkeuteen ja pilarit jakavat kirkkosalin kolmeen laivaan. Sivuilla koristavat ruusuikkunat on koottu aikoinaan yli kahdesta tuhannesta lasinpalasesta. Satamakaupungille ominaisesti sisätilojen kirkkotekstiilit symboloivat merta.

Kirkko sai nykyisen ilmeensä takaisin vasta vuonna 1999, kun yksitoista vuotta kestänyt peruskorjaus ja kunnostustyö saatiin valmiiksi. Myös tornia koristava alkuperäinen mekaaninen tornikello kunnostettiin vuonna 2011 ja otettiin uudelleen käyttöön.

Kirkko on avoinna maanantaista perjantaihin klo 12–18 elokuun loppuun asti. Paikalla on opas, ilmainen parkkipaikka, esteetön pääsy ja wc. Klikkaa sijaintiin tästä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.